生病引起痛症又來找我。

333s
|

感冒好辛苦。廿多日。
由干咳開始 .... 晚晚咳死。又咳不出。 肋骨右方痛死。之后痰咳 ...... 晚晚咳死。有綠痰。 肋骨左方痛。

氣菅咳。 至今未完全好。

咳引起痛症都出來。 肩背痛。 腳前掌痛。

2-3星期沒有去 運動。

迫自己食多d, 體重一定增加, 又非自己想要。怎么是好。
又被家人賴。無端端, 咬我。 說話都有骨头, 令人難受。

原來她感受不了, 我對她的愛护。今天哭了, 道出我死后, 留一筆錢給你。 是以前爸給的。 遺書寫好了。

錢作怪? 我無心, 人地有心。

人又暈眩。不醒目。

mariefish
|
333s 發表於 18-9-20 23:57
感冒好辛苦。廿多日。
由干咳開始 .... 晚晚咳死。又咳不出。 肋骨右方痛死。之后痰咳 ...... 晚晚咳死。有 ...

平時有冇食維他命C?
對我真係好有效,感冒同炎症
咳得嚴重會連帶身體痛,要先想辦法止咳
其他不開心不要去想,吃胖了等身體好再做運動減

angelfan07
|
333s 發表於 18-9-20 23:57
感冒好辛苦。廿多日。
由干咳開始 .... 晚晚咳死。又咳不出。 肋骨右方痛死。之后痰咳 ...... 晚晚咳死。有 ...

我8月尾病到9月中先全好,食西藥抗生素食到胃唔舒服放棄,晚晚咳到訓唔到,轉睇中醫食藥粉,食咗6日藥斷尾清埋底。
我好番到阿女病,佢又係唔想食抗生素,佢上兩次食完抗生素好番即出風賴重麻煩。今日帶佢睇中醫,佢勁頭痛和喉痛,有咳和多痰。
333s
|
mariefish 發表於 18-9-21 07:35
平時有冇食維他命C?
對我真係好有效,感冒同炎症
咳得嚴重會連帶身體痛,要先想辦法止咳

我有食蔬菜及水果。 沒食 Vit C

咳得嚴重會連帶身體痛, 對呀。

你食什么止咳?
333s
|
angelfan07 發表於 18-9-21 13:51

我8月尾病到9月中先全好,食西藥抗生素食到胃唔舒服放棄 ...

你病快一个月? 

食西藥食到胃唔舒服, 我都吐出來几次。
轉睇中醫食藥粉。 也想吐。
勁頭痛和喉痛,有咳和多痰。是呀。

我也是病痛 3个多星期。
声都變了。說話沒氣力。 很小声, 都要用很多力。

mariefish
|
333s 發表於 18-9-25 22:05
我有食蔬菜及水果。 沒食 Vit C

咳得嚴重會連帶身體痛, 對呀。

沒感冒只有咳時:我會吃四天燉橙止咳,鹽水漱口及喉嚨

如有感冒會先看西醫同時做以上提及的兩項

333s
|
咳好似慢慢向好的方向。

但我的人,腦子不清晰。暈眩。不醒目。
angelfan07
|
333s 發表於 18-9-25 22:09
你病快一个月? 

食西藥食到胃唔舒服, 我都吐出來几次。

前後病咗半個月。
起初食西藥,跟住食埋抗生素重衰,咳到訓唔到又胃痛,個人覺得好辛苦頂唔順, 轉去睇中醫,起初頭3日,我每日食4包中藥粉(因喉嚨勁痛又多白點勁多咳多痰),第3晚跟住喉嚨已經無咁痛和夜晚無再咳 ,前前後後睇咗3次中醫共24包中藥好番。

以後小感冒睇西醫,但嚴重感冒加多咳多痰都係睇番中醫好。

我好番就到我女病,佢勁頭痛(必理痛都唔惦)多咳多痰,有燒,帶佢睇中醫3次,都好得八八九九。
Nancy20090615
|
最近起咳(有啖), 尼兩个月我食緊燕麥糠, 咳咳下自己好, 咁我唔知係咪因為食緊燕麥糠幫我快好左. 燕麥糠又唔貴又有益, 不如試下日日食.

如果咳又有頭痛又有喉嚨痛, 咁梗係要睇醫生.
333s    發表於 18-9-27 22:33
Bling11
|
睇中醫,戒口
蛋皇哥0127
|
回覆 333s 的帖子

每天早晨,飲一個 檸檬水不加糖,不加任何東西

溫水加幾片檸檬

長久下去,身體自然好
333s    發表於 18-10-16 09:54