自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見隔離post問 乙肝,我都想問問,因為政府排期要到出年6月左右先有得做“ 抽組織”,所以想係度問問……
c6係乙肝,早前抽血,發現肝酵素高左好多成4××,癌指數就19,
過左2個月後再抽血,今次就肝酵素2××,但癌指數就有170,
同時亦去照左超聲波(結果正常),而家已經寫左3封信去
專科(政府),睇下有無辦法排期早些~
有無jm可分享下……

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

去私家肝科睇下可以做什麼化驗先,唔好拖。

大宅

曈曈媽咪 發表於 18-8-14 21:18
見隔離post問 乙肝,我都想問問,因為政府排期要到出年6月左右先有得做“ 抽組織”,所以想係度問問……
c6 ...

癌指數上升是警號,建議早D去私家做檢查,不要等政府免拖延黃金治療時間

琥珀宮

c6 ...

唔好等,快去私家做檢查,真係確認有事返政府就好快可安排治療

登記「電子健康紀錄互通系統」,私家可以睇到之前公院紀錄

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

介紹你做癌基因, 超準, 唔貴, 3幾千check 到一種, 準誠度9x%, 未照到都已偵察到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

c6 ...

其實都係alert警號, 唔駛好驚! 如果真係中, 癌指數係幾千
放下自在

男爵府

Pulmma 發表於 18-8-14 21:58
介紹你做癌基因, 超準, 唔貴, 3幾千check 到一種, 準誠度9x%, 未照到都已偵察到
...

呢個我想做,因家人已有人中招,請問check到一種意思是否check 乳癌丶大腸癌就為之兩種,收$6000?是抽血驗嗎?thx

珊瑚宮

去出名大医院例如養X。法X 仁X。找個肝胆胰科看看。照張腹腔CT才清楚

玩具萬歲!

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

...

請問check咩基因呀?

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

...

想知詳情,謝謝

珍珠宮

...

邊度做?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

咁有無其他表徵?你c6睇開政府佢係咩原因安排下年抽組織驗呢?照計應該都情況緊急先會話抽組織㗎喎?咁你c6有無買保險啊?唔想等政府抽,就去私家醫院抽啦,搵agent問吓可否claim得到,始終肝病係男性比較高風險㗎...至於你話有無方法排快隊睇政府... 就請教“大歷大歷”出場教你啦...佢以前自稱有偏門方法睇急症排快隊(嗌人唔駛買保險...),但有jm試過問佢咩方法,佢又扯開話題祝福你c6平安無事

大宅

c6 ...

過來人, 好多肝癌患者alt ast 指數是正常的 ,所以一定要c.t 才清楚
如果你講170 個指數係 afp 就更加高危, 建議自費去私家照下清楚的

大宅

2018復活節勳章

raneelau 發表於 18-8-14 22:42
過來人, 好多肝癌患者alt ast 指數是正常的 ,所以一定要c.t 才清楚
如果你講170 個指數係 afp 就更加 ...

無錯,正常afp係9以下,170雖然未必一定係癌,但都唔好掉以輕心,快d check check穩陣,至於alt 同ast反而好多肝癌患者都係正常指數的

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

3個寶寶貝 發表於 18-8-14 22:55
無錯,正常afp係40以下,170雖然未必一定係癌,但都唔好掉以輕心,快d check check穩陣,至於alt 同ast反 ...

其實係咪都要睇返份報告既ref. range? 因為我自己果份ref. range係0-9喎

大宅

2018復活節勳章

hfl2000 發表於 18-8-14 23:14
其實係咪都要睇返份報告既ref. range? 因為我自己果份ref. range係0-9喎

...

sorry,我記錯,記左肝功能嗰d指標,現在改返了

子爵府

c6 ...

Yes,有私家報告,急切既可以快好多見醫生,唔好等政府了!

大宅

2018復活節勳章

hfl2000 發表於 18-8-14 23:14

...

嗰時屋企人afp去到5000幾先係早期癌,所以170未算好勁,不過都見議佢睇緊d,睇多次私家

琥珀宮

c6 ...

寫左3封信去專科(政府),係邊個寫?私家醫生還是自己?

自己寫應該不會受理

子爵府

今日出海 發表於 18-8-14 22:04
呢個我想做,因家人已有人中招,請問check到一種意思是否check 乳癌丶大腸癌就為之兩種,收$6000?是抽血驗 ...

抽血的,好多大陸人買完保險過左等候期就check全身果隻

首頁

尾頁

跳至