懷孕前後

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

marsh_mallow 發表於 18-9-3 16:39
樓主, 睇哂咁多留言, 我覺得係負面情緒影響左你. 我覺得你唔係咁恨心既人, 你而家一定都係好煩惱好痛苦 左 ...

聽日去睇婦科,聽日要決定,但重係決定唔到

別墅

回覆 Ma12345 的帖子

如果你真係冇信心。。。。真係寧願唔要都好過第日咁痛苦

大宅

yuyutsang 發表於 18-9-5 14:58

如果你真係冇信心。。。。真係寧願唔要都好過第日咁痛苦 ...

開始唔捨得,好矛盾

別墅

總之一係未出世就決定。。。。出左世就要照顧佢。。。。我懷孕八週。。。。作左兩次小產。。。。喊左好耐。。。幾晚發惡夢好驚。。。。只要佢平安健康就咩都得。。。。

大宅

yuyutsang 發表於 18-9-5 15:07

總之一係未出世就決定。。。。出左世就要照顧佢。。。。我懷孕八週。。。。作左兩次 ...

我上一胎都試過,睇中醫,心情好啲就會無事

大宅

yuyutsang 發表於 18-9-5 14:58

如果你真係冇信心。。。。真係寧願唔要都好過第日咁痛苦 ...

落左我覺得自己好衰,醫生叫我生,我又覺得自己未Ready

別墅

Ma12345 發表於 18-9-5 22:00

俾D時間再考慮下,唔好逼得自己太緊

別墅

Ma12345 發表於 18-9-5 22:00

落咗之後,一定解決到問題?你慢慢冷靜落黎諗下點規劃,一間公司有男有女,總會有女人要去生bb,而且你有咗,公司唔會炒你,份工係可以保住的,有料有心的話,有bb都可以好出色,大學報咗,到你有需要時,我唔信冇得申請暫時停學,之後再讀番,幾多人因百萬個原因停學一輪又番去讀啦,辦法總比困難多,你冷靜落黎,先會諗到解決辦法

幾年前大陸有個媽媽都係邊湊仔邊完成咗個學位

有bb係緣份,我之前流紅,醫生話我作小產要留院觀察,我即時驚到喊咗,成日求阿b要堅強,唔好離開我,明知好多人初期係陀唔穩手會冇咗,醫生講數字講到唔係咩特別事咁,但佢已係我血脈相連嘅生命,我極唔想冇咗阿b

有次去醫院覆診,有個媽媽唔知係咩原因,個胎唔要得,要食藥流組織出黎,最慘係要留嘅組織要先雪喺雪櫃,但唔可以放冰隔,直到下次覆診帶番去,我聽到都心痛

然後走時等(emoji)嗰陣有個女人呢埋喊到好淒涼,唔知係咪同一個人,佢呢埋咗都聽到佢喊得好大聲

我覺得既然有咗,順其自然,一開始你向壞嗰邊諗,所以覺得佢係你嘅負累,但其實佢都可以係你努力嘅動力,要堅強呀!

大宅

renay 發表於 18-9-5 23:15
落咗之後,一定解決到問題?你慢慢冷靜落黎諗下點規劃,一間公司有男有女,總會有女人要去生bb,而且你有 ...

我做Freelance ,好難得儲咗一堆客,生仔就要從新開始,如果係全職就真係唔煩,但我真係涯左幾年先儲返嚟,一停就無,工作內容真係有左就唔太適合。

我第一胎就係邊讀邊陀,有幾辛苦真係自己知,同學老師嘅白眼真係食唔少,心理壓力好大,見啡都有幾次。

我知道要珍惜,就係知道要珍惜所以左右做人難,諗左一星期,我知我係想要,但要生就要犧牲自己理想,所以好難決擇。

同老公感情今年先穩定少少,所以無咩信心,加上覺得自己心理同生理同應付唔到2個小朋友。

我自己做媽媽我都覺得自己唔合格,同大果個似朋友姐妹多過母女,所以未知自己準備好未,我驚對大果個會差左

知道有左後情緒好反覆,什至連工都做唔好,有時喊足一日,做唔到野,有時就好似依家咁,好冷靜。

多謝咁多位媽媽意見,我下星期內會做好決定,做決定之前我會再聽多d意見先,同埋會繼續睇心理醫生

別墅

Ma12345 發表於 18-9-5 23:40
我做Freelance ,好難得儲咗一堆客,生仔就要從新開始,如果係全職就真係唔煩,但我真係涯左幾年先儲返嚟 ...

原來係freelance,咁唔怪得了,你一定要振作呀!有d有咗可以再搵番,所謂留得青山在竹,哪怕冇柴燒,但有d野,冇咗就後悔內疚一世。

我都知始終針唔吉到肉唔知痛,呢幾年你一定好辛苦。

你慢慢好好咁諗清楚,做個唔會後悔嘅決定。

加油呀!

大宅

Ma12345 發表於 18-9-1 17:04
證實懷孕之後,就日日喊,
日日都想同老公離婚,咩都做唔到,
一係爆食,一係無胃口,覺得好辛苦,

係咁架,啲男人係唔會知女人有幾辛苦。小心身體,唔好太大情緒上既上落。會影響到bb 架。我啱啱有咗我老公都成日搵野出來同我是嘈。唔開心既,咪自己行開下,做d自己喜歡做既野囉。

禁止訪問

珍珠宮

Ma12345 發表於 18-9-1 17:12
壓力好大,覺得生又唔係,唔生又唔係,日日係到諗好多

因為老公好想要,所以好憎佢

bb係上天給予的禮物!好多人都想要但未能得到!換個心態諗下,個心會輕鬆好多。

大宅

睇咗醫生未?有冇改變想法?
我覺得如果雙方都唔想要bb, 好襯早決定,拖太久對所有人都唔好。
(純個人意見,有錯勿插。)

大宅

Ma12345 發表於 18-9-2 12:32
升小學,大嗰個真係好乖。我啱啱先搵到份自己理想嘅工作,重報埋大學進修,如果生就兩樣都要放棄
...

我一樣無哂人生自由…但我無後悔過…因爲我真係好愛我對仔女…個種愛蓋過一切一切~唔好話工作…就算为左對仔女無左條命我都願

大宅

Siupenguinyiu 發表於 18-9-6 15:27

我一樣無哂人生自由…但我無後悔過…因爲我真係好愛我 ...

你還你,我還我,點同呢

大宅

RubyYu07 發表於 18-9-6 14:22
bb係上天給予的禮物!好多人都想要但未能得到!換個心態諗下,個心會輕鬆好多。
...

就係好多人想要都未能得到依句野搞到我好大壓力

大宅

luv_miyuko 發表於 18-9-6 12:45
你老公呢刻同你一樣進退兩難,唔好再放大同探討佢喇,積極下決定。

你覺得無bb 你既前路就係一片光輝,但 ...

其實我本身就覺得生一個就夠,我唔想我人生拎嚟成就其他人人生

大宅

hello_world 發表於 18-9-6 14:51
睇咗醫生未?有冇改變想法?
我覺得如果雙方都唔想要bb, 好襯早決定,拖太久對所有人都唔好。
(純個人意見 ...

睇左,星期六再睇輔導姑娘,見到子宮有泡泡,要再睇

大宅

Ma12345 發表於 18-9-6 20:13
你還你,我還我,點同呢

甘既然你還你…你都有決定啦…唔使再上bk la

首頁
34567...8

尾頁

跳至