論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請個工人,工人仲有約但因現僱主待佢差,佢想自己提早完約。我做新僱主,有無危機?

子爵府

醒目開學勳章

十個工人跳工, 十個都係咁上下藉口

請咗佢之後, 你有機會變成佢口中講對佢唔好嗰位僱主囉!

wcpcelia    發表於 18-10-23 09:48
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

跳工 跳得一次可能繼續 直至揾到筍工

別墅

回覆 marihvali 的帖子

唔要信工人!每個換新工的工人都話前雇主唔好!通常都系前雇主唔續約或者自己想搵新工

男爵府

做咗幾耐?請姐姐講彩數
唔排除有僱主係對姐姐衰

水晶宮

marihvali 發表於 18-10-22 13:07
想請個工人,工人仲有約但因現僱主待佢差,佢想自己提早完約。我做新僱主,有無危機?
...

其實有幾多僱主真係對工人差?

d 工人唔識(emoji)煮飯, d 僱主煮埋比佢地食; 工人唔曉湊仔或湊得唔好, 僱主又自己湊番小朋友; 僱主又怕工人0630-2200 工作時間过長。。。。。
香港僱主算係咁。當然, 不排除有個別僱主对工人唔好。

wcpcelia    發表於 18-10-23 09:49

別墅

birdbird 發表於 18-10-22 17:00
其實有幾多僱主真係對工人差?

d 工人唔識(emoji)煮飯, d 僱主煮埋比佢地食; 工人唔曉湊仔或湊得唔好, 僱 ...

中曬我既處境
樓主小心,轉工我自己就唔會考慮,主人差轉工,個工人好極有限。除非主人差到打人虐待,咁果d佢實報警啦

大宅

個個工人肯定都話僱主唔好架啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我當年6日炒個件6日仙, 大條道理話我有潔辟炒佢。 事實上佢唔沖涼洗頭唔換底衫褲。 踎在廚房抓妺妹。
無潔辟都頂唔順卦。

大宅

yywhk 發表於 18-10-22 13:21
十個工人跳工, 十個都係咁上下藉口

請咗佢之後, 你有機會變成佢口中講對佢唔好嗰位僱主囉! ...

完全我心聲,每次見香港完约,香港段约的,十個有十個都話maam 唔好or 嫲嫲唔好,所以找新工

子爵府

好奇點解樓主會咁相信這工人姐姐的說話呢?只是一個面試的時間,你就選擇相信?

男爵府

呢個姐姐9成唔捱得苦, 唔鬧得。
否則又會話你對佢唔好, 跳工。
你頂唔頂得順?

大宅

Solarflare 發表於 18-10-22 21:01
呢個姐姐9成唔捱得苦, 唔鬧得。
否則又會話你對佢唔好, 跳工。
你頂唔頂得順? ...

係囉,唔想當年係得如請個菲姐姐,對佢好好,生日送禮物,下午有1小時休息時間,九點瞓覺,七點起身,佢咪又係嫌屋企有人,同人講話我地對佢唔好,幾幾個月炒我魷魚,去跳工

複式洋房

JoGoMa 發表於 18-10-22 21:52
係囉,唔想當年係得如請個菲姐姐,對佢好好,生日送禮物,下午有1小時休息時間,九點瞓覺,七點起身,佢咪 ...

認同。大家既分享都係我同先生擔心既野。

複式洋房

想問大家有無自己揾工人的經驗,即不經agent,可能經網上或熟人介紹,自己同工人interview。

覺得岩係米都係返去個工人agent到簽約?

水晶宮

marihvali 發表於 18-10-23 09:40
想問大家有無自己揾工人的經驗,即不經agent,可能經網上或熟人介紹,自己同工人interview。

覺得岩係米都 ...

如你是簽本地完約菲傭, 是不用經Agent 撹新合約。菲姐一般都知如何去拎事館蓋印新合同及去入境處撹 visa

子爵府

回覆樓主:

工人斷約理由離不開僱主要佢兼顧兩間屋、同僱主唔夾、細路已長大、老人家過身了,真假無從稽考。我之前有個做咗幾個月就斷約,佢都可能話我媽死咗所以要轉工

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-10-22 18:32
我當年6日炒個件6日仙, 大條道理話我有潔辟炒佢。 事實上佢唔沖涼洗頭唔換底衫褲。 踎在廚房抓妺妹。
無潔 ...

我之前嗰個去完廁所唔洗手,出完街返來俾我昅住就扮洗手,都只係濕水幾秒當洗完,樣樣污糟邋遢,做了幾個月個頭開始發臭,初時好懷疑點解成日有陣臭味,已覺得係佢,之後check下佢張床,直情臭到冤,無論點洗被舖都仲係臭,佢走後連床褥都要換埋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bling11 發表於 18-10-23 19:24
我之前嗰個去完廁所唔洗手,出完街返來俾我昅住就扮洗手,都只係濕水幾秒當洗完,樣樣污糟邋遢,做了幾個 ...

嘩, 又係咁污糟。 鞋, 唔知佢地鄉下係乜地方。 我以前見過有thread, 工人M來, 唔識用M巾, 成屋血。深山大野人。

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-10-23 21:26
嘩, 又係咁污糟。 鞋, 唔知佢地鄉下係乜地方。 我以前見過有thread, 工人M來, 唔識用M巾, 成屋血。深 ...

呢個thread 我都睇到.

非常誇張. 究竟佢平時在菲律賓點生活架?

首頁

尾頁

跳至