自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

工人快完約,想唔再請,但自己又唔中意做家務(因請左工人十幾年),要返工(早出門),又有兩個細路(升中二及小六),掙扎中
有冇jm 有分享吓經驗

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sandwich 發表於 18-8-12 17:05
工人快完約,想唔再請,但自己又唔中意做家務(因請左工人十幾年),要返工(早出門),又有兩個細路(升中二及 ...

細路有返咁上下大, 唔洗請啦!教佢地做家務囉, 然後一個月一次搵鐘點大執囉。 最頭痛係晚餐點安排啫
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

用開唔用就會發現好多家務要做
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

買洗碗碟機,自動吸塵抹地機,有地方可以買埋乾衣機

放假買定4日餸,逢星期五休息食外賣,可以試半年先,唔得太辛苦至再請姐姐囉!

伯爵府

好媽媽勳章

工人快完約,想唔再請,但自己又唔中意做家務(因請左工人十幾年),要返工(早出門),又有兩個細路(升中二及 ...

我有朋友之前因為阿囝大了,讀中三,兩公婆成日早出晚歸,決定唔請工人。結果家務又做唔哂,又唔太喜歡成日食街外飯(因為放工放好夜),結果捱咗無工人三年左右,最終請番,依家我見佢輕鬆好多

wcpcelia    發表於 18-8-13 17:59

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都係請了十多年工人,呀女四年班時,嘗試下唔請,而且請工人真係好煩,我改請鐘點ee,初初唔慣,但現在ok啦,現在我女升中二了

珍珠宮

王國教室勳章

PW530 發表於 18-8-12 17:22
我都係請了十多年工人,呀女四年班時,嘗試下唔請,而且請工人真係好煩,我改請鐘點ee,初初唔慣,但現在ok ...

係吖,請鐘點做家務,整定晚餐,買dishwasher ,咁就煩少樣

大宅

Ashleycorina 發表於 18-8-12 17:23
係吖,請鐘點做家務,整定晚餐,買dishwasher ,咁就煩少樣

請問知唔知那裡可以請鍾㸃?

男爵府

回覆樓主:

仔女大我覺得唔需要工人啦, 請鐘點好過唔洗比地方佢住, 又唔洗怕姐姐玩野

珍珠宮

叫仔女做家務。我父母當年都係咁,工人在中一時有事走左佬就無請,自己做﨎

珍珠宮

王國教室勳章

kitchanjn1428 發表於 18-8-12 17:30
請問知唔知那裡可以請鍾㸃?

我之前係人介紹,但之後無做,朋友介紹試下樂活一站,但我要下個月至請睇下呢度有無人介紹?

水晶宮

1) 2位小朋友可以自己返放學? 你放心嗎?
2) 佢地放學自己留係屋企, 你覺得有無問題? 2個小朋友可以互相照顧?
3) 你放工咁晏, 另1半可幫到手。大家配合到嗎?
4) 先唔講清潔屋企。燙校服,晾衣, 煮食買餸, 飯後清洗, 可以處理到嗎?
5) 小朋友還需要功課上跟進/協助嗎?
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主:

我情況可能同你差唔多,兩個囡,一個中二,一個小五。工人上年12月resign , 諗住唔再請,大家分擔d, 我份工仲要輪班,但發覺放工返到黎做唔多幾多家務,又成日食外賣。放假就只係不停在家執頭執尾。最終捱到三月決定請返工人。

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-8-12 17:42
1) 2位小朋友可以自己返放學? 你放心嗎?
2) 佢地放學自己留係屋企, 你覺得有無問題? 2個小朋友可以互相照 ...

第1、2都ok,但諗起3至5就頭暈,所以掙扎中

侯爵府

hellovibe 發表於 18-8-12 17:43
我情況可能同你差唔多,兩個囡,一個中二,一個小五。工人上年12月resign , 諗住唔再請,大家分擔d, 我份工 ...

我都想試吓,等到頂唔順先再請

水晶宮

sandwich 發表於 18-8-12 17:44
第1、2都ok,但諗起3至5就頭暈,所以掙扎中

如果你唔請, 99會唔會主動每日黎幫你手
天空之城, 快樂之地

琥珀宮

子女仍在學,唔想影響佢地作息飲食,想日日食有住家飯食,我會繼續請工人

ccysj01    發表於 18-8-12 18:18

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-8-12 17:46
如果你唔請, 99會唔會主動每日黎幫你手

唔會,我都唔想

水晶宮

sandwich 發表於 18-8-12 17:47
唔會,我都唔想

我當然知道你唔想啦!但可能佢想嘛。

不過以你既情況, 我偏向繼續請。
天空之城, 快樂之地

公爵府

可以買洗碗機及(無線)吸塵機器人,可能解決很大一部分家務。

首頁

尾頁

跳至