在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉 真係好唔開心
明明有機會升職
但因為日日要趕返屋企湊小朋友
第日佢地要早起返學 總唔想ot太長時間
每次都會快快翠完成手頭工作收工
但上司想要再幫佢手 我會講要趕住湊小朋友
同一時間同另一同事都已講有機會升
但只有一個可以升 我今日拒絕完
覺得機會 ....無左。

大宅

好明白你的苦 我一早都放棄左 工作🤧

大宅

我明白,我每日都要飛的返屋企,
星期六唔返工既日子又要送小朋友上興趣班
如果要返工,又要搵人幫手送小朋友
日日都好忙,放左工要即刻睇功課
一邊食飯,一邊睇功課
不過我覺得,如果係單親媽媽,其實都要放棄係事業上再衝刺既慾望
除非你有屋企人fully support,唔係得你一個人獨力撐既話,
係永遠冇可能做到兩全其美
其實我地已比起要靠膳養費既生活女人叻好多好多
起碼自食其力,唔駛睇人面色
呢個世界,尤其係香港,冇可能搵唔到食
就算你有個小朋友,都唔係返唔到工既原因

子爵府

Bbtvsvod 發表於 18-10-4 09:35
我明白,我每日都要飛的返屋企,
星期六唔返工既日子又要送小朋友上興趣班
如果要返工,又要搵人幫手送小朋 ...

大宅

回覆樓主:

同路人, 搵錢能力極有限,但駛費超高。 我家小孩終日無皇管。 學習唔理,日常生活工哂式。
日做夜做,年終無休

男爵府

月餅勳章

回覆 Bbtvsvod 的帖子

同路人。
政府小薯,為了想更加安定,考到其他位,但在原部門升。

每天七時送了阿仔返學,就過住每日九點開工,唔知幾點收工既日子。

日日同姨姨講要改時間接,我都唔好意思。

返到屋企,佢訓覺,我睇返佢功課。

雖然佢都算自動自覺,但學期尾,我冇時間跟佢溫習,佢自動波溫習。雖然考得唔差,我好內疚。

另外,工作壓力CHUR到爆煲。

最後,我選擇REVERT,留番多D時間比阿仔。

始終,會有犧牲,但有孩子,不是逃避工作的借口。

大宅

職可以遲d升,但小朋友成長經歷過佐就無,單親小朋友更需要你的陪伴。唔洗覺可惜。加油!

大宅

回覆 christinetin 的帖子

我都係政府做架
原本諗住減人工去政府做,可以俾返多D時間俾小朋友

點知仲忙過返私人工,係有時可以準時D走,但星期六要輪shift,有時星期日都要返,搞到我好多家長活動都去唔到

我地唔去,仲有邊個去到?

我而家盡量放工都去功課班接佢一齊返屋企,然後一返到屋企即刻睇功課,同佢溫書,上網做Exercise,

日日都唔夠時間用,經常自己拎住盒飯,一邊揭功課,一邊食

幸好我負擔唔大,供樓都只係5千幾左右,其他駛費老公俾,所以我積極考慮下年轉工了

即使政府工穩定又如何?我而家要既係時間,唔係錢

大宅

有小朋友之後,工作好難有發展,只求安穩了.

複式洋房

longyiuma 發表於 18-10-3 19:46
唉 真係好唔開心
明明有機會升職
但因為日日要趕返屋企湊小朋友

雖然結果未知,但升到,要再犧牲同小朋友相處時間,有時魚與熊掌,不能兼得。有有取捨。

升職緊要,定小朋友緊要。

小朋友知你咁辛苦養育佢地,佢地一定會生性。
唔好唔開心。

有時塞翁失馬焉知非福(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

christinetin 發表於 18-10-4 22:13
回覆 Bbtvsvod 的帖子

同路人。

你同我好似,都是原部門升, 本身爭一年就過bar, 其實之前個位做得開心,時間上亦會陪到bb 多d, 新位是無間地獄,我好後悔,但我未過bar, 唔可以好似你咁revert, 好灰。

首頁

尾頁

跳至