跳至

首頁
12345...20

尾頁

複式洋房

我也是荃灣城媽咪,bb囝12月1日廣華出世。又係有濕疹,見囝囝皮膚差又痕,真係超級心痛+無奈,不知有什麼方法可根治!好煩呀!

別墅

睛靈勳章

原帖由 jennyngbc 於 09-4-14 11:46 發表
咁細個, 一定自已湊返好D, 比工人湊始終唔放心.

我最近搬近媽咪果邊, 因為未執好屋, 所以亞囡都未過黎住, 都係媽咪屋企瞓左2個星期; 最初以為會好累, 因為亞囡朝朝6點幾-7點幾起身, 但係原來當你見佢一起身就對住你 ...

咁你日頭係未媽咪湊囡囡呀?住近媽咪真係好,我依家都算近我阿媽,佢有時O黎幫吓手,我先可以出吓街呌吓氣.不過遲D我想搬屋,而我媽又要幫手湊另一個快要出世的姪仔,到時我諗要住近我99先得了.不過始終覺得近自己阿媽好D.

至鐘意的相:

別墅

睛靈勳章

原帖由 jennyngbc 於 09-4-14 11:51 發表
你對孖仔濕疹嚴重嗎, 我個女都有, 主要係塊面到, 個幾月時開始發, 果時好心痛, 又擔心; 但而家好小小, 你幫佢搽乜呀, 我亞女好乾, 而家搽緊隻organic既skin balm, 對佢都work, 希望天氣咁咁乾就好d.

...

對孖仔都係個幾月時開始發.大孖的濕疹比較嚴重,臉及全身都有.今日先又睇醫生,醫生都無符,佢話BB太細,要俾的藥及藥膏都俾了,我真係唔知點算.

我幫佢搽臉用PHYSIOGEL CREAM,身用QV CREAM.醫生話乾的話每個鐘搽都要.你隻organic既skin balm邊度買,幾錢?

不過呢兩日我幫細孖搽了一隻叫紫雲膏的中藥膏,好似WORK 喎,希望細孖可以快D徹底好番.

別墅

睛靈勳章

原帖由 bebegirl 於 09-4-15 11:26 發表
我也是荃灣城媽咪,bb囝12月1日廣華出世。又係有濕疹,見囝囝皮膚差又痕,真係超級心痛+無奈,不知有什麼方法可根治!好煩呀!

我都好明白你心情,我三個仔都有濕疹呀,大仔細個皮膚白白滑滑,點知到一歲開始有事,用盡方法都未見好,佢仲差到晚晚痕到訓唔倒,我同老公晚晚幫佢掃個身,如果唔係佢就抓到損晒,真係好心痛.

依家孖仔又有事,真係好無奈.不過可幸的是,兒科醫生話六個月之前的濕疹唔同六個月後發的濕疹,六個月前發的多數 個月就斷尾,不過我對孖仔都就快六個月了,都未好番,好怕佢地會好似大仔咁.

別墅

睛靈勳章

原帖由 bebegirl 於 09-4-15 11:26 發表

bebegirl,

雖然我好失敗,幫唔倒我d仔,但我都有小小心得分享,希望幫倒你:
1)揾隻岩bb的cream,幫bb勁搽,一乾就搽.
2)唔好用皂液沖涼,用就用浴油.
3)真係好嚴重,搽類固醇都要.
4)個個星期換床單(我而家仲用強力吸塵機吸床玉,希望吸走d塵滿)
5)多晒太陽
6)幫bb清熱,飲開奶茶,米水....
7)我而家用洗衣球洗衫,希望bb可以少d俾chemical刺激.
8)呢兩日用紫雲膏,對細孖好似有D幫肋.

我又試過同大仔睇中醫,但個中醫話十八個月前bb服醫濕疹的中藥會傷肝,所以我諗現時最好唔好試住.

大宅

我囡囡前排patpat又紅又有粒粒,用左無比膏寶貝濕疹膏,都唔得,之後有媽媽介紹隻"佐藤tsuruko柔美"bb潤膚膏.好正啊!不過介紹比我個媽媽係用嚟搽囝囝面,如果你想試,比email add 我 send個樣比你.

別墅

睛靈勳章

原帖由 avisf 於 09-4-15 14:00 發表

咁你日頭係未媽咪湊囡囡呀?住近媽咪真係好,我依家都算近我阿媽,佢有時O黎幫吓手,我先可以出吓街呌吓氣.不過遲D我想搬屋,而我媽又要幫手湊另一個快要出世的姪仔,到時我諗要住近我99先得了.不過始終覺得近自己阿媽好 ...

點解整極都唔得?

大宅

我搽緊pot of gold skin balm, 個身就搽baby balm, 我係佢網上訂左sample試(5g), ok我先係香港買, 包埋運費約70.-

質地似凡士林, 好似好"笠", 但我亞b搽完就好快吸收, 因為佢好乾. 我搽過qv, 康漾都唔得, 同d成份我驚對亞b唔好, 所以先揀organic既野比佢搽.

http://www.potofgoldbalm.co.nz/skinbalm.html

初時發現亞囡有濕疹, 我好心痛, 仲成日喊, 又瞓唔到, 差點有產後抑鬱, 所以真係好明白濕疹b媽既擔心.

希望你地濕疹b快d好返.

原帖由 avisf 於 09-4-15 14:11 發表

對孖仔都係個幾月時開始發.大孖的濕疹比較嚴重,臉及全身都有.今日先又睇醫生,醫生都無符,佢話BB太細,要俾的藥及藥膏都俾了,我真係唔知點算.

我幫佢搽臉用PHYSIOGEL CREAM,身用QV CREAM.醫生話乾的話每個鐘搽都要. ...

大宅

我係 "親子王國 » 嬰兒醫護 » BB塊面已搽aq cream,都係紅紅的及鞋鞋地!點算呀!" 搵都photo.
http://www.flickr.com/photos/30956824@N03/?saved=1

原帖由 garywongwk 於 09-4-15 15:05 發表
我囡囡前排patpat又紅又有粒粒,用左無比膏寶貝濕疹膏,都唔得,之後有媽媽介紹隻"佐藤tsuruko柔美"bb潤膚膏.好正啊!不過介紹比我個媽媽係用嚟搽囝囝面,如果你想試,比email add 我 send個樣比你. ...

大宅

我囡囡成日食手, 將d口水抺番落塊面度, 所以都攪到紅紅鞋鞋咁, 我上星期買咗Mustela專for奶癬的cream, 好work呀, 依家巳經白滑番哂! 你地可以試下喎

別墅

我都係住青衣架.
原來青衣咁多架, 我都想參加gathering呀.

大宅

我住深井架, 過來青衣都十分方便!

大宅

我住天水围,不过都认识好几个住荃湾区的bk妈妈,希望你们如果下次有gathering,都可以预埋我。

原帖由 swisslady 於 09-4-16 14:44 發表

大宅

大家好, 我住係深井架, 99住麗城, 媽咪住荔景, 全部中晒, 哈哈~

我囡囡係30/12/2008 仁安出世架~

大宅

咁岩的, 我bb又係30/12在仁安出世架, 你住4人房or 2人房呀 ~

原帖由 HappyDay2008 於 09-4-14 09:59 發表
Hello! 我住荃灣架,BB係12月30日在仁安出世。

大宅

SWISSLADY, 我都係住深井架, 你住邊到架, 我住係碧堤呀~

原帖由 swisslady 於 09-4-16 14:44 發表

複式洋房

[quote]原帖由 bebegirl 於 09-4-15 11:26 發表
我也是荃灣城媽咪,bb囝12月1日廣華出世。又係有濕疹,見囝囝皮膚差又痕,真係超級心痛+無奈,不知有什麼方法可根治!好煩呀! [/quote

我住葵涌,bb囝都係12月1日QE出世!

複式洋房

原帖由 garywongwk 於 09-4-15 16:02 發表
我係 "親子王國 » 嬰兒醫護 » BB塊面已搽aq cream,都係紅紅的及鞋鞋地!點算呀!" 搵都photo.
http://www.flickr.com/photos/30956824@N03/?saved=1

有無試過QV Cream,都好OK!

大宅

^^ 我住係掃管笏 (GOLD COAST 對面).....不過我drive出tsuen wan/tsing yi 都好方便....預埋我....hohoho.....thx

avisf.....我好記得你個肚係第一次gathering己超大...好想meet meet 孖b呢...^^

大宅

Understand...

Being a FTM is not easy...When I first fired my maid in end of Feb...go to work is much more easy to stay home to take care 2 kids...

2 weeks ago 我老公also唔o係香港, after work only mom, me and 2 kis, 真係勁唔得閒!

All the 化妝 money already use for crazy shopping for my 2 girls la...

原帖由 camomile00 於 09-4-14 22:51 發表
我而家都係全職媽咪. 我都覺好似同個社會脫脫地節咁. 個b 細, 出街覺得麻煩, 又唔會成日出街喎. 早輪返舊公司, o係cwb, 有少少覺得 "嘩~ 我終於出現返呢個社會喇"咁o既感覺..... 以前出街, 一定會化妝, 而家多數落街 ...

首頁
12345...20

尾頁

跳至