自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

想知道而家做admin既行情係點,例如人工,番工時間等等。。

因為本身係做左好幾年既marketing,但自從今年2月比公司炒左之後一直都搵唔到相關行業,好心灰,所以想轉field去admin

background
2006年bba畢業
第一份工係會計師樓既coordinator,第二份工至最近既工作都係digital marketing(斷斷續續咁做左6年左右)

想問下做hr既jm對於咁既exp轉做admin是否有利? 而家admin人工可以叫幾多?

謝謝

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 17:56
想知道而家做admin既行情係點,例如人工,番工時間等等。。

因為本身係做左好幾年既marketing,但自從今年 ...

唔係 HR 不過 MNC / 大 law firm 既 admin 人工會高 d....加油吧

大宅

nsychristy 發表於 18-8-22 17:59
唔係 HR 不過 MNC / 大 law firm 既 admin 人工會高 d....加油吧

多謝你,但無啦啦轉field,會否比人壓好多價,因為本身響marketing做都只係得15k,所以諗緊如果轉field唔知叫咩價會好d? 本身想叫18k

男爵府

blackblackie 發表於 18-8-22 18:35
多謝你,但無啦啦轉field,會否比人壓好多價,因為本身響marketing做都只係得15k,所以諗緊如果轉field唔 ...

轉field平價已經唔錯了,叫高會難搵d囉。

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 18:35
多謝你,但無啦啦轉field,會否比人壓好多價,因為本身響marketing做都只係得15k,所以諗緊如果轉field唔 ...

15k 你會易 d 有 offer,要賺多 d 可以後來再諗

因為,被炒本來就難搞, 再加半年空白期
難有合理解釋啊⋯⋯

大宅

nsychristy 發表於 18-8-22 19:01
15k 你會易 d 有 offer,要賺多 d 可以後來再諗

因為,被炒本來就難搞, 再加半年空白期

但係其實被炒係因為公司cut team而不是我個人問題。不過我都係叫番15k會好d,但好多公司d entry位最高只係得13k

同埋呢半年空白期係因為1。工人要放3星期假(5月果時),2。我都有keep住搵工,但都無乜聲氣

其實我被炒後一個月內已經搵到一份工,但只係做左兩個月(因為同manager唔夾,所以先無做)

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 19:03

但係其實被炒係因為公司cut team而不是我個人問題。不 ...

Jumpy 同空白期在 HR 而言自然不喜歡
有時連遞左信先再搵工都一樣唔鍾意架
我都有過段jumpy 空白日子,個時搵份岩心水既工都好難,歷時接近兩年,係十分灰
人家就算覺得你有紋有路都可能想揀個睇落 stable
尤其工種係 admin

最後我就係係間細但老闆叻既公司開始,到今日三年零三個月吧我而家仲係nobody 但總算建立了一點東西有少少前途

所以可能你要考慮少 d 錢都做住先,忍一排洗底再轉工

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackblackie 發表於 18-8-22 17:56

因為本身係做左好幾年既marketing,但自從今年 ...

digital marketing 同 admin工作差好遠,點解轉?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

做左12 年得15k? dm 好吃香,20k 應該唔難wo

寶石宮

回覆樓主:

之前有朋友揾工,類似呢d jd 都可以22k

Responsibilities:

Participate in development and execution of digital marketing including ATL, BTL production and website development
Optimize online channels to drive ROI of eStore including banner affiliate, SEM and SEO
Plan and manage social platforms including Facebook, WeChat and Weibo
Keep track and evaluation of online marketing platforms (app, website & social platforms)
Work closely with internal teams and agencies on marketing projects

Requirements:
University graduate in Marketing, e-Commerce, information system or related disciplines
Minimum 3 years hands-on experience in digital marketing
Experience in online media agency would be an advantage
Good knowledge in online marketing landscape

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 19:20
digital marketing 同 admin工作差好遠,點解轉?

就是因為dm方面我唔識google或fb,所以無咁吃香,近來d job agent搵我,都係dm agent既ae位。所以搵到好心灰,反而admin比較穩定

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 19:21
做左12 年得15k? dm 好吃香,20k 應該唔難wo

我第一份dm工係去到15.5k嫁,但到後面果份dm工就比人壓到得13k(因為中間有一年無做),到13k完左之後,又因為工人跳草裙舞搞到我又要離職回家,之後隔左一年就由13k加到15k,最後被炒。

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 19:24

我唔識sem同seo,我都知而家dm好吃香,但唔識呢d同無技能係一樣

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 19:36
我唔識sem同seo,我都知而家dm好吃香,但唔識呢d同無技能係一樣

咁要學都唔係難呀..

我都係做dm

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 19:35
我第一份dm工係去到15.5k嫁,但到後面果份dm工就比人壓到得13k(因為中間有一年無做),到13k完左之後,又 ...

話曬做左十幾年野,15k 真係general clerk都有呀

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 19:31
就是因為dm方面我唔識google或fb,所以無咁吃香,近來d job agent搵我,都係dm agent既ae位。所以搵到好心 ...

咁你之前dm做乜?google fb seo sem 都唔識,咁你其實負責乜?

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-22 19:24

呢類梗係吃香, 我公司之前請manager, 直頭又得人開價, 只要佢值價。
不過最後都請唔到, 個位去左東南亞。

寶石宮

cbeyond 發表於 18-8-22 20:40
呢類梗係吃香, 我公司之前請manager, 直頭又得人開價, 只要佢值價。
不過最後都請唔到, 個位去左東南亞。
...

呢類只係做dm基本嘢,但樓主全部都唔識,所以想知佢嘅dm係做乜

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-22 20:45
呢類只係做dm基本嘢,但樓主全部都唔識,所以想知佢嘅dm係做乜

見呀, 就算唔係做dm, 呢d基本根本就要識。
尤其現在已經係digital世界, 點可以唔識。
我公司就算admin同事, 都係手機不離手& notebook跟身過日子

寶石宮

cbeyond 發表於 18-8-22 20:51
見呀, 就算唔係做dm, 呢d基本根本就要識。
尤其現在已經係digital世界, 點可以唔識。
我公司就算admin同事 ...

所以我知點解會係咁...

有心做dm其實可以讀course..發展性會比admin上得快...
2006年畢業, 都34-35....仲做junior admin我覺得浪費左, 話曬都BBA..

首頁
12345...6

尾頁

跳至