自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

珍珠宮

大力大力 發表於 18-8-31 08:27
阿仔從小已養成慳家習慣.......

就算去到外國我叫他食貴啲,他亦都要食平的地道嘢, 去超市一定留意啲特 ...

我仔都係。
佢由f.4開始年年一定要做暑期工搵錢,除左考DSE個年,平時亦有幫人補習,有時見佢搵暑期工得好心急,我請笑話佢急咩者,攞佢戶口我比啲錢用末得囉,佢話個啲錢係我嘅唔用得,亦唔會當係佢嘅錢
佢愈係甘,我愈鍾意比錢佢
啱佢帶我去台灣,又係掙住請我,我話比3千補貼都唔肯收

水晶宮

MeowMuiMui123 發表於 18-8-31 08:25
女女生日有無先?
十萬喎唔係一千,唔係兩嗰都有份我唔要。

原來有個女架,我睇親都係講阿仔,我以為得一個仔tim

伯爵府

大力大力 發表於 18-8-31 09:01
其實我成目提真係想分享, 父母應該盡量把他們所有知識教仔女,尤其是社會經驗~

當然父母思想正確,才能 ...

除了買保險意見分歧之外,其他大力既分享都ok既,社交平台都係分享一下大家見解,佢未必啱,你又未必錯。

大宅

貧窮媽媽 發表於 18-8-31 09:07

我上bk咁多年都係從來都未見佢出post講阿女,個個都係講個仔

子爵府

其實我成目提真係想分享, 父母應該盡量把他們所有知識教仔女,尤其是社會經驗~

分享同一言堂之別,我唔覺得你分享,你係不斷repeat 又repeat 你所信的才是正道。

珍珠宮

大力大力 發表於 18-8-31 08:44

佢早前先同我講, 阿爸我過去一年坐飛機多過你呀~ :hehehe ...

甘佢已經習慣左不勞而獲,甘應吾應該再比錢佢真系要自己諗下

子爵府

good_pig 發表於 18-8-31 08:48
咪係囉,又走出黎揾位比人入

佢一出post 一定係錢錢錢。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

算罷啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-8-31 08:59
力嫂......

分身家就另計啦...

如果大4自己本事揾到十萬先分享啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

waic 發表於 18-8-31 09:07

我仔都係。

好乘仔~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2018復活節勳章

YAC0601 發表於 18-8-31 08:49

分享自己好有教養因為佢個嚴父,自己亦教子有方

邊話怕仔未工作有筆錢會一朝得志,但又話個仔知慳識儉懂理財,因為家教好

邊話寵個女,知上嚟會比人插,但就唔怕拎個寶貝仔出嚟講

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

angiehouse 發表於 18-8-31 09:19
甘佢已經習慣左不勞而獲,甘應吾應該再比錢佢真系要自己諗下

這幾次都是不需要什麼錢的 ,剛剛暑假去加拿大三個月,政府及學校津貼了兩萬五千蚊 ,住學校宿舍好似費用六千, 去星加坡,是對方學校邀請 ,而學校亦有津貼的,其他也是........

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

artroboy 發表於 18-8-31 09:20

咁你又揀黎睇架啫!佢都好鍾意講仔煮野架!
放下自在

公爵府

2018復活節勳章

artroboy 發表於 18-8-31 09:20

真係覺得好寒孫,好似大陸d暴發戶咁,以前窮但而家賺到少少錢,就開口埋口都要提下自己有錢,但又成日講點知慳識儉

真心身邊好少見呢d婆媽嘅男人,大開眼界

子爵府

good_pig 發表於 18-8-31 09:21
分身家就另計啦...

如果大4自己本事揾到十萬先分享啦

我仔搵d 補習老師幾個都係大學生做parttime , 其中一個補到大四去搵工,仲好有交代怕遲d無時間,如果可以等就等佢過咗三個月份工稳定後再幫仔仔補。

我一直Keep 住用佢,因為希望可以身教比仔知咩叫責任心、時間觀念。

相信呢位老師已經搵到佢人生中第一個自食其力既十萬。

水晶宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 18-8-31 07:53
剛有個鋪說十歲生日,收十萬利士,所以想起上星期......

外母同我及老婆講話想比十萬阿仔,我想了一下話唔 ...

老人家錫孫, 最常做法就係比錢. 阿仔有婆婆錫, 又有你從小的教導, 唔會亂來的, 放心要啦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

貧窮媽媽 發表於 18-8-31 09:07

有些心理有問題的會員,常常都拿返以前啲嘢嚟講,所以免得過都免了~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 18-8-31 09:27
咁你又揀黎睇架啫!佢都好鍾意講仔煮野架!

算啦~

冇修養,係要追著人單單打打,我都廢事回覆她了~

子爵府

Yuki_Yeung 發表於 18-8-31 09:28
真係覺得好寒孫,好似大陸d暴發戶咁,以前窮但而家賺到少少錢,就開口埋口都要提下自己有錢,但又成日講點 ...

佢想搵存在感。

侯爵府

回覆樓主:

當然一次過俾十萬啦!咁大力仔大個啲事業有成,就可以同訪問佢嘅記者講:“我讀大四果陣時,外婆俾咗十萬利是過我……"

首頁
23456...19

尾頁

跳至