1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實壓力係未真係好大, 同懷孕過程是否很不適呢?
成日聽人講生bb後,兩公婆會多了爭執....同睡眠時間都變少了...

水晶宮

回覆樓主:

我孖女1歲
開心多過辛苦
無工人無長老
但我老公好做得,好幫得手,餵奶換片,晚上湊比我訓。
頭4個月最辛苦但之後覺得佢地大得太快。
日日都好忙,洗衫煮飯湊孖女,但我好enjoy
孖女8個月我帶埋去外國定居。更加一腳踢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

懷孕過程- 我算ok輕鬆

咁生左bb係少左睡眠時間,又會因湊b已意見分歧
小小鬧交咁囉

子爵府

Erika128 發表於 18-9-25 05:18
成日聽人講生bb後,兩公婆會多了爭執....同睡眠時間都變少 ...

你講嘅我全部都中,
但開心比唔開心嘅多好多

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

懷孕過程其實我都唔系好辛苦,但係呢個我覺得冇參考價值,因為每個媽媽既身體狀況唔一樣。壓力既話,我覺得真係好大,因為我地系錢啱好夠用,所以可能因為經濟條件+bb洗費,引起同老公既爭執,經常都有

水晶宮

成日聽人講生bb後,兩公婆會多了爭執....同睡眠時間都變少 ...

我自己兩胎懷孕同生產都唔辛苦。初生、BB時自己湊都OK,但係越大越麻煩,因為最難其實係教。。。

睡眠少了係一定嘅,除非你全盤放手唔理,好似以前大戶人家咁將個B掉畀nanny,而個nursery喺屋企另一邊同自己間房隔好遠。。。

是否會多爭執就睇父母性格。我同先生幾合拍所以生咗都冇多咗爭執,但拍拖二人世界時間無可避免少了。有時湊完仔搞完屋企嘢已經好夜,我地都傾下計飲杯嘢先瞓,所以越來越夜瞓。。。

其實最辛苦係心理 —— 生咗之後,人生由無憂無慮變到咩都要憂慮,沒完沒了。不過,呢個過程都真係學到嘢,好 enriching 嘅。

民房

其實我覺得最重要做好準備。我結婚時就同老公有晒全盤計畫,儲錢方案,幾時買樓,幾時備孕,幾時生BB,懷孕時膳食,坐月照顧問題,邊個照顧子女等等!一直都按部就班去完成,就感覺冇太大壓力,好多問題已經事先有解決方法!

大宅

係辛苦架但係個過程會好開心同好多樂趣,當你生完就好快忘記所謂既懷孕不適
爭執係睇人既啫,可以視為一種磨練同考驗,呢關都過唔到點樣對一世啊

子爵府

生完你會發現自己強左好多, 由捱唔到眼訓變到訓得少都OK, 由無咩力變到力大無窮, 由日日煲劇做宅女變到放假都想出街親子, 由唔煮飯變到會下廚, 由買自己野變到買晒小朋友野~ 過程係辛苦, 但見住小朋友個種開心和樂趣已經蓋過晒辛苦~~~
至於爭執有都好正常, 話晒環境轉變得咁大, 要磨合過, 最緊要溝通遷就, 同埋心機放晒落BB都唔好忽略左個大人

大宅

2018復活節勳章

我自己懷孕同生產都非常順利。
最難其實係教,越大越有挑戰性。其實爭執一定有,但最緊要兩公婆要齊心,有共識,唔係嘅話噪交多過食飯,好傷感情。

珍珠宮

頭兩年特別多爭執,湊b問題,同99在湊b問題不一致,熬過去就好了!其實關鍵睇下個老公幫唔幫得手

水晶宮

回覆樓主

懷孕無咩不適。
生完係少好多訓覺時間,尤其我女難湊,好彩我一向慣左捱眼訓。
夫妻係爭執多左,好彩都仲係好少。老公脾氣好好,大家又少少燥都可以好快calm down 對方。真係嗌交冷戰一次都無。

不過我同意教小朋友係好大壓力好多學問。最近同個兒童心理學的auntie 傾計,先發覺好多地方一路都做得唔好,寵壞左個女,而我自己係唔覺仲以為甘既教法係啱。

我同意樓上jm 講,其實老公好緊要,要有耐性要幫得手要有心一齊教一齊玩。如果日日淨係打機好似單親mama 甘,當然辛苦啦。

大宅

回覆 Erika128 的帖子

Ans: 會有壓力,畢竟是一種全新的生活、全新的責任,要有心理準備。適時也要找機會讓自己休息/ 鬆弛一下。

至於懷孕的過程是否會不適,我覺得是因人而異。每個人的身體狀況都不同,有人平平安安無風無浪到生產、也有人平日好好的卻無緣中了妊娠的併發症,所以真不能一概而論。但很general而言腰酸背痛始終或多或少會有。

而孕吐,有些人會有,但我是完全沒有。

成日聽人講生bb後,兩公婆會多了爭執....同睡眠時間都變少了...

Ans: 兩公婆計劃懷孕前我覺得有必要大家有適當的溝通和共識,e.g. 在湊小孩的安排上 / 教養方式上都需要有溝通。我最不喜歡有些人甚麼都沒想清楚就生孩子,結果最終害了小孩。

睡眠時間變少...........絕對是!

大宅

真心覺得照顧bb雖然辛苦,但望住bb個種快樂大於一切

伯爵府

其實多少都會有嘅

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你所講呢D情況系會出現,但都會出現另外一D收穫。兩個同心,照顧好BB,一個屋企開心果,一個聯繫著兩人生命延續。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

懷孕過程因人而異。我冇咩唔舒服,因為冇經期冇頭痛仲好開心。
我照顧小朋友就冇咩壓力,心情上。因為雖然第一胎,但我以前教幼稚園的,所以唔至放手忙腳亂,亦明白好多野要放輕鬆。
但冇得訓同困身就肯定,頭一兩個月一日都唔知有冇訓2個鐘,屎都唔得閒屙。因為爸爸番工,冇長老冇工人,我b又比較細粒,食奶又慢又密,食完一餐掃風換片唔夠半個鐘又一餐。累就一定個個媽媽都走唔甩。

大宅

回覆樓主:

我大肚時又無咩唔舒服,係胃氣好多,頂住個胃。

生完有無壓力?宜家丫女21個月,都開始有。因為佢未識表達,成日發脾氣。唔知點溝通。。。。

同老公有無鬧交多左,肯定有一點。但唔多,可以接受。

大宅

最重要老公好,至少精神上有支持,辛苦好快過,但老公不體諒愛護,辛苦會像放大鏡變大,自己會覺得孤立無援,好像自討苦吃

男爵府

係。剛有小朋友時,唔適應,有時小朋友病會吵架,睡眠時間確實變少

首頁

尾頁

跳至