跳至

首頁

尾頁

男爵府

完全冇概念要有乜條件同埋點樣準備好?雖然我D女仲好細,但都想了解下先,唔知有冇Jm 可以分享一下呢?唔該曬呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Sydney Girl 容易過 North Sydney Girl.

North Sydney Girl 有五六成學生來自OC班,

最基本Year 5 Naplan 英數要有 Band 8 以上, ICAS 英數 distinction,

咁都可以試下報.

男爵府

wiiabcd 發表於 18-8-25 19:23
Sydney Girl 容易過 North Sydney Girl.

North Sydney Girl 有五六成學生來自OC班,

謝謝你,唉我連NAPLAN 係乜都未知,只是知道OC比selective school 的考試難,即係就算考進OC仍然要考NAPLAN的對吧?

大宅

回覆樓主

咁除咗NS Girls,北區有邊間好女校?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

mrschui 發表於 18-8-26 14:01
咁除咗NS Girls,北區有邊間好女校?

公校 / 私校?

大宅

wiiabcd 發表於 18-8-26 16:36
公校 / 私校?

Public.

私學check咗幾間,太貴啦,長遠唔想為咗學費經濟壓力咁大

伯爵府

mrschui 發表於 18-8-26 19:00
Public.

私學check咗幾間,太貴啦,長遠唔想為咗學費經濟壓力咁大

Willoughby Girls' High School

大宅

私校其實唔駛諗,好多都BB時已經開始排,除非你好叻先有多少少機會。
OC 難過入 selective,因為位比較少。

Sydney Girls 同 North Sydney Girls 今年都要216+,本地都超多人爭。Sydney Girls 同 Sydney Boys 都係注重運動,係無得opt out,所以如果小朋友唔鍾意運動比較唔適合。North Sydney 係大陸人心水,入唔到先選擇入Sydney Girls。

因為競爭太大,好多人會選擇入排名高嘅public school,所以個啲區嘅屋特別貴。

大宅

princessDD 發表於 18-8-31 12:51
私校其實唔駛諗,好多都BB時已經開始排,除非你好叻先有多少少機會。
OC 難過入 selective,因為位比較少。 ...

咁點為之排名高?Naplan 成績?

大宅

mrschui 發表於 18-9-1 19:57
咁點為之排名高?Naplan 成績?

2017 high school rankings
https://www.matrix.edu.au/beginners-guide-to-high-school-rankings/2017-high-school-rankings/

Rankings 都係根據HSC成績,學校成績,都係用作參考。myschool 你可以睇到每間學校嘅naplan成績。

公爵府

wiiabcd 發表於 18-8-25 19:23

ICAS 英數。英是Spellig + Writing + English 嗎?定还是English ?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-9-4 20:24
ICAS 英數。英是Spellig + Writing + English 嗎?定还是English ?

只參考 English .

除非 Spellig + Writing 有 medal 啦.

大宅

wiiabcd 發表於 18-9-4 20:31
只參考 English .

除非 Spellig + Writing 有 medal 啦.

即係year 4/5 時,icas 英數有distinctions 或以上都可以試下selective, 其他唔使哂心機?

大宅

回覆樓主

我聽聞selective 個試差不多考year 7嘅嘢,好多嘢學校可能無教,唔補習好難考到,但我真係好唔想咁細就慣去補習,但叫佢地自己做習作真係難過登天

伯爵府

mrschui 發表於 18-9-5 10:35
即係year 4/5 時,icas 英數有distinctions 或以上都可以試下selective, 其他唔使哂心機?
...

咁又唔係冇 distinctions 就一定考唔到 selective,

只係如果目標要係考一線 selective (JR, BH, NSB, NSG, SB, SG)

就真係要有相當實力先有得爭下, 現在每年有接近一萬5千考生, 而學位依然只有4千多個,

可想而知考入的機會率係幾多.

不過又咁, 考二線都唔難, 短期訓練真係唔少得, 如果全冇準備之下去考,

除非係半精英, 或偏遠區, 否則考入機會微乎其微.

當大家英數都叮噹馬頭時, GA 就係拉高分嘅關鍵,

要GA 叻除了天生外就係訓練出嚟嘅, 全卷60題只要答中40題以上就有機會入 selective.

伯爵府

mrschui 發表於 18-9-5 10:41
我聽聞selective 個試差不多考year 7嘅嘢,好多嘢學校可能無教,唔補習好難考到,但我真係好唔想咁細就慣去 ...

selective 的確係考 year 7/8 嘅嘢, 學校根本無教又點會自己識,

雖然話唔補習好難考到, 但一樣大把人由 year 2 補到 year 6 都考唔到.

我家冇多餘錢補習, 我一向自己買練習俾仔女有空閒時做, 遇上難題一齊自學搵答案,

直到考前嘅一個學期先去補習+ trial test 10次, 只要基礎打得好, 遲D補習一樣可以.

大宅

wiiabcd 發表於 18-9-5 12:23
selective 的確係考 year 7/8 嘅嘢, 學校根本無教又點會自己識,

雖然話唔補習好難考到, 但一樣大把人由 ...

你啲仔女願做又肯聽你教就好,我的啲自己真係唔會做

大宅

wiiabcd 發表於 18-9-5 12:04
咁又唔係冇 distinctions 就一定考唔到 selective,

只係如果目標要係考一線 selective (JR, BH, NSB, NS ...

GA係咩?

伯爵府

mrschui 發表於 18-9-5 16:12
GA係咩?

General Ability

男爵府

wiiabcd 發表於 18-9-5 12:23

雖然話唔補習好難考到, 但一樣大把人由 ...

好多謝你的分享呀我會努力培養佢地

首頁

尾頁

跳至