自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港人

BBJOJO    發表於 18-9-3 22:43

水晶宮

good_pig 發表於 18-9-3 08:25
香港人

唔覺做教師特別大壓力或慘

wcpcelia    發表於 18-9-5 12:16

水晶宮

回覆樓主:

教師成日話壓力大,因為人多,有個工會够大聲出來講。其他工的壓力分分鐘壓力大過教師多多聲。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 18-9-3 09:50
教師成日話壓力大,因為人多,有個工會够大聲出來講。其他工的壓力分分鐘好過教師多多聲。
...

工會係做呢d嘢架啦

子爵府

回覆樓主

聽朋友講,壓力好多來自怪獸家長,仲有大量開會,文書,搞活動等等,唔好彩遇到啲唔做野嘅老海鮮同事,仲慘!學校又唔可以輕易炒人,結果你同啲垃圾同事鬥長命

珍珠宮

回覆樓主:

有邊份工壓力唔大?

教師人工都唔低,其他人工低又壓力大既點算?

BBJOJO    發表於 18-9-3 22:44

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Jane1983 發表於 18-9-3 09:50
教師成日話壓力大,因為人多,有個工會够大聲出來講。其他工的壓力分分鐘好過教師多多聲。
...

咪係, 我都好大壓力架, 廢話!

水晶宮

little06 發表於 18-9-3 09:54
聽朋友講,壓力好多來自怪獸家長,仲有大量開會,文書,搞活動等等,唔好彩遇到啲唔做野嘅老海鮮同事,仲慘 ...

其他工一樣有人事問題,所以唔覺教書特別慘

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

香港地份份工都有壓力

男爵府

回覆樓主:

人工已包括受壓力啦

BBJOJO    發表於 18-9-3 22:45

公爵府

回覆樓主:

半數好多啊!要想吓辦法了

水晶宮

我有朋友做幼稚園老師,
佢話..最大壓力同煩,..係家長.並唔係學生..

佢話.有家長,成日打電話問小朋友情況,
有d 仲唔跟規矩..中意點就點.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個個都有壓力架啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

香港人

其實想知個訪問對像有幾多人,中/小/幼老師?新制合約還是舊制老屎忽?唔清唔楚,跟本誤導。

珍珠宮

回覆樓主:

我相信教師壓力好大。我不是說其他工種無壓力,不要斷章取義。

-我望住自己小朋友的成績都有壓力啦,何況老師負責30+人的成績
-放學要開會,還要應付家長。正常的查詢還好,面對怪獸的質詢卻要顧及身份不可反擊。講返句“人話”也死定了, 家長谷一定非常熱鬧

- 因為背負著責任,不可任意辭職,再辛苦也請抹乾眼淚,完成整個學年

-活動奇多,要帶隊返大陸/出國交流。 帶住成班娃娃,要顧衣食住行和安全,返來仲要寫報告

回家看到一屋老嫩,孩子說想媽媽,自己也想好好陪伴,但時間則去服務了別人的孩子。

我尊重所有工種,也欣賞他們的付出,希望大家一樣呢
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

回覆樓主

壓力度度都有, 識得建立resilience 最緊要!

子爵府

eggcarol 發表於 18-9-3 10:00
其他工一樣有人事問題,所以唔覺教書特別慘

我好記得有次佢整親,請左幾日假,之後啲怪獸家長已經出投訴信,仲要聯署嗰種,叫學校考慮下佢仲岩唔岩做老師,啲家長癲起上黎,真係好瘋狂嫁。

寶石宮

little06 發表於 18-9-3 10:31
我好記得有次佢整親,請左幾日假,之後啲怪獸家長已經出投訴信,仲要聯署嗰種,叫學校考慮下佢仲岩唔岩做 ...

對客嘅,一樣有呢d case

BBJOJO    發表於 18-9-3 22:46

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人人都有壓力,
但老師遇著D唔識教...教到小朋友冇家教果D, 又真係好慘
以前尊師重道, 宜家就唯我獨尊

我聽過有學生同我講, 上堂剪人頭髮, 公然 拋同學水樽, 你又拋比我, 我又拋比第2個, 完全當老師冇到... 又要追進度, 有D又乜乜障礙, 一個老師湊住一班有唔同問題既學生, 考得唔好, 就係你問題
又唔打得又唔鬧得, 學生連父母都唔驚點會驚你?

明知自己仔女有問題, 又想要好成績,
但又唔想教, 將責任推比老師

老師們又多暗鬥, 校長又壓力

大宅

熱血勳章

香港人

喺香港做乜工都好都會有壓力嫁啦

BBJOJO    發表於 18-9-3 22:46

首頁
12345...6

尾頁