家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

家姐個保險經紀(A)無做,家姐D單全部由保險公司安排轉左比另一個唔識的經紀(B), 聽講(B)同(A)是同一條TEAM,(B)是(A)的下線,但家姐自己搵左同一保險公司的另一經紀(C),(C)同(A)&(B)不同TEAM,家姐填晒表申請轉經紀,點知前兩日收到保險公司的信話唔批比佢轉經紀,原因只是講話公司政策,一定要佢跟(B), 想問下大家知唔知可以咁架咩?我係客都無權揀SERVE我既經紀咩?可以去保監投訴這間保險公司嗎?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 KN88 的帖子

佢封信只係話根據公司政策,未能執行我家姐的要求(轉經紀)。封信無講其他原因。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 KN88 的帖子

是大間出名的保險公司

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 KN88 的帖子

相信保監應該只係好官腔的答法,除非我地去投訴,所以想先請教下呢度既高人,公司係唔係有權唔比個客轉經紀?
其實,我同我家姐原本都係跟亞A買保險,亞A離職後又係轉左比亞B,我又係填表要求轉比亞C,同佢情況一樣,只是我遞申請表比佢早,我轉到比亞C,但佢就遲過我申請,就轉唔到,聽講好有可能是亞B見好多人要轉,於是玩野唔比人轉,我就係想問,個客想轉,保險公司可以唔比轉架咩?

民房

我估有機會係因為你家姐張保單仲有唔少outstanding佣金,所以A&B唔想放手,C同時可能因為冇咩著數幫你fight~

男爵府

好媽媽勳章

rainyphl 發表於 18-9-19 18:39
我估有機會係因為你家姐張保單仲有唔少outstanding佣金,所以A&B唔想放手,C同時可能因為冇咩著數幫你fight ...

A 無做架啦!所以應該再攞唔到佣金,C會幫佢fight, 但我想問嘜個客要轉經紀,公司有權唔比咩?

男爵府

畀面勳章

Mei 發表於 18-9-17 14:39
家姐個保險經紀(A)無做,家姐D單全部由保險公司安排轉左比另一個唔識的經紀(B), 聽講(B)同(A)是同一條TEAM, ...

當然個權在保險公司。客户想更改保單服務代理人去自己選的代理公司可以批亦可以唔批。
好似你去酒樓食飯可唔可以揀待應,去旅行可唔可以揀領隊一樣。

自己選擇服務你的代理人唔係保險合約的一部份。
以前香港有試過保險公司將佢地全部代理人解約,將所有之前生效保單服務全部交给後勤負責,服務大大downgrade 都咬佢唔入。

男爵府

好媽媽勳章

wallshar 發表於 18-9-20 17:27

當然個權在保險公司。客户想更改保單服務代理人去自己選 ...

原來係咁架?我真係唔知。咁如果我有個好朋友係保險agent, 因為佢我先買保險,但買完保險公司隨時話唔比我朋友跟我張單,要搵第二個跟我張單,我都無say?

我明你個比喻,但我去私人醫療機構或私人醫院可以揀睇邊個醫生,去做body或facial可以揀邊個按摩師,去夜總會都可以揀邊個小姐啦!咁樣個比喻又得唔得呢?

男爵府

畀面勳章

Mei 發表於 18-9-20 19:58

原來係咁架?我真係唔知。咁如果我有個好朋友係保險agent, 因為 ...

你幫你朋友買保險,一定係佢跟你張單,佢亦有責任付責保單服務直至保單完结。徐非佢離職,否則就算五十年後都係佢負責,保險公司亦唔會無端端將你張單俾左第二個人。
至於你的比喻就唔係太貼切,你俾錢睇私家私生當然有權揀醫生,每次佢睇完症你又俾完診金後就各相欠。如果你個病就算醫好後都要持續 覆診幾年,而個醫生在中途你未完全康復就時話佢要退休唔再睇症,你亦無可耐何。

男爵府

好媽媽勳章

wallshar 發表於 18-9-20 20:23

你幫你朋友買保險,一定係佢跟你張單,佢亦有責任付責保單 ...

係呀!個醫生中途離職我就有權可以揀過另一個醫生,無理由個醫務所話我無權揀另一個醫生,一定要用佢指定醫生,不過保險我唔識,可能你有道理既

首頁

尾頁

跳至