夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我同我老公結左婚兩年...
我地由拍拖時...
我已經表明我唔想要小朋友...
佢話 OK冇問題,, 我老公都好錫我好就得我...
點知結左婚...
99 同老公都係咁催我生... (已經催左兩年)
成日搵埋d補身秘方 & 生仔湯我飲...
我自己本身由細到大都有濕疹 (都幾差...要 keep 住睇醫生)...
次次返去食飯 99 就話俾我聽隔離屋邊個師奶又生左喇,,邊個親戚又抱孫喇...
最慘係,, 我 99 佢係做陪月架... 已經幫我plan好晒條路點行...
我同老公反映過唔想生...
但係佢就話唔驚喎... 有個細路個家庭先叫完美,, (講好多大道理,, 念經一樣)
我再講我真係唔係做媽媽的材料... 佢就會發我悔氣...
佢次次都係咁講 "咁唔好生囉,, 唔好生啦... 我地養隻狗過世啦" (之後就自己係到打機唔再理我)
好似我得罪左佢咁... 我發脾氣都唔同佢講野... 我地竟然可以4日都冇溝通過...
大家係屋企直行直過睇大家唔到咁...
(以上狀態已維持左只少年半)

P.S 我有d後悔結婚,,

大家可唔可以俾d意見我... 我係唔係真係要生小朋友呀 ?

瑪瑙宮

而家佢攪到你一定要生咁, 氣氛又咁差, 生都未必係好事黎.

你可以有你的堅持架, 一早講過唔生佢又假付和, 結埋婚就夾埋 99 迫你生, 佢个計劃佢覺得好完美囉.
你諗清諗楚再同佢攤牌喇, 睇黎佢一定要呀媽有孫抱囉.

子爵府

回覆樓主

如果你一開始已經表明唔想生,咁宜家係你老公有問題!宜家你要諗清楚,到底接唔接受到生仔,接受唔到不如盡早走,無謂浪費時間。唔好勉強自己生仔,咁會害左小朋友一世。你老公都好有潛質係要仔唔要毑嘅人

瑪瑙宮

如果, 你地又傾好唔生, 佢都唔係真心協議, 佢咁狡獪, 暫時拖住你, 第時佢有女人幫佢生的機會好大.
咁佢都可以同你冷戰, 你的存在價值在於你生唔生到小朋友, 尼段關係/婚姻對你幾有意思, 你自己諗清楚. 生左就無得後悔, 點都為小朋友盡為母的責任, 唔好怨做乜生佢出黎.

大宅

Elfy_ChiChi 發表於 18-9-7 11:24
我同我老公結左婚兩年...
我地由拍拖時...
我已經表明我唔想要小朋友...

又唔係你自己錯,使乜咁內疚?你老公依家就係同佢家人咁樣對你,等你係以為自己錯。你一早講明話唔生,你奶奶仲plan左呢樣個樣 佢地根本當你係生仔機器,老公因為咁當你透明 ,佢有幾鍾意你係諗清楚。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

其實你真係要小心處理兩夫妻關係,就甘睇,生唔生仔,已經影響到你兩夫妻感情,婆媳關係亦轉差,如果繼續落去,你倆感情就會慢慢淡。

小三亦好容易出現,如果個小三都好想生仔,甘你老公有機會提出離婚。

唔係嚇你,亦唔係叫你一定要生。好好同老公溝通下。

男爵府

回覆樓主

我成日覺得 一定要相方有同想法先work 因爲是但一方想而冇生佢就成世有遺憾 吾想果方就成世cool住
我情況有點似你 我當初話吾生 老公接受 後來佢親人生了 佢話太可愛 好想有自己小孩 咁我就妥協 因為我都喜歡只是覺得香港吾適合同熱愛自由 而家生左老公話覺得有小孩感覺上是完整家庭
而我都聽過好多都由抗拒但生左都話好彩肯生
好好同佢傾下睇下大家咩原因想要或吾生 可能會找到共識

男爵府

人生不一定要公式化拍拖/結婚/生育才是完美,
例如事業有成、健康一生、安居樂業....都可以完美。結婚生子的觀念,已經相當落伍了!

意願計劃不生育的話,就堅持自己立場,
若果婚姻依靠小朋友維繫的話,
那麼婚姻就失去意義,豪無價值。

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

吾好用生仔黎 please 任何人

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

你老公超有問題,不過人係可以反口既,如果佢一定要生,你又一定唔生,咁就放生大家好D

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

人係可以反口同變得好可怕
委屈求存會好痛苦
你係獨立個體,可以有自己嘅堅持

民房

回覆 AhiruNoPekkle 的帖子

我老公其實真係算錫我,,,
好多時都俾我話事揸主意,,,佢冇咩意見,,,

我都愛佢,,,怕佢搵到第二個同佢生,,,
錢 (現實) 就真係冇喇,,,我連佢出幾錢人工都唔知,,,
但係租屋就唔洗我俾錢,,,因為我負責俾家用屋企,,,
所以你朋友,,,我覺得係寂寞 & 無奈,,,向好方面諗,,,
其實佢老公連仔都同人地生埋,,,即係已經冇彎轉,,,
咁不如叫佢放手,,,可能自己會好過d,,,

瑪瑙宮

[qun-ote]Miss.Hui 發表於 18-9-7 16:00
人係可以反口同變得好可怕
委屈求存會好痛苦
你係獨立個體,可以有自己嘅堅持
[/quote]
梗係可以反口喇,之前有个jm 話同男友一致5生,之後改变上黎呻,佢想生佢男朋友都係5想,而家5知佢点了。

民房

我岩岩打過電話同我老公講話不如今晚傾下計,,,
唔知今晚又會傾成點,,,
希望真係可以好好傾啦,,,

禁止訪問

大宅

我反而覺得你自己都要想清楚
免得將來後悔
先不說先生會怎樣
但女人好多到中年後, 見人家有可愛BB小孩溫馨熱鬧, 自己就會覺孤单寂寞
我太太都是臨近40才想生, 但已到高齡, 就要付出非常多金錢時間心力
幸好都生得到, 否則千金散盡, 最後只剩下一對怨侶日對夜對就慘了

太太原本都話自己太多事要做, 沒時間亦不合適做媽媽
但燦爛過後, 她話家庭是最溫暖的
當然人人的感受是不同的.
這是一個重要的決擇.

珍珠宮

回覆樓主

一個男人要出軌並唔係取決於生唔生小朋友,而係個男人本身質地問題,只不過唔生小朋友一定會成為佢出軌嘅其中一個藉口

人大咗思想會變,un唔鍾意小朋友嘅都會想要,因為唔駛佢生丫麻,所以反而要睇你想唔想生,負唔負得起呢個責任

要小心處理

大宅

回覆樓主

我反而覺得如果一個男人係要有小三,你生唔生佢都會有,只係籍口唔同啫,但係生左你就一世啦,你真係要諗清楚,更何況你仲要考慮你地嘅經濟情況,居住環境等。仲有真係生的話,我諗你奶奶一定爭住湊,你又接受到嗎?

ying_mail    發表於 18-9-8 09:50

首頁

尾頁

跳至