自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

複式洋房

昨日見左一份工,係一間中上至大規模的公司,係某著名食品大公司。

上到Head Office,總部位於大圍,最初感覺環境好靚,成棟building都係佢地公司。

【公司名提示:"DiDi姐" 代言的 "樓下" ,有賣燕窩,地區:大圍的總部 HEAD OFFICE】

首先輪流見左3個人(HR assistant、line manager x2),原本感覺工作性質好唔錯,已經feel到適合,我亦有信心,我又好有興趣。

但最尾一輪,到HR manager入來,向我講了幾個入職條件,我聽完打個突:

[佢話有責任同我講呢幾項條件,如果比offer我,要我入職前再考慮下]

(1)當我決定accept offer 以及 sign contract 時,HR要求我即時交出一張金額相等於一個月月薪的支票,直至3個月試用期過了,才會還返張支票比我。如果試用期3個月期間內離職,就無得拎返張支票。佢講到出口話:「公司絕對唔想人騎牛搵馬,所以有呢項措施!我地公司只係幫你『保管』住你呢張支票,我地最後一定會退還比你!」

(舉例:假設佢最後比offer你$20000,你要簽contract時立即比$20000支票,換言之佢「綁」你三個月,等你無得走。)

(舉例:佢話:「就算試用期內有其他公司突然比你offer $40000,你決定要轉工,我地會恭喜你,但支票我地係唔會退返比你。」)

【我打左去勞工處問,佢話勞工法例不是這樣,無提到要求僱員俾錢。如果有需要的話就要報警,因為這是求職陷阱】

(2)試用期內,遲到2次,會立即terminate。(就算遲到一分鐘都當遲到一次)

佢補充:「係呀!無辦法,公司老闆對員工遲到方面非常非常極度嚴格,呢個係公司以前成立一直以來都係咁,目的係想大家準時返工...」

我:「哇,咁如果係交通意外導致遲到,咁點處理先?!」

佢:「我明白,無理由當日萬一全港大塞車,唔通公司炒曬全部人?所以過試用期,一年內最多申請兩次。so far呢度同事返工都好準時。」

(3)病假通常無得claim $,不過基本會跟勞工法例,好似話如果累積3 or 4 日可以claim 返 4/5...

<< 呢個實質我唔sure係點,想問問勞工處法例係點。

======================================

後尾聽其他人講,先知呢間出曬名係PK公司,無良僱主!

JD930    發表於 18-9-13 17:22
熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-9-13 13:24

水晶宮

回覆樓主:

走為上著

珍珠宮

回覆樓主

呢間嘢係dodo代言嘅咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

好過份

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無論咩理由要貼錢打工都唔會考慮啦,都未收人工就要放低人工,你估個個都係李+x個仔咩唔等份糧食飯?唔理佢是否呃人這種工唔做一定無損失。

珍珠宮

回覆樓主

嗯, 我也有印象這間不是好僱主, 偶爾有人在網上唱...
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

我想問:係唔係可以俾空頭支票?即係試用期內佢要我走但唔俾返張支票我,佢都攞唔到錢

珍珠宮

回覆樓主

拎支票返工真係聽都未聽過、聞所未聞
我間中都去呢間野買湯料
原來咁對員工
真係跌眼鏡

話時話,呢間店都算多分店
從來都冇員工爆料要扣起支票返工?

珍珠宮

twotigers 發表於 18-9-12 23:37
我想問:係唔係可以俾空頭支票?即係試用期內佢要我走但唔俾返張支票我,佢都攞唔到錢
...

你呢招掂喎
可能個個新入職員工都咁做
所以冇聽過有員工上網唱間公司要扣起支票開工

公爵府

回覆樓主:

推上報!

簡直過份!

揾份工啫……

qoo888    發表於 18-9-14 12:52

複式洋房

twotigers 發表於 18-9-12 23:37
...

如果出空頭支票會彈,加手續費

再者到時呢間垃圾公司HR,我估佢都會吿返我轉頭

伯爵府

回覆樓主

除左3係比較正常
其他都好痴線亦唔合勞工法例

wcpcelia    發表於 18-9-29 08:31

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

翻工係搵錢落自己袋,點會係自己袋拎錢出嚟打工架

珍珠宮

yurijm 發表於 18-9-12 23:40
你呢招掂喎
可能個個新入職員工都咁做
所以冇聽過有員工上網唱間公司要扣起支票開工

原則上開空頭支票係犯法,但間公司無話要拎張支票過數,俾張紙嘅支票佢咋嘛,段估唔算犯法

呢啲公司,俾我就唔會入去做,裡面全部分分鐘係自己人。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

你照比支票佢, 錄低音, 報勞工署, 張支票去銀行做埋 stop payment .
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

講到咁……呢間公司真係唔好做

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

大開眼界,咁大間公司做D踩界野。大打折扣,以後吾幫趁佢

伯爵府

回覆樓主

typical好mean既local company

qoo888    發表於 18-9-14 12:54
qoo888    發表於 18-9-14 12:53

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能好多人連試用期都無鞋挽屐走, 唔係駛乜要人簽contract即比一個月人工先。

珍珠宮

luckycmei 發表於 18-9-12 23:41
如果出空頭支票會彈,加手續費再者到時呢間垃圾公司HR,我估佢都會吿返我轉頭
...

當傾計咁問下姐,我唔會俾空頭支票佢,因為我跟本唔會入去呢啲公司度做,擺明呃錢

首頁
12345...20

尾頁

跳至