自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期同囡囡做回鄉卡,(由於佢本特區護照係歲幾時做的),宜家囡囡4歲,咁收文件派籌嗰位職員話我囡本特區護照張相同宜家有唔同,佢話會照比籌我申請,但都有機會退我份申請的,如果退既話就叫我去更新特區護照張相。請問有冇家長試過呢?點樣去更新?我是否提前換左本護照呢,謝謝(emoji)

水晶宮

fm721 發表於 18-8-27 14:56
上星期同囡囡做回鄉卡,(由於佢本特區護照係歲幾時做的),宜家囡囡4歲,咁收文件派籌嗰位職員話我囡本特區 ...

"更新特區護照張相" 即係叫你去renew passport.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

申請注意事項有寫呢樣, 如果真係發生, 就要去RENEW 本護照先, 再去做回鄉證!!

侯爵府

fm721 發表於 18-8-27 14:56
上星期同囡囡做回鄉卡,(由於佢本特區護照係歲幾時做的),宜家囡囡4歲,咁收文件派籌嗰位職員話我囡本特區 ...

我試過,我係攞左籌,影埋相,去到counter ,個小姐話我小朋友passport 張相同而家個樣唔同,唔接受我個申請,佢話我可以去換個passport 或者申請回港證,因為回鄉證張相有期限,過左期要再影過,所以我幫小朋友申請回港證,即日有得攞,果日我9點去尖沙咀攞籌,11點攪掂,即刻飛去旺角攞回鄉證籌,下午5點攪掂晒

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

試過,講一樣既說話。
但冇收過任何通知,到果日就順利拎左回鄉証了。

寶石宮

2023年兔年勳章

ckfamily 發表於 18-8-27 16:02
我試過,我係攞左籌,影埋相,去到counter ,個小姐話我小朋友passport 張相同而家個樣唔同,唔接受我個申 ...

折衷辦法 申請回港證

首頁

尾頁

跳至