自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我c6有肩周炎,請問除左拉鬆啲筋外,仲有咩方法可以斷尾,仲有咩要留意。

珍珠宮

回覆樓主:

最近試緊刮沙

珍珠宮

回覆 spicymama 的帖子

打死唔可以凍親個關節, 風扇仔唔好對住吹

唔可以拉根過度會更傷

上巴士我會轉個冷氣吹第到Feel 到有冷氣會披外套

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我見我阿媽要勤做物理治療師教既運動, 同埋平時唔好成日用實一個部位既肌肉至可以好番.

男爵府

spicymama 發表於 18-8-21 02:16
我c6有肩周炎,請問除左拉鬆啲筋外,仲有咩方法可以斷尾,仲有咩要留意。
...

http://lj.hkej.com/lj2017/healthbeauty/article/id/1713253/何應輝脊醫:瞓捩頸?from=singlemessage&isappinstalled=0

大宅

回覆樓主:

我2年前針灸(電果隻)針左2次到而家都冇再痛
可能我發現得早,針完果2日勁痛,但第3,4日就鬆左好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

cakii 發表於 18-8-21 02:20
最近試緊刮沙
刮沙效果好唔好,thx

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

以前試過
去做物理治療跟足治療師所講去做
如果係工作勞損的話一定要停止 繼續勞損
要畀患處有充分嘅休息
直到完全康復先可以再用返
當時我都半年至一年先好返曬

翡翠宮

...

推牆动作!學八段錦。依D youtber有。

公爵府

...

針灸對我有幫助,針左三次就大致唔痛了,剩低少少就自己多 d 拉鬆 d 筋

象牙宮

...

不會斷尾, 年齡愈大, 愈難斷尾。感冒醫好, 也會再感冒。

別太勞, 別太大壓力, 別不運動。注意不直吹冷氣, 扇。
任何理療置在家, 那里痛就做那里。
推拿, 刮痧, 紅外線, 艾灸....

A. 唔得就用 B.
B. 唔得就用 C.
平過外面做。

我買的儀器, 可開一間物理工作室了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫你老公試下做哩個動作,好簡單,我自己之前每日做5下咋,2, 3星期都鬆咗好多,之後配合埋拉筋,而家已經冇乜嘢了(touchwood), 而家我只係做基本拉筋,唔駛再做哩個動作。

https://www.youtube.com/watch?v=u3G1VsAPc_4

初起肩周炎,我試過做針灸爬牆,但唔得,之後冇咁痛,但唔係點郁到,我見冇咁痛就由得佢,但始至終舉手有困難,發唔到力,都拖咗2,3 年,直至我做哩套運動,好咗七成,配合埋基本拉筋,而家舉手發力都可以了。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-8-21 11:34
叫你老公試下做哩個動作,好簡單,我自己之前每日做5下咋,2, 3星期都鬆咗好多,之後配合埋拉筋,而家已經 ...

謝謝你既 info
我老公肩周炎 做針灸同每日做fing手 都未見有大改善 試下你個方法先

珍珠宮

試下去物理治療做沖擊波, 效果好好

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

phoenixho 發表於 18-8-21 11:43
謝謝你既 info
我老公肩周炎 做針灸同每日做fing手 都未見有大改善 試下你個方法先
...

簡單動作,試下無妨,不過初做合十舉起動作係有困難,但堅持每日做幾下,就會越嚟越鬆的,祝願你老公早日康復!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 18-8-21 03:40
我見我阿媽要勤做物理治療師教既運動, 同埋平時唔好成日用實一個部位既肌肉至可以好番. ...

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-8-21 11:53
簡單動作,試下無妨,不過初做合十舉起動作係有困難,但堅持每日做幾下,就會越嚟越鬆的,祝願你老公早日 ...

唔怕同你講 岩岩比老公睇完條youtube
老公合十舉到眼既前方位置已經話舉5到
我叫佢日日做 慢慢會鬆下一d 又鬆下一d

珍珠宮

amalee 發表於 18-8-21 10:36
刮沙效果好唔好,thx

做咗一次,好似好啲,之後會去另一處做機

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我兩邊膊頭痛過, 痛到扣不到bra. 物理治療加針灸。 慢慢拉番鬆條根, 拉完之後用布包住熱水敷住痛處, 好舒服。

首頁

尾頁

跳至