自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

icecream1213 發表於 18-10-10 22:41
我仔情況差唔多,咳開就不停咳,呢排都係咁索鼻,但就冇 hehe 聲。蜂蜜、鱷魚湯、三棗茶、喉棗末都冇用。 ...

我女都係呀,聞緊類固醇,聞左1個月早晚無發,之後醫生建議轉聞1日1次但之後開始有d咳,有1朝唔記得聞下午就勁咳起晒痰咁,依家轉返早1日2次,每次聞1下

大宅

如果有飲奶的話,試下停飲。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

katemui 發表於 18-10-12 10:11
青蛙仔是什么?

即係善古寧,都係改善氣管問題既藥,但對我女無乜效。

複式洋房

yuensiu 發表於 18-10-12 11:15
即係善古寧,都係改善氣管問題既藥,但對我女無乜效。

明白。thx

大宅

yuensiu 發表於 18-10-12 11:12
我女都係呀,聞緊類固醇,聞左1個月早晚無發,之後醫生建議轉聞1日1次但之後開始有d咳,有1朝唔記得聞下午就勁 ...

我仔聞橙氣,份量應比啡氣多,每晚聞一下已大致控制到。係仲有幾聲痰咳,但唔似氣管敏感咳。
我今日燉洋蔥水,煲返啲雪梨蘋果無花果水比佢飲。

珍珠宮

icecream1213 發表於 18-10-12 14:13

我仔聞橙氣,份量應比啡氣多,每晚聞一下已大致控制 ...

我女都係聞橙色,早晚聞1次,每次1下。
11月排到政府會再問醫生。
我又唔知橙色係份量多過啡色,我聞緊50mcg

男爵府

我細女細個時都係咁,要聞氣,試過好多方法,但唔work,只知道湯水補身不能缺少,平時燉多啲鱷魚肉 野生蛤蚧加果皮 百合 淮山 有衣大杏加苦杏 最重要呢樣 虎乳靈芝,有時我會加埋海馬,我個時一星期燉兩次,加舊肉眼燉三個鐘,有鷓鴣最好加埋,呢個湯我女一咳到甩肺睇完西醫都唔好時最work,無事都照燉佢飲,日子有功,六歲前佢都係藥煲黎一個月最少睇一次醫生,而家十歲了,終於唔唔洗個個月睇已經好感恩

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-10-3 21:25
帶佢行多啲,練氣,行樓梯,出下汗

行樓梯

大宅

回覆樓主

咳就唔好做運動住好d, 平時散多d步晒下太陽。等佢好返先游水啦

珍珠宮

sugerlucy 發表於 18-10-12 15:00
我細女細個時都係咁,要聞氣,試過好多方法,但唔work,只知道湯水補身不能缺少,平時燉多啲鱷魚肉 野生蛤蚧 ...

鷓鴣係咪無事先飲得?

虎乳靈芝同鱷魚肉我久唔久都有煲。
我女6歲了,醫生都話佢d喘係特發性咁黎,算擇界,但聞左氣真係呢個半月條氣管無發過。算係我最舒服既日子,之前1個月睇2-3次醫生,成日食氣管藥同抗生素,真係人都癲,平時佢一咳我就神經緊張

我女今年夏天唔肯游水,剛剛先傾掂數11月游返,因聞氣見佢氣管穩定返想佢游返水。

前2年夏天都學緊,學到自由式但未甩板,希望快d可以甩到板自己游。

用戶要求終止服務

要睇醫生

伯爵府

yuensiu 發表於 18-10-12 11:00

我女長期係咁...一轉天氣就係氣管。

如果小朋友未識游水,11月不要叫佢去游水啦!因為d池水開始凍,只係學而唔係練水,會好易凍親的,倒不如落街跑多d(最好跑到出一身汗個隻),都練到氣架!

珍珠宮

monkeydiary 發表於 18-10-12 17:24
如果小朋友未識游水,11月不要叫佢去游水啦!因為d池水開始凍,只係學而唔係練水,會好易凍親的,倒不如落 ...

所以我都爭扎緊,因為我大仔都游左5年,我先夠膽叫女一齊去游 11月開始起碼叫有暖水同室內游(雖然都唔多暖,不過計凍一定10月依家游係凍d,因為要游室外加無暖水,我仔講的)

我女係唔用浮板都游到幾步既,所以我先想佢快d學游,就可以練水。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

氣管敏感咳

燉蘋果可以舒緩 (果肉同埋水都要服)

#燉蘋果快見效

#太細個都唔建議食靈芝

男爵府

子爵府

建議試吓搵個好中醫做三伏天灸

男爵府

sugerlucy 發表於 18-10-12 15:00
我細女細個時都係咁,要聞氣,試過好多方法,但唔work,只知道湯水補身不能缺少,平時燉多啲鱷魚肉 野生蛤蚧 ...

我仔21個月大,氣管敏感又弱,感冒加咳已經咳了成個月,睇左4次西醫,仲醫緊,食緊青蛙仔。請問你的湯水適合幾歲飲?

大宅

yuensiu 發表於 18-10-12 14:14
我女都係聞橙色,早晚聞1次,每次1下。
11月排到政府會再問醫生。
我又唔知橙色係份量多過啡色,我聞緊50mcg

Same 都係50mcg,斷斷續續聞緊第6盒喇,開初係每個月要聞一盒,早晚各2下,最後減到夜晚1下,而呢半年只係聞左2x下,我覺得犀利先比佢聞2星期,而且只係夜晚一下,佢聞左係好好多,希望大個啲又再好啲。

珍珠宮

icecream1213 發表於 18-10-12 23:12
Same 都係50mcg,斷斷續續聞緊第6盒喇,開初係每個月要聞一盒,早晚各2下,最後減到夜晚1下,而呢半年只係 ...

類固醇好似要長期聞先有用,我醫生話過起碼要聞1個月以上先有用,係有消炎同預防作用。
我見有jm分享過用下停下比醫生鬧。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-12 23:33
類固醇好似要長期聞先有用,我醫生話過起碼要聞1個月以上先有用,係有消炎同預防作用。
我見有jm分享過用下 ...

紫色應該再勁啲。要長期聞我都聽過,開初我地都連續聞左2-3個月,早晚各2下,但停藥一段時間就會咳返,之後試過每晚一下聞足4個月,其實份量咁少都可以控制到佢唔咳,而4個月都只係用左一盒藥。我覺得係開初睇個醫生用藥太重,最近睇另一醫生,佢話咳就比佢聞,唔咳就停藥,再咳就再聞,因為阿仔未去到喘氣,所以想盡量用其他方法幫佢,如食療、游水等等。不過到底最少聞2星期定1個月,真係唔同醫生有唔同講法。

首頁

尾頁

跳至