自由報料

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

平平常常 發表於 18-7-31 20:54
我猜油尖旺賣小食的鋪頭仔應該會有,畢竟他們的租金壓力比較大,會更樂於開拓多一些便利客人的服務。
...

我覺得因為嗰邊多内地遊客,方便做佢哋生意。

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-7-31 21:02
我覺得因為嗰邊多内地遊客,方便做佢哋生意。

但是國內版跟香港版微信商戶QR code 收款碼,是同一套碼就可以兼收兩個版本嗎?

啊,對了,我最近終於試了一次用綁了國內銀行卡的Apple Pay 去759買東西,試了不同的國內卡結果都是失敗,最後用回支付寶付款。不知道銀聯是否不支持回鄉證持卡人在香港用Apple Pay支付,iPhone Wallet裡面的國內卡我是透過國內銀行的手機app綁定的,在國內超市用Apple Pay支付超方便的,在香港就碰壁了。

伯爵府

熱血勳章

patyin123 發表於 18-7-31 19:06
回覆 Miss.Hui 的帖子

是西區那裏的麵包店?我剛好住在西區。

之前探朋友經過,應該叫做田灣!
唔係叫西區

翡翠宮

平平常常 發表於 18-7-31 21:13
但是國內版跟香港版微信商戶QR code 收款碼,是同一套碼就可以兼收兩個版本嗎?

啊,對了,我最近終於試 ...

我喺何文田街市分别用支付寶HK及大陸版支付寶app嘗試掃碼,兩者都進入填銀碼畫面,相信微信都係通用卦,如果通用的話,我哋應先將錢包地區設定為香港後再掃碼。

我用Huawei pay綁嘅深圳回鄉證建行卡喺香港用到,綁京東支付一拍就唔得,大陸身份證嘅美团閃付得,其實都唔知有乜準則,總之用到就用

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-7-31 21:38
我喺何文田街市分别用支付寶HK及大陸版支付寶app嘗試掃碼,兩者都進入填銀碼畫面,相信微信都係通用卦,如 ...

奇怪,我跟你一樣,也有建行的銀行卡,但是用Apple Pay在香港無法使用,手機支付後好像要在鋪頭那個好像EPS的東西再輸入一個秘碼,最後也是失敗。

在國內用同一張銀行卡做Apple Pay就暢行無阻。在國內超市,支付也可以用京東閃付那張卡。

翡翠宮

平平常常 發表於 18-7-31 21:48
奇怪,我跟你一樣,也有建行的銀行卡,但是用Apple Pay在香港無法使用,手機支付後好像要在鋪頭那個好像EP ...

係呀,要輸入密碼,好煩!根本無密碼,撳一下enter就ok;喺内地用手機一拍就ok,無話要入密碼。不過唔鍾意佢嘔張紙畀我,改為電子收據就perfect。

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-7-31 21:52

係呀,要輸入密碼,好煩!根本無密碼,撳一下enter就ok; ...

啊,我當時都不知道要用什麼密碼?!結果只好按我的提款密碼。失敗收場。

你怎麼知道可以直接按enter的?我從來沒有想過可以這樣的!

翡翠宮

平平常常 發表於 18-7-31 22:23
啊,我當時都不知道要用什麼密碼?!結果只好按我的提款密碼。失敗收場。

你怎麼知道可以直接按enter的? ...

因為好耐以前用香港銀聯信用卡喺内地簽帳,都係撳enter或告知收銀没有密碼,所以知道簽銀聯的話,無密碼撳enter係可行的。睇嚟你可以喺香港再試多次。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

侯爵府

lyh80115 發表於 18-7-31 19:25
唔清楚,何文田街市只有小量鋪頭有支付寶俾人掃下。微信我打算去旺角掃街試用,見唔少小食店有貼微信QR CO ...

見餐廳/掃街都有貼qr code, 唔知係咪俾大6版同胞用

翡翠宮

agee 發表於 18-7-31 23:11
見餐廳/掃街都有貼qr code, 唔知係咪俾大6版同胞用

係就一定係,但應該港版錢包都用到卦!香港支付寶qr code都係港版、大陸版通用。

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-7-31 22:58
因為好耐以前用香港銀聯信用卡喺内地簽帳,都係撳enter或告知收銀没有密碼,所以知道簽銀聯的話,無密碼撳 ...

Yes! 今天去優品360成功啦。謝謝神探狄仁傑解開謎團。買了義大利粉有排食。

上次我記錯了,沒有去759(以為那裡找不到適合的東西買),是去360買東西。今天解釋了店員聽,上次用ApplePay不成功是因為我不知道,原來我的卡是沒有密碼的。

翡翠宮

平平常常 發表於 18-8-4 17:34
Yes! 今天去優品360成功啦。謝謝神探狄仁傑解開謎團。買了義大利粉有排食。

上次我記錯了,沒有去759(以 ...

有無睇過匯率幾多呀?

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-8-4 17:39
有無睇過匯率幾多呀?

交易金額港幣20元,銀行扣了17.55人民幣,匯率是1.1396。我沒有留意最近匯率行情啊。

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-8-4 17:39
有無睇過匯率幾多呀?

咦,原來支付寶可以看到實時匯率,現在看到100港幣兌86.98人民幣。匯率比銀行的稍為優勝一點。

翡翠宮

平平常常 發表於 18-8-4 17:50
咦,原來支付寶可以看到實時匯率,現在看到100港幣兌86.98人民幣。匯率比銀行的稍為優勝一點。

...

不過用大陸户口喺香港買嘢係人民幣換港幣,個價貴啲都正常。

珍珠宮

lyh80115 發表於 18-8-4 18:09
不過用大陸户口喺香港買嘢係人民幣換港幣,個價貴啲都正常。

呵,是的,可以接受。第一次成功在香港用到國內的銀聯閃付,很有成功感。

我前排為了試用Apple Pay 支付公交,在深圳搭巴士去洪湖公園。真系幾方便,不過因為採用銀聯支付,所以沒有深圳通的折扣優惠。

翡翠宮

平平常常 發表於 18-8-4 21:04
呵,是的,可以接受。第一次成功在香港用到國內的銀聯閃付,很有成功感。

我前排為了試用Apple Pay 支付 ...

今日喺鴻福堂試用農行app閃付,失敗!都係要用番Huawei pay先得。

内地坐車都係華為機最強,已經支援10種交通卡,最近多咗長安通。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

lyh80115 發表於 18-8-6 18:46
今日喺鴻福堂試用農行app閃付,失敗!都係要用番Huawei pay先得。

内地坐車都係華為機最強,已經支援10種 ...

想問下...

華為PAY...綁卡只限大陸ID 出GE卡? 我都有建行銀行卡但用回鄉証開... 想試下去深圳搭地鐵用佢, 要唔要綁深圳通卡? ...

大陸支付寶/ 微信.... 其實晌HK是咪都用得到? 但之前試過幾次都唔得, 又是要大陸ID 認証果D
Stay Hungry , stay foolish !!

首頁

尾頁

跳至