自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我由小一開始學琴,記得成個小學生涯都係被逼練琴多過自已鐘意,但上到中學,可能大個女左,開始有左「品味」,彈琴時真係會放到感情落去,真係會去欣賞古典音樂,雖然而加音樂完全同我職業唔相關,做左野之後都好少掂個琴,但我好慶幸我母親大人無比我半途而廢 我同意樓上話唔係為左做咩音樂家,而係學會對藝術既一種欣賞,係會終身受用,所以如果經濟可以,至少學到上中學再睇下點啦

珍珠宮

王國教室勳章

tsung 發表於 18-8-18 20:48
你妹應該喺屬於音樂天才一類

佢都唔係㗎,佢話係hea 下hea下咁囉

子爵府

好媽媽勳章

waaa637 發表於 18-8-18 20:55
我由小一開始學琴,記得成個小學生涯都係被逼練琴多過自已鐘意,但上到中學,可能大個女左,開始有左「品味 ...

我覺得我就係做緊你母親嗰份堅持,我每次都要靜靜坐係度陪她練足45分鐘
我都係想她第日開心唔開心都有抒發情緒的途徑,所以我自己陪她練羽毛球,乒乓球
因為運動和音樂可以帶給人歡樂
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

PINK2007 發表於 18-8-18 20:50
勁!

冇話勁唔勁既,
勁過佢的人大把,

細個芭蕾舞游水繪畫咩都有學下,
只係呢樣叫學得最耐,

同好多人一樣,
鍾意但係唔鍾意練,
日日都要提佢練架 ,
你話暈唔暈

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-18 21:04
佢都唔係㗎,佢話係hea 下hea下咁囉

Hea吓都可以咁勁,羨慕死人

珍珠宮

王國教室勳章

tsung 發表於 18-8-18 21:30
Hea吓都可以咁勁,羨慕死人

其實我個用意係想話如果小朋友有興趣學就繼續學,可能有驚喜
我個人就無乜天份,我hea學都唔學唔過grade 2

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

waaa637 發表於 18-8-18 20:55
我由小一開始學琴,記得成個小學生涯都係被逼練琴多過自已鐘意,但上到中學,可能大個女左,開始有左「品味 ...

好好的啟示

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-18 21:35
我個人就無乜天份, ...

同意,興趣好緊要
缺乏學習動機,勉強學習,猶如拉牛上樹,效果事倍功半

子爵府

feifei_baby 發表於 18-8-18 13:00
其實我仲覺得佢好幼稚,耳仔軟,好容易改變主意....

甘如時間分配到,咪學住先囉!

大宅

回覆樓主:

大女學了2年琴,半年前有講過唔想學,都係因為唔練琴嗰d,我冇理佢,佢又繼續hea學,2個月前我俾二女開始學琴,二女會自動自覺練琴,有時二女走去個琴度想練,大女會同佢爭住彈,我覺得我自己個計劃好成功,小朋友要爭吓先會珍惜學琴機會。

子爵府

feifei_baby 發表於 18-8-18 12:55
阿女而家七歲,學了兩年多,興趣一般,唔特別鍾意也不特別唔鍾意,永冇主動練琴,但佢乖叫佢就會去,見佢都 ...

斩,我女學著7年,去到中學唔肯練,曬錢曬時間,我都斬。仲買著部日本琴阻、定。

珍珠宮

回覆樓主:

學運動,身體好D

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-18 19:24
我妹無乜練琴,佢成日話好鍾意,但好少彈,好hea,但佢學到去DipABRSM
佢仲話因 ...

音樂天才

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-8-18 14:41
我個人經驗,私人老師係有心機過琴行老師

琴行想賺多啲可能拖長

珍珠宮

王國教室勳章

Poyau 發表於 18-8-19 00:23
音樂天才

我個人就無乜天份,我hea學都唔學唔過grade 2

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-19 00:26
琴行想賺多啲可能拖長

琴行最興迫人去考琴

大宅

回覆 Amy47 的帖子

我好同意你。要令小朋友知道凡事堅持才會有轉機。
建議樓主:

其實初級到8級條路咁漫長,除非天生好鍾意,否則好少可以咁多年保持這份熱情吧?而且多於9成小朋友係迫才會練,還有好多係迫都唔會練。。。。

不過我眼見有些小朋友,原本學唔掂,係家長堅持,老師配合,從旁協助,幫佢搵返學琴的樂趣,過了這個樽頸,因彈奏得到成功感,又重拾彈琴的樂趣。遲些小朋友又長大些,考過第一次試後,好快學琴就以考試為目標,到時就唔會有呢個唔知為乜的感覺。

我覺得可以休息兩星期,轉換環境/老師,重拾新鮮感,考級後,再決定是否放棄吧。

大宅

回覆 GO5019 的帖子

同意,我都眼見好多學得掂的小朋友的家長,都係開口埋口話唔俾學,而且管得好嚴的,可能都係難得到才會珍惜。。。
例如:

妹妹學琴,家姐學小提琴,阿媽話:學得好,肯練習才可以繼續學。。。。只有一人可以繼續。。。
12歲男孩,由小一求阿媽到小六才批准學琴,但只可於星期六學,而且成日叫佢唔好學。。。。。但佢真係好勤力的,佢學樂理真係會背曬書後的musical terms....

珍珠宮

Pianistbaby 發表於 18-8-18 19:17
小朋友學到上去,最重要係家長不要動搖。放手比老師,同配合老師既要求。
學到上去嘅人,背後就係有一個堅 ...

好同意。我自己 8 級琴,小學唔知做乜,阿媽叫練咪練囉,梗係唔會自己埋位。練 scales 真係極煩厭,彈黎唔知做乜,但到讀中學有能力彈 d 自己鍾意嘅歌就會好好多。而家我同 6 歲仔都係同樓主一樣拉鋸中,預備考 2 級,佢老師好有經驗亦好有要求 (仲好貴 ),日日要陪練我有時都覺煩,但我好希望佢學識堅持。學乜練乜都一定有樽頸位,遇到難處就要克服佢。我可以做嘅就係用我識彈琴呢點去盡力陪佢幫佢

珍珠宮

回覆樓主:

我想問下各位有經驗嘅媽咪,你地會唔會同子女一齊學,而家老師要求家長學埋

首頁

尾頁

跳至