夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有個問題好困擾,唔知點樣解決好,希望你地能提供方法俾我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我同老公結左婚六年,個仔就六歲,結婚第一年買左層樓供,首期,供樓,差餉咁多年都係我俾,但裝飾用了差不多五十萬,我老公就俾左十幾萬,但咁多年黎供樓,工人,個仔洗費都係我負責,基本上佢無俾個錢頭家。最近我工作遇上困境,搵不到錢,所以近呢半年至九個月,個仔洗費同工人就老公負責,其餘供樓等都係我負責。佢近呢幾個月經常問我,層樓佢都有份建立同付出,叫我轉返一半名俾佢,初頭佢話俾100萬我,問我肯唔肯轉名俾佢,到昨晚又問,之後講到嘈交,佢就講左一句,就算我唔俾100萬,層樓我都有份,之後就話我騙左佢六年,佢話之前經常車我去睇樓,佢屋企人成日上黎監督裝修,呢d都係佢既負出同應得,我想問下大家何為應得?正常男人唔係應該負擔頭家都算,點解我仲要分一半俾佢係應得?佢仲話你唔分俾我,我唔會對你好!呢d説話又係咪威脅?佢仲話結婚對方既野者係大家既野,咁樣公平咩?

子爵府

回覆樓主

佢想分你身家

複式洋房

little06 發表於 18-8-6 23:23
佢想分你身家

我想知我應該點做,應唔應該分俾佢?分左又會唔會幸福

子爵府

irislau0715 發表於 18-8-6 23:26
我想知我應該點做,應唔應該分俾佢?分左又會唔會幸福

分條毛俾佢呀!大返佢離婚!講真,佢真心cheap, 真係離婚都唔駛可惜!

男爵府

irislau0715 發表於 18-8-6 23:10
我有個問題好困擾,唔知點樣解決好,希望你地能提供方法俾我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我 ...

呢D咩男人來㗎,咁多年付出個少少錢就想分樓,樓佢有份住㗎,個少少錢交租都唔够啦。

wcpcelia    發表於 18-8-10 15:37

大宅

呢啲人卑鄙、無恥、賤格,送佢走啦!

複式洋房

little06 發表於 18-8-6 23:40
分條毛俾佢呀!大返佢離婚!講真,佢真心cheap, 真係離婚都唔駛可惜!

我就係有個仔唔想離婚

複式洋房

little06 發表於 18-8-6 23:40

我就係有個仔唔想離婚

複式洋房

Yang81 發表於 18-8-6 23:46
呢D咩男人來㗎,咁多年付出個少少錢就想分樓,樓佢有份住㗎,個少少錢交租都唔够啦。
...

我有講交租都唔夠,佢話點可以咁計,又話結左婚大家就無得計較!

複式洋房

babychen 發表於 18-8-6 23:50
呢啲人卑鄙、無恥、賤格,送佢走啦!

唉,如果我送到就一早送左,我想將傷害減到最底

子爵府

irislau0715 發表於 18-8-6 23:51
我就係有個仔唔想離婚

你有冇諗過,你個仔都未必想對住個咁pk 嘅老豆呢?同埋佢咁日嘈夜嘈,對小朋友影響都好大。將來大個左,我好肯定佢會支持媽媽離開喱個賤佬!
佢宜家仲同你一齊因爲未厄到錢,錢一到手,佢都會同你離,到時你又冇錢又冇,點養大個仔?你覺得佢會養個仔咩?

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

little06 發表於 18-8-6 23:55
你有冇諗過,你個仔都未必想對住個咁pk 嘅老豆呢?同埋佢咁日嘈夜嘈,對小朋友影響都好大。將來大個左,我 ...

唉,呢樣野就係我最擔心

複式洋房

moon7632 發表於 18-8-7 00:05
你話俾佢知,人到中年都係要有樓渣手,如果你係錫我,直接送層樓出來,女人係要有錢傍身
...

佢依家個月開始俾個仔d錢,就成日話我錢就佢俾,儲就係我名。

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公肯俾100萬,
咁你層樓現值幾錢,
還有幾多貸款?
要計下先可以決定是否公平。

複式洋房

soso1227 發表於 18-8-7 00:49
你老公肯俾100萬,
咁你層樓現值幾錢,
還有幾多貸款?

市值600萬,供淨230萬,佢最後話一蚊都唔駛俾,佢都應得。

男爵府

車你去睇樓(=地產agent)同監督裝修(=裝修佬)就要比一半業權佢?
咁個個裝修佬同地產agent都要問啲客拎一半業權啦係咪?

我估呢.. 你老公一早想層樓加佢名架啦!
但你一直貼錢養家所以佢唔出聲。而家係你最無助既時候, 你搵唔到錢, 要佢養家了。佢就睇準時機迫你就範。仲出言威脅你唔轉名就會對你唔好。都痴線。你同佢講, 有100萬咁多, 想自已有層樓渣手, 不如佢自已出去買一層細啲既樓收租啦。使乜求人加名咁無面呢?

你老公好陰毒喎。係個老婆最需要佢support既時候, 居然諗既唔係點搞好頭家。而係算計點樣迫個老婆層樓加佢名。

Jm... 其實佢有幾愛你? 呢個男人既真面目你睇清楚未?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

soso1227 發表於 18-8-7 00:49
你老公肯俾100萬,
咁你層樓現值幾錢,
還有幾多貸款?
係, 同意, 要計就計得均真, 睇下一佰萬夠唔夠, 唔夠叫佢加碼, 既然佢都開到口;

樓主, 另外, 家用, 雜項係佢出?

大宅

佢當然想加名啦!果100萬係佢咁多年係妳身上剝削返黎,宜家見妳層樓升幅大過佢既現金,咪想溝落妳層樓到攞!妳小心佢現金可以移走但妳就現兜兜層樓係到,佢呢啲人掂會攞晒出黎,肯定收埋唔少

首頁

尾頁

跳至