自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

ami123 發表於 18-10-4 12:07
黎緊會同C6一齊去幫阿爸睇老人院
想問下到時有咩需要留意架?
價錢個D要點傾?

唔好信物物網站,要親自上門睇,睇多幾間再昨比較

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

價錢個D要點傾?
要親身睇下環境,工作人員點樣,最好近自己,方便常常探望較好。 價錢都無咩得傾,都係只得接受,你搵左社工開檔案申請援助金未? 但院舍都好熟,會教你。

別墅

無錯,雖則無親身經驗,但老人院一向都係政府排的質素反而係最好,所以排長龍
第2錢就無得傾,佢話你聽幾多就幾多
第3質素一定係要親人成日探佢先得,唔係一變孤兒單就好慘,千其唔好疏遠!

公爵府

要睇下自已的能力先, 最重要是邊個主力去探既, 老人院的位置一定要近. 因為最好可以成日有人探.
而老人院附近最好有公園, 商場同酒樓, 可以去下飲茶, 行下街, 老人家如可以出外, 買下生果, 剪髮咁.

之後再睇下能力, 咩房型. 好似我老豆咁佢要睇電視, 所以會選單人房, 但是佢對TOILET 無要求, 就可以用公家, 即單人房但不是套房.

其他的老人院都差唔多........最皇要是有家人經常探望.

子爵府

koko2000 發表於 18-10-4 12:37
要睇下自已的能力先, 最重要是邊個主力去探既, 老人院的位置一定要近. 因為最好可以成日有人探.
而老人院 ...

你講得好啱。冇人探嘅老人家好淒涼。老人院d姑娘只做表面功夫俾家人睇。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我冇實質經驗, 只係search 老人院時自己既見解, 同埋家人探訪完既意見:

我會睇下d 老人院意外新聞, 睇中果間有冇上過新聞同埋d 老人院曾經有過d 咩其他意外 (跣親? 幫老人家沖涼就響露天地方剝老人家d 衫?) .

去到要睇人手夠唔夠, 廁所空間, 所有安全設施 (包括浴室地板有冇防滑), 清潔度, 有冇味, 其他老人家既精神/整潔/人口密度, 對長者既支援係咪適合, 探訪時間, 老人院周邊環境, 老人院規距等等.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

長者本身排咗幾耐?
會唔會考慮改善買位服務的院舍住住先等入政府院舍

(I mean以自資住改善買位服務,等政府院派位)

大宅

ami123 發表於 18-10-4 18:55
乜咁多雜費架…唔講真係唔知,我仲以為一個價錢全包添

我爸爸的情況:

1) 住院費:$11000
2) 雜費 :$5000 至 $6000

另外問社工攞院舍list ,自己去現場睇

男爵府

ami123 發表於 18-10-4 18:59
政府老人院都有幫佢排緊,排到之前就要住一排私院先~
不過見有jm話有好多雜費要收,
如果唔係事先上黎問,真 ...

你預左私人老人院絕對係多雜費收,尿片費,冷氣費,餵食費,加護照顧費…………但每間收費項目同金額有別。

其實去老人院參觀都只係走馬看花,主要只睇到客觀環境,地方夠唔夠大,床位位置好唔好,通唔通風,獨立房環境好唔好,有無異味,地方清唔清潔,膳食好唔好,而照顧長者既職員態度好唔好要住落先知。

老人院負責人多數講到自己間老人院服務同配套好好,天下無敵但住落先知對唔對版,收費項目太多你可以問下佢地肯唔肯俾收費表俾你睇。

其實間間私人老人院服務水平都係差不多,最重要係搵間近自己,方便時時探長者,為老人家著想,要勤啲去探佢。

侯爵府

當年姑娘比咗嗰list我們,老公和我真的逐間上門䏲上門問,自己睇環境同負責人傾計,一共行了13間。雖然當時夏天我又懷孕7個月,真的很熱又攰,但起碼自己會心安理得,希望老人家住得舒服。所以樓主一定要走多幾間作比較。

男爵府

yueching 發表於 18-10-4 19:24
長者本身排咗幾耐?
會唔會考慮改善買位服務的院舍住住先等入政府院舍

請問點為之自資住改善買位服務?

如果用左改善買位服務(非自資)唔係就無資格再排政府老人院嗎?(以我理解),如果自資住改善買位同自己俾錢住老人院無分別(個人理解)

大宅

一路排政府院一路住私院,其實間間私院都唔多好的。

大宅

curryfishball 發表於 18-10-4 20:35

請問點為之自資住改善買位服務?

自資即係自己俾錢,只係自己俾錢住私院
但呢啲私院人手比例相對好
另一個考慮係覺得私院比較好,亦可係輪候院舍指定揀呢間,減少長者轉院再適應的情況

大宅

回覆 ami123 的帖子

個人經驗,1. 地點要近至少一個家人,2. 要親自去參觀,無臭屎尿味,3. 觀察下當時d住客有沒有生氣,4. 問下有沒有醫生到診,幾多日來一次?5. 全日都有護士當席,定老闆是護士而已,5. 雜費表,可不可以自己買尿片定一定要跟老人院買等。最好找NGO攪的。我家人住5人房,仁濟私院,每月住萬三多dd,雜費購物幾百。

大宅

價錢個D要點傾?

我個人覺得
1. 通風
2. 照顧人手比例
3. 膳食
4. 護理人員嘅資歷
5. 環境衛生 /戶外空間
6. 其他服務收費 (例如 陪診 治療費 等)

但要睇下你搵私營定政府,非牟利果啲通常都好好。

首頁

尾頁

跳至