單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問一下大家,如雙方都同意離婚,咁係咪直接到法緩度申請得啦?係咪唔需要2個人一齊都可以?申請後等文件批先可以去房署申請分戶係咪呀?通常係咪等3-5年

男爵府

其中一個去交申請表就OK,
等收信,依照內容指示(一人/兩人)去做。

乜而家仲有分戶嗎?意思指雙方都想住返公屋?

聽聞離後,誰人符合條件,會住回原單位。
其中一方就要輪候,要等幾多年就唔知,但一定唔會體恤的。

複式洋房

cedarcone 發表於 18-8-22 12:48
其中一個去交申請表就OK,
等收信,依照內容指示(一人/兩人)去做。

唔該曬(emoji)(emoji),係呀!想分開住,我只能等排公屋,帶住個女亦冇能力再租屋住

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

楹 發表於 18-8-22 19:42
唔該曬(emoji)(emoji),係呀!想分開住,我只能等排公屋,帶住個女亦冇能力再租屋住
...

通常撫養權歸邊個,邊個留底。

不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

chowqv 發表於 18-8-23 03:05
通常撫養權歸邊個,邊個留底。

咁如果佢都有小朋友呢?同埋佢係屋主,走果個應該係我啦!佢同前妻都生左2個但佢果2個就大d,我個女先2.5歲

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

樓主好似係台灣人,是否已夠7年?如果唔係你應該申請唔到公屋.間屋有冇加你同你囡名?
如果你前夫都有仔女,咁好大機會係佢可以留低,如合資格就你同阿囡另外再申請,都係依正常咁排,相信你去問房署會清楚啲!

複式洋房

Lovely媽咪 發表於 18-8-23 10:11
樓主好似係台灣人,是否已夠7年?如果唔係你應該申請唔到公屋.間屋有冇加你同你囡名?
如果你前夫都有仔女,咁 ...

我夠7年啦,有我地名呀!唔該曬

首頁

尾頁

跳至