自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

補習社女導師疑因不滿10歲男學生X欠交功課,涉嫌虐打男生,令男生頭臉等多處部位受傷。涉案女導師被控一項虐兒罪,案件今日(13日)在西九龍法院開審。

32歲女被告周見盈被控去年5月2日,在位於長沙灣的補習社內,故意虐待或襲擊事發時10歲的X。控辯雙方不爭議的是,被告自2014年起於該補習社任職導師,事主於事發時是被告的學生已有2至3年,而他每星期有5天上該補習社。

庭上先播放X的錄影會面片段。事發時就讀小學五年級的他表示,當天放學後由媽媽帶到補習社,爸爸曾致電向被告投訴,指他欠功課及「唔識默書」,被告收線後開始施襲,先從文件夾抽出中間的膠條,一邊打他雙手前臂,一邊斥責「欠功課、欠功課」,繼而大力用拳頭打他左臉、捏他左耳珠、用厚書打他頭頂幾下、再次用膠條狂打他前後腦、捉住他的頭撼落枱面5至6次。

被告續向X的頭臉噴清潔精,並說「我係黐線㗎,你知唔知?」令他嚇得回應「我知」。被告繼而用3條污糟毛巾輪流抹他頭臉,之後再坐到桌上,伸腳踢他胸口令他跌倒地上,被告再把他壓在地上,待他起身時又再次把他踢倒在地上,被告之後又從後捉他雙肩,以膝頂他背脊。

X指,該房間內有其他超過10位學生目擊過程,而被告施擊後表示:「你係一個示範品,邊個唔乖就係咁嘅下場」,然後警告他不得告知家長,但其後父親接他離開時發現其臉部很腫,X當時害怕說出實情會遭被告「打得重啲」,一度說謊是「同學打我」,其後媽媽表示不會再讓X到該補習社,他才哭着說出實情。

辯方盤問事主X時指,被告不曾襲擊過他,只用膠條敲枱,以及向他表示過「你係一個榜樣,你唔交功課就要鬧」,又質疑他只因不想上補習社才講大話,聲稱自己遭被告打,X對此皆不同意,堅稱被告曾經襲擊他。但在盤問下,他同意當時欠交中文科功課3個月。

辯方指,事發時房門開着,與房外大廳相連,質疑期間有家長前來接孩子離開時,理應知悉事件,X則認為家長「可能見得唔清楚」。辯方又指,父親前來接X離開時,應即時發現他的臉腫起,X同意,指被告當時曾向其父解釋「係佢𢱑成咁嘅」,又指被告當時也向其父承認打過他手臂。

珍珠宮

回覆樓主:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180813/bkn-20180813131559709-0813_00822_001.html|^|http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180813/bkn-20180813131559709-0813_00822_001.html

有冇其他jm知係邊間補習社

更新: 第二頁有jm貼新聞link
補習社位於長沙灣東京街
名叫啟俊補習學校

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

伯爵府

回覆 yurijm 的帖子

嘩。勁不知所謂!好恐怖,條女真痴痴地!

珍珠宮

回覆樓主

佢老竇都有問題啦,自己個仔做得唔好係怪個老師?俾咗錢自己就冇晒責任㗎?

伯爵府

回覆樓主:

痴線架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

其他同學冇作證?個兇徒邊有得抵賴

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

邊間補習社?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

yurijm 發表於 18-8-13 18:07
補習社女導師疑因不滿10歲男學生X欠交功課,涉嫌虐打男生,令男生頭臉等多處部位受傷。涉案女導師被控一項 ...

珍珠宮

Sweetiess 發表於 18-8-13 18:50
邊間補習社?

冇開名
不過報導有講係位於長沙灣
唔知有冇其他jm知

男爵府

回覆樓主:

有打人補習社都係因為有客路,班家長明知都要放個仔去補

男爵府

回覆樓主

係咪上次東張西望提過嗰間?
話時話東張西望有無播到?我無睇到。

珍珠宮

zoe_fung 發表於 18-8-13 19:06
有打人補習社都係因為有客路,班家長明知都要放個仔去補

我都聽過呢個講法
不過真心好難理解呢種心態
唔怕逼到小朋友有情緒病?

珍珠宮

mctl1995 發表於 18-8-13 19:09
係咪上次東張西望提過嗰間?
話時話東張西望有無播到?我無睇到。

呢間補習社係長沙灣
上次東張西望講果間據聞係荃灣
呢類體罰補習社無處不在

伯爵府

回覆樓主:

呢啲叫暴力,唔係體罰

水晶宮

回覆樓主

被告續向X的頭臉噴清潔精,並說「我係黐線㗎,你知唔知?」
令他嚇得回應「我知」。

公爵府

回覆樓主

有開名㗎,不過我唔記得個名。
單案審緊,要睇埋其他證人點講。齋睇指控,我覺得恐怖到唔合理。打手板,file 敲頭,扭耳仔都合理(但絕對唔啱), 但踩胸真係唔似一個女導師會做嘅行為,除非佢真係short 嘅。

首頁

尾頁

跳至