0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lyllianlo 發表於 18-8-30 12:23

你試下再泵耐少少,我都係窮媽,每次泵30mins, 但如果你 ...

完全無谷。
請問你追咗幾耐?全泵?

大宅

回覆樓主:

2胎隔太耐對上奶係會有影響,你上胎有冇餵人奶?
同埋如果唔埋身,比較難刺激造奶,再試下埋身先啦

大宅

asukav6 發表於 18-8-30 13:09
2胎隔太耐對上奶係會有影響,你上胎有冇餵人奶?
同埋如果唔埋身,比較難刺激造奶,再試下埋身先啦
...

上胎全泵。
多謝你意見,但唔會埋身喇。

男爵府

mamisdevil 發表於 18-8-30 12:43
完全無谷。
請問你追咗幾耐?全泵?

全泵,追左兩星期,三個鐘一次,兩邊加埋60ml, 追到兩邊加埋120ml, 唔係好多,但夠。。。你重唔重火,我坐完月後有拔罐,經絡會好d。。我自己經驗,我知好多人都話凌晨泵會多奶d, 但真係冇覺好訓,所以我夜晚12點泵完就訓,6點先再起身泵,六個鐘係會250ml,者係多過我泵兩次加埋個量少少,你可以試下,如果少過,你轉返凌晨3點都泵

男爵府

回覆樓主:

我唔係想叫你放棄,係想講自己經驗,bb 兩個月,我每日可以儲2包冰奶,但出奶好慢,都要keep住泵半個鐘,但就5個鐘泵一次,
到bb三個月,我全職湊佢,bb 又突然肯埋身,懶既關係,我全埋身,點知出奶慢,bb唔肯啜後奶,我發現佢片濕同重量都唔達標,試下泵b睇下有幾多,4個鐘正常有160ml以上,點知得返100ml, 又要全泵追返奶,
但今次唔同啦,因為bb大左,互動多左,唔再訓咁多,我唔可以3個鐘泵一次,咁樣會少左同bb 相處時間,所以追到每日有3餐人奶,就算啦,而家補冰奶,就黎冇哂存貨,就補奶粉

男爵府

回覆樓主:

我講咁大篇野,係想講,bb細就可以大把時間追奶,最多唔訓,但你有個9歲大既仔,你都要俾時間佢,追奶難,但放棄追奶仲難,好多次都想放棄追,但咁辛苦追到少少,又唔捨得,又再努力追,要睇你最想要d咩,我而家就係同佢玩既時間,重要過泵奶,餵到幾多得幾多

大宅

Lyllianlo 發表於 18-8-30 13:56
我講咁大篇野,係想講,bb細就可以大把時間追奶,最多唔訓,但你有個9歲大既仔,你都要俾時間佢,追奶難, ...

好多謝你! 完全講中我心聲。
放棄決定真係好難,我已經放棄過兩日,谷到泵到一百出黎之後就無再谷過奶,點追都無進展。
而家好怕一唔泵就無咁…前功盡廢,三個鐘魔咒咁拎起個泵。

男爵府

mamisdevil 發表於 18-8-30 14:21

好多謝你! 完全講中我心聲。

你追到每三個鐘有100ml? 唔駛完全唔泵,如果你唔想追量,但又想bb有抗體,試下4個鐘泵一次,睇下每次有幾多
我追到每日總奶量有1000ml,之後隔4個鐘一次,發現三個鐘有120ml, 四個鐘反而多過160ml,
萬一就算量少左d, 但多左時間同仔相處,咁既結果你接唔接受到?

大宅

Lyllianlo 發表於 18-8-30 14:27
你追到每三個鐘有100ml? 唔駛完全唔泵,如果你唔想追量,但又想bb有抗體,試下4個鐘泵一次,睇下每次有幾 ...

唔係,係產後上咗奶但想放棄。
兩日無泵奶谷住泵到100 出黎。

而家…點泵點追都係一安…

男爵府

mamisdevil 發表於 18-8-30 14:30
唔係,係產後上咗奶但想放棄。
兩日無泵奶谷住泵到100 出黎。

如果你想追,試下泵耐d, 如果想keep住個一安,就試下隔4個鐘先泵一次,睇下休息多d,會唔會反多左少少。。。有媽媽每次先泵到cover 個樽底,佢當水咁俾bb飲,我覺得呢d都仲堅持去泵既媽媽,耐力比其他媽媽多

男爵府

回覆樓主:

我亦有想聽過孖b媽,每日只泵一次60ml,邊個bb身體弱d就俾邊個,唔係話一定要全人奶先俾到抗體bb, 有飲好過完全冇,太大壓力,對自己,對bb都未必好

大宅

Lyllianlo 發表於 18-8-30 15:06
我亦有想聽過孖b媽,每日只泵一次60ml,邊個bb身體弱d就俾邊個,唔係話一定要全人奶先俾到抗體bb, 有飲好過 ...

真心多謝你!
我會再試下。

洋房

繼續唔好方棄,飲多d湯水,最好埋身餵,慢慢會多架啦,加油媽媽

大宅

回覆樓主:

到今日我都仲keep 住每日六至八泵,但時間唔太穩定,始終有個大仔同埋唔想老公成日見我拎住個泵,雖然我老公話無所謂,但我覺得我好似走火入魔咁…量無乜增加,一般一安,有兩次會係接近兩安,好多時其實唔係好想泵,但一停就無唒咁…

男爵府

mamisdevil 發表於 18-9-2 09:57
到今日我都仲keep 住每日六至八泵,但時間唔太穩定,始終有個大仔同埋唔想老公成日見我拎住個泵,雖然我老 ...

睇得出你都係好大壓力,我知難,你都放棄過兩日,但而家都俾你 keep返每次一安,係唔係?不如你試下放鬆d, 有時間有精神就泵,試多兩日,如果冇好轉,你就轉返而家咁泵。。。

首頁

尾頁

跳至