0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。唔會考慮埋身,全泵每次得一安,係咪放棄好過?
我知有抗體,但每次都係一安前奶再補奶粉,對B腸胃係咪仲唔好呢?唔會儲埋一次餵喇。
呢個處境,係咪全奶粉比較好呢?
求意見! 謝謝!

男爵府

回覆樓主

如果你每日有泵6-8 次, 冇可能得咁少, 係唔係個pump 唔得?

大宅

monpetitbebe 發表於 18-8-28 15:09
如果你每日有泵6-8 次, 冇可能得咁少, 係唔係個pump 唔得?

因為屋企問題,頭兩星期無泵諗住食奶粉,上星期先開始泵返六至八次。

珍珠宮

回覆樓主

有無飲魚湯幫助上奶?如果埋身係會越來越多,泵始終無埋身咁多奶上

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你繼續keep住泵喇,2個小時泵一次。平時多飲湯水,休息好,仲有都咪有心理壓力吖,平常心。如果咁樣堅持一段時間都係冇既話,就可以考慮下轉全奶粉

大宅

我要做媽媽 發表於 18-8-28 16:02
我建議你繼續keep住泵喇,2個小時泵一次。平時多飲湯水,休息好,仲有都咪有心理壓力吖,平常心。如果咁樣 ...

多謝回覆,已經盡力放鬆,平常心。
而家只係進退兩難,明知無可能全人奶,話就話餵得幾多得幾多…但望住果一安,好疑惑係咪索性全奶粉仲有益呢?

大宅

RubyYu07 發表於 18-8-28 15:46
有無飲魚湯幫助上奶?如果埋身係會越來越多,泵始終無埋身咁多奶上

多謝你意見。
已經多湯水,食more milk plus,通草奶…但同時排尿好多,好似身體唔識做奶咁。

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主

半夜泵應該對提升奶量有幫助,我停左半夜泵後,奶量就無升過,仲慢慢跌添

大宅

JacChong 發表於 18-8-28 17:46
半夜泵應該對提升奶量有幫助,我停左半夜泵後,奶量就無升過,仲慢慢跌添
...

半夜有泵。00:00 ,03:00
其實一安係咪唔要好過呢 :(

別墅

mamisdevil 發表於 18-8-28 15:00
我知有抗體,但每次都係一安前奶再補奶粉,對B腸胃係 ...

加油!有幾多比幾多啦,母乳係你比BB嘅禮物,得你先比到佢。
我第一個月都同你一樣只係泵到一安,之後都係聽人哋講泵密D,半夜都唔好懶一定要泵,依家第三個月,每次大約都有三安或以上。
人哋講食乜嘢乜嘢上奶,對我都冇乜效,反而勤力啲泵同埋飲多啲水最有效,我頭一兩個月每三個鐘就泵一次,依家四個鐘就泵一次,但係唔夠濕片一定要補奶粉。
全泵真係好辛苦,又洗又泵好崩潰,加油,比得一日得一日。

大宅

減齡達人勳章

mamisdevil 發表於 18-8-28 17:49
半夜有泵。00:00 ,03:00
其實一安係咪唔要好過呢 :(

當然一安都唔好晒,少少都係有,泵到自己頂唔順就慢慢減,最緊要唔好俾太大壓力自己,食奶粉bb都可以好好
我初初泵唔夠一餐時都係集埋d人奶一次過餵,mark住呢餐係「人奶」響薄仔度,每次望住呢2個字都有動力繼續泵落去

洋房

我覺得有幾多就餵幾多, 有抗體俾到BB, BB真係會少D傷風感冒, 如果唔係咁細個病左好容易就去到好嚴重,好似發燒燒壞腦果D 。不過我都知剛剛生完係好攰好辛苦,又要泵奶又要補奶粉俾BB, 最緊要屋企人支唔支持你餵人奶先?

同埋會唔會係每次泵奶時間太短? 泵之前要按摩一下個胸,仲要左右兩邊輪流泵幾次架WO。

大宅

回覆樓主:

要食飯,每餐2大碗白飯,日日食足3餐,再每餐加一碗500ml上奶湯,每日飲湯連水大概5~6L,你會發覺上奶多左

男爵府

回覆樓主

我都覺得飲湯有用, 冇湯就飲水飲奶

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

飲多D湯水,休息夠,密密泵就會愈來愈多。

男爵府

回覆樓主:

每次泵幾耐?如果你心態係餵得幾多得幾多,你就當個1安係補品,1安都有抗體既,加油

大宅

Yunababe 發表於 18-8-28 21:24
我覺得有幾多就餵幾多, 有抗體俾到BB, BB真係會少D傷風感冒, 如果唔係咁細個病左好容易就去到好嚴重,好似發 ...

而家我大仔(9歲)不停叫我放棄,佢話得一安又無得瞓,唔值得。
而我老公就由得我,係我自己覺得好似每日比個泵控制住,每日老公返黎都見我拎住個泵…亞B一瞓我就要瞓,唔係預備餵夜奶,而係預備半夜泵奶,00,03,06 咁泵,每次廿分鐘,基本上我無瞓過。

我知瞓得好先有奶,但又唔可以半夜唔泵,望住果一安,我好無奈。

大宅

Lyllianlo 發表於 18-8-30 12:09
每次泵幾耐?如果你心態係餵得幾多得幾多,你就當個1安係補品,1安都有抗體既,加油
...

每次廿分鐘,試過power pump,都無乜突破,好無奈,好似比個泵控制住個人咁。

男爵府

mamisdevil 發表於 18-8-30 12:20
每次廿分鐘,試過power pump,都無乜突破,好無奈,好似比個泵控制住個人咁。
...

你試下再泵耐少少,我都係窮媽,每次泵30mins, 但如果你覺太耐,試下25mins左右,泵完再手揸,揸多5ml得5ml, 每次多5ml, 都會慢慢加上去。。。我都係滿月先追奶,同全泵,會辛苦d, 但都可以全人奶,你有冇谷奶感覺?

別墅

mamisdevil 發表於 18-8-28 15:00
我知有抗體,但每次都係一安前奶再補奶粉,對B腸胃係 ...

你我個b依家兩個半月,你可以睇返我開過既post,同你情況好似,但係我無放棄,奶真係慢慢多左,雖然依家都淨係夠佢50%,但係我相信一定對佢有幫助,所以你都唔好放棄呀,你都係開始左兩星期姐,有得追架!

首頁

尾頁

跳至