0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有個朋友生咗個B, 佢話日日俾姑娘迫佢喂人奶, 仲話一餐奶樽都唔得,話bb食過奶樽就會唔食人奶咁話好大壓力。 而家係咪間間院都係咁? 有無人又人奶又奶樽又成功架?

洋房

seenfu 發表於 18-8-1 22:27
我有個朋友生咗個B, 佢話日日俾姑娘迫佢喂人奶, 仲話一餐奶樽都唔得,話bb食過奶樽就會唔食人奶咁話好大壓 ...

間間醫院都係咁噶.我而家總結左經驗.係醫院姑娘會問你餵人奶定奶粉.你點都講餵奶粉.因為你一話餵人奶就慘咯.自己無奶.阿B食唔飽.姑娘係唔會俾水奶你噶.換言之.你個B要日日都捱肚餓.日日都喊到聲沙.個人覺得.出左院.返到屋企.你自己有人奶就餵人奶.無就奶粉.咁係最好!

珍珠宮

林寶寶寶兒 發表於 18-8-2 15:08
間間醫院都係咁噶.我而家總結左經驗.係醫院姑娘會問你餵人奶定奶粉.你點都講餵奶粉.因為你一話餵人奶就慘 ...

我都係講奶粉,人奶就盡自己能力餵。

水晶宮

我有個朋友生咗個B, 佢話日日俾姑娘迫佢喂人奶, 仲話一餐奶樽都唔得,話bb食過奶樽就會唔食人奶咁話好大壓 ...

我兩胎都喺政府醫院生,講明餵母乳,但兩個B都喺住院期間因為唔同原因被姑娘主動建議補水奶(埋身後補)。因為我表明餵人奶,所以醫護人員補奶時用杯仔餵,唔係用奶樽,以防乳頭混淆(如果出現呢個問題,BB唔識/唔肯埋身就會好麻煩)。我自己感覺唔到你所講嘅壓力。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

系吖,儘量喂,我當時系比亞媽迫住埋身。

禁止訪問

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-8-2 16:10
我都係講奶粉,人奶就盡自己能力餵。

係亞,不過本身人奶都唔多

珍珠宮

GCHK 發表於 18-8-2 19:50
係亞,不過本身人奶都唔多

盡自己能力去餵就得了,唔好有壓力。

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-8-4 10:12
盡自己能力去餵就得了,唔好有壓力。

係亞,盡力,不過唔好有太大壓力

大宅

回覆樓主:

我個BB一出世就要留喺兒科病房,因為血糖低要補奶粉,我揀左用奶樽餵,出院後每餐埋完身再用奶樽補奶粉,都無乳頭混淆,BB仲奶樽同埋身兩樣都識食不知幾咁好!到BB退哂黃我就變返全人奶,一啲問題都無

而家啲醫院為左推行母乳要得到「愛嬰醫院」嘅名號而走得太極端,媽媽未上奶都唔肯幫BB補水奶,硬要迫個啱啱生完嘅產婦埋身餵,其實對媽媽同BB都唔係好事,所以盡左力就得,唔好太執著太大壓力

大宅

wendy0101 發表於 18-8-4 12:35
我個BB一出世就要留喺兒科病房,因為血糖低要補奶粉,我揀左用奶樽餵,出院後每餐埋完身再用奶樽補奶粉,都 ...

最慘 政府姑娘唔肯比奶

我同意埋完身再補粉 都唔會有乳頭混淆呢樣野
反而一開始全埋身 餵左段時間 bb習慣左
有時想搵人幫手餵 bb唔會肯飲奶樽

大宅

回覆樓主

我bb出世就補奶粉(埋身後補水奶),到而家全人奶(樽加埋身),都無乳頭混淆問題,兩樣都食到。可能day1開始已經樽+埋身,變左無問題。

男爵府

回覆樓主

生之前同醫院講咗餵人奶,但係我無奶,醫院希望你一路堅持要你餵人奶,試過駁住支好幼 連奶奶嘅枝筒落乳頭 比阿仔食,但最後出院果日阿仔因爲唔夠食 面黃要入NICU,到果陣仲要你繼續餵人奶 不過係泵出來用奶樽餵⋯⋯係一枝水奶都無

大宅

回覆樓主:

我自己本身係預自己餵人奶,但因為政府醫院生,有兩個朋友都係最近一年生過,佢地既經驗分享,知道醫院未必比你餐餐補奶粉,所以係醫院一直都係話餵奶粉,出院先開始餵人奶,不過係醫院幾日都有埋過身餵奶,而我自己係生完第4-5日先上奶(出院後)

大宅

回覆樓主:

我啱啱喺政府生完仔都好後悔當初講餵人奶,因為我都冇乜奶,兩日後醫院話bb體重跌多過10%所以唔比出院住。
我已經日餵夜餵全日加埋都訓唔到兩個鐘,而且仲覺得因為D無謂嘅堅持而餓親bb,身心俱疲下搞到我喊咗好多次
如果我有第二胎,我一定會講餵奶粉,同時都會比bb試埋身。
如果想全埋身的話最重要係唔好比D姑娘兇到,需要補水奶就要爭取。

大宅

bikat 發表於 18-8-9 15:40
我啱啱喺政府生完仔都好後悔當初講餵人奶,因為我都冇乜奶,兩日後醫院話bb體重跌多過10%所以唔比出院住。
...

非常同意!俾我再生既話一定話餵奶粉。住院期間俾班姑娘攪到壓力好大,喊過好幾次。阿b食唔飽喊到口都震哂。佢地頂唔順+我講到餵左兩個鐘阿b仍然未食飽,咁先肯推佢去食餵奶水。

男爵府

回覆樓主:

其實奶粉啫, 白粉咩。唔駛咁極端主意ar.

複式洋房

fungfungsiubb 發表於 18-8-2 17:10
餵人奶已經大壓力,仲要比人迫

咪係囉,逼逼下好易連人奶都冇埋,我自己就係咁,最後轉左補A+

大宅

回覆樓主:

可能私家生,冇迫得咁緊要,不過,出院個幾日,我都係被迫人奶,係陪月,真係壓力大到喊,有就有,冇就冇,邊個一黎就夠bb食,亞媽唔休息,唔好話人奶,尿都冇啦!醫院都咁變態,生完已經好累,仲要迫。

複式洋房

我覺得係睇遇到乜野護士啦。我果時向瑪麗生開刀生第一胎,講話餵母乳,第一日己經有護士教餵哺姿勢,落唔到床都叫護士抱BB比我埋身試。但因為真係未上奶,我朝早生到第二日BB冇奶落過肚。 我怕BB面黃出唔到院,所以第二日我要求要水奶佢地都好好,教我用杯仔同針筒餵,期間我都仲KEEP 住比BB試埋身,同上母乳班學餵BB。

直至第二晚遇到個叫楊X蓮嘅護士

首頁

尾頁

跳至