婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Deleted

伯爵府

回覆樓主

睇吓邊樣重要啲:自己湊vs搬出去

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我就選擇自己湊,老爺奶奶都無返工,所有野都係忍忍忍

男爵府

頭兩年自已湊。到2歲可以放去全日制班。就出來做野, 叫99幫手湊返放學。
但前提係2歲前可以忍到唔同99炒大獲

珍珠宮

困獸鬥

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

成長得一次,湊到兩歲返N再返工可行嗎?!老實,比99湊仲多磨擦,仲要係你地求佢湊,到時仲難搞!

複式洋房

章魚妹妹 發表於 18-8-9 21:45
成長得一次,湊到兩歲返N再返工可行嗎?!老實,比99湊仲多磨擦,仲要係你地求佢湊,到時仲難搞!
...

唔駛求奶奶湊, 奶奶直頭爭住湊, 日日都爭住抱啊b出房, 唔係要餵奶都唔比番你.......咁先驚

珍珠宮

回覆 至愛朱古力 的帖子

2 母女都會開火,何況2婆媳

男爵府

happywingpig 發表於 18-8-9 21:54
唔駛求奶奶湊, 奶奶直頭爭住湊, 日日都爭住抱啊b出房, 唔係要餵奶都唔比番你.......咁先驚
...

咁仲慘,到時比佢湊佢直頭當自己係bb呀媽,所以都係自己湊/請姐姐!

大宅

回覆樓主:

不要求4大幫手湊。
可唔可以搬出去出返黎做野,請工人?

大宅

happywingpig 發表於 18-8-9 19:09
我與c6與6299同住, bb初生一個月, 99 沒工作,可湊bb。 但我又想自己親自湊, 但我與99 相處不來, 日日對住佢 ...

本身已經相處不來仲點放心比佢湊呀,緊係自己湊⋯一係返工租屋住工人湊

珍珠宮

王國教室勳章

happywingpig 發表於 18-8-9 21:54
...

咁樣佢實管你點湊B

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又係呢d case, sorry都要問句, 你同99相處唔到, 唔係今日至知嘛?
懷孕期咁多個月, 竟然無plan過應該點做?
如果你話唔返工就無錢搬出去, 恕直言, 根本唔需要諗唔返工啦, 而係一定要返工
你c6一份糧根本支持唔到你做ftm(唔好忘記小朋友越大, 要洗既錢更多)
除非你地一家3口打算成世寄居6299屋企另計(係咁你就要有心理準備要做忍0個個, 仲要忍到兩老百年歸老0個日, 你做到就ok)
都係0個句啦, 坐完月, 盡快搵工搬出去, 請工人/本地姨姨/社區保母湊住先, 同一時間盡快排育嬰園(聽人講唔係即刻有, 要排既)
睇bb成長係重要, 但搵錢都好重要, wm放工/放假陪足小朋友, 小朋友會feel到
針無兩頭利既, 孰輕孰重, 自己考慮

公爵府

抉乜鬼擇吖,睇乜野個b成長吖,咪又係一個字-懶!明知無條件做ftm,硬係要做。呢度咪有啲JM都同你一樣case啦,日日困獸鬥,仲成日爆62爆99。你想六國大封相,咪做ftm,你想賴死唔走,就咪呻話頂唔順6299喇。

AJH    發表於 18-8-10 12:24

大宅

happywingpig 發表於 18-8-9 19:09
我與c6與6299同住, bb初生一個月, 99 沒工作,可湊bb。 但我又想自己親自湊, 但我與99 相處不來, 日日對住佢 ...

咁您老公點諗?

最緊要係您老公點諗! 佢想您做FTM 定 WK ? 佢對於搬出去有無計畫?

定係其實您老公無打算搬?

做FTM好處係好多, 大前提您的經濟能力好, 老公亦大力支持
唔係您一句我想做FTM

大宅

RE: 抉擇 矛盾 出唔出去做野

Miulo 發表於 18-8-10 04:20
抉乜鬼擇吖,睇乜野個b成長吖,咪又係一個字-懶!明知無條件做ftm,硬係要做。呢度咪有啲JM都同你一樣case ...

唔返工等於懶?
做FTM一等於懶?

我敢話您知
做FTM會累過WM

因FTM
係講緊 7 X 7 X 24小時無休息
FTM食飯 只係裝D飯菜以最快速度 倒落果口 ....

返工都可以有一小時LUNCH 休息

公爵府

望月童 發表於 18-8-10 10:50
唔返工等於懶?
做FTM一等於懶?
唔好同我拗呢樣野喇,你係ftm,同我係WM,呢d話題拗十世都拗唔完。我一話懶就一定觸動你哋ftm神經,你信唔信都好,我唔係話全部ftm就一定懶,係話樓主個案係懶,你要攬上身,我都唔想同你拗。

男爵府

Miulo 發表於 18-8-10 11:16
唔好同我拗呢樣野喇,你係ftm,同我係WM,呢d話題拗十世都拗唔完。我一話懶就一定觸動你哋ftm神經,你信唔 ...

其實通常呢啲遊走於 wm 同 ftm 之間決定唔到既人。
多數有一個共通點, 就係佢本身搵錢唔多。一個月人工可能啱啱過萬, 出去做野所得到既經濟利益好低。

我啲朋友 stay working 既多數有4萬或以上人工, 佢地 keep working 真係會比到小朋友更好啲既生活。

致於搵一萬頭果啲。。做多幾年野又唔見得會買到樓, 更加會miss 左bb頭幾年既成長。(5歲前既教育真係好重要)。

我諗樓主都係本身都係人工唔高果種人。

公爵府

望月童 發表於 18-8-10 10:50
唔返工等於懶?
做FTM一等於懶?
係都bb時候比較忙,bb都好多時都會瞓覺,你都可以爭取到時間休息一下,到小孩上學,你已經可以輕鬆一下啦。WM都唔會比你輕鬆啦,你以為返工自成一角嗎,工作壓力大係連放工都心繫工作,在公司就心繫小孩,返工放工都要將小孩湊去返娘家,返到屋企仲要照顧小孩,做家務,你又會明白嗎,我一樣無放假日架,放假一樣自己要湊b。到小孩上學,我一樣係要返工,無著數架。但你小孩返學你就可以舒服點了。唔好講到WM係在公司歎冷氣呀,你24小時無休,只係bb時段,而且你不懂分配時間,無理由小孩24小時都在扭計啦。

首頁

尾頁

跳至