夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

老公最近多左個女下屬(A小姐),我昨晚有些不安感覺。
昨晚老公吃完飯就一直同呢位女下屬whatsapp講公事,老公坐在我側邊,一邊做就一直讚她。個下我突然覺得唔對路...

1. 因為和老公同行,昨晚放工已問我工作的野,是好小事,但自己覺得有些怪;
2. 他工作的也,我都識,偏偏唔同我傾,我叫他講來聽下,我可能解決到,就是要同對方whatsapp,仲要讚人
他仲話:做乜我現在要溫書甘。 我話,甘做甘耐生疏,溫返基本也是需要的。又讚個下屬人叻。
3. 老公做左幾個鐘... 我突然好嬲,因為他居然因為個女下屬而改變左他的一些行為,努力補返自己唔識的也。但我就黎生,他都沒補下點湊b和沖涼

別墅

baby_suki 發表於 18-10-26 12:04
昨晚老公吃完飯就一直同呢位女下屬whatsapp講公事, ...

其實老公的下屬我個個識,仲知名,老公都會主動提起他們,但偏偏呢個女下屬少提戓提得好小心,次次用'個個生左個女的下屬' 、'個個xx' 來形容。
昨晚吃飯又好自豪甘講自己終於教到她也,她一定覺得我好叻。我終於忍唔住問其實個女下屬叫什麼名。

其實再之前我在老公的會議合照見過呢個女下屬,個時我先知原來她是我一個好生疏的朋友(叫C 君啦)的老婆,於是我開facebook 同老公講,個時我老公有問過A小姐老公是不是好叻,我話:唔算,不過他識好多叻人,甘都是能力一種。 老公冇出聲,而個下氣氛是有D怪怪地。

別墅

baby_suki 發表於 18-10-26 12:05
其實老公的下屬我個個識,仲知名,老公都會主動提起他們,但偏偏呢個女下屬少提戓提得好小心,次次用'個個 ...

怪到我開始諗,唔通老公一早知道我曾經中意過C君(已經拾幾年前的事)? 我個晚仲驚自己的說話傷左老公。亦因為C君,所以個次我就知A小姐是個讀書好叻的人,現在仲有個女。

但經過昨晚,我先突然醒覺,不是老公知道左我的秘密,而是他自己對A小姐好奇,並拿她老公同自己比較。

其實以上好小事甘,但其實同老公識十幾年,就知道每次老公提起呢個人,空氣中個種怪異,即聞到味,怪囉。我可以話老公是錫我同愛我。但呢D怪異連他自己都感覺唔到。如果呢個女下屬不是結婚生左小朋友,我肯定話會出事!

別墅

baby_suki 發表於 18-10-26 12:06
怪到我開始諗,唔通老公一早知道我曾經中意過C君(已經拾幾年前的事)? 我個晚仲驚自己的說話傷左老公。 ...

但我已經覺得好唔開心和嬲左,因為老公角度自己錯乜都唔知,我都好難話他知... 唔通我話他知,其實你對呢個女下屬特別D又變左D? 而我自己作為妻子的角度嬲的原因是,我知她叻,我知我冇她甘叻,她仲令你開始溫書。我10月懷胎,加埋個仔都唔可以令你溫下照顧個仔的知識!

仲有,昨晚老公做也時仲話"所有男人都信唔過", 我話仲有老公信得過,點知他話老公都信唔過... 其實換左以前,他一定會話除左老公我。我現在諗返先知乜事。

我都唔知應該點調教下自己思想同埋點同 老公溝通下。

大宅

.

別墅

MGM_DRAGON 發表於 18-10-26 12:16
可能懷孕期會令你諗更多野鑽牛角尖返唔到出黎
放鬆放鬆
唔需要作無謂嘅比較

其實我是好理性的人...
反而因為陀左,先可以借D e發下脾氣。

不是因為小朋友,而是甘多年,老公都未試過甘。

老公問我嬲什麼我都唔知點解釋。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

baby_suki 發表於 18-10-26 12:04
昨晚老公吃完飯就一直同呢位女下屬whatsapp講公事, ...

你老公在你身邊同A小姐傾,
咁佢暫時都冇乜古惑,
但肯定佢對A小姐有好感。
你識左你老公十幾年,
你話得佢對A小姐與別不同,
我覺得可信,
但你懷孕中,賀爾蒙影響,
可能將個感覺放大左。
你對老公耐左又係同行,
是否好耐冇開口讚佢丶嗲佢?
你試下依賴佢,叫佢解決困難,
再當面和公開讚佢,
佢在你身上攞返英雄感,
就唔需要外求。
你老公有D大細路,
記住生左之後都唔好疏忽佢。

別墅

soso1227 發表於 18-10-26 13:26
你老公在你身邊同A小姐傾,
咁佢暫時都冇乜古惑,
但肯定佢對A小姐有好感。

都係既... 多謝你提醒
其實老公是大細佬,平時都是我照顧佢,但我都成日讚佢gar... 不過真是少左嘇佢既

琥珀宮

女人的直覺是準的,暫時無咩可做,觀察住先

別墅

tansyneko 發表於 18-10-26 13:48
女人的直覺是準的,暫時無咩可做,觀察住先

我已經唔多接受到,可能因為童年和愛情陰影... 同老公仲甘多年都相愛,什麼也會講。
突然甘樣已經覺得好hurt! :(

大宅

baby_suki 發表於 18-10-26 13:14
其實我是好理性的人...
反而因為陀左,先可以借D e發下脾氣。

是jealous嗎?

別墅

rita1208 發表於 18-10-26 15:38
是jealous嗎?

又唔係... 最重要是老公對呢個人有D唔同囉,甘佢地返工仲日對夜對...
如果老公唔系有D也甘,她幾叻都唔關我事啦

洋房

回覆 baby_suki 的帖子

我覺得大家一定要開心見誠咁講出黎處理

別墅

TT22WONG 發表於 18-10-26 15:52
回覆 baby_suki 的帖子

我覺得大家一定要開心見誠咁講出黎處理

但可以點講?我覺得老公佢自己都感覺唔到他自己呢D甘細的改變...

別墅

回覆樓主

冇咩可做到!
但睇黎你老公係欣賞對方,有別於一般異性,要小心觀察(emoji)

別墅

rabbitbit 發表於 18-10-26 16:30
冇咩可做到!
但睇黎你老公係欣賞對方,有別於一般異性,要小心觀察(emoji)
...

欣賞就一定了。
但他欣賞的人都會好大方甘同我講... 除左呢個囉,我最初都不知道他是討厭她定避忌她,名都唔提起,同我講起呢個人又怪怪地。

但昨晚我開始知了... =(

瑪瑙宮

暫時都係欣賞對方, 形容生左个女的下屬, 好奇怪, 得佢一个生過咩? 你生完照顧bb好多時間比左bb, 千祈提醒自己要顧及老公.

別墅

Nancy20090615 發表於 18-10-26 17:00
暫時都係欣賞對方, 形容生左个女的下屬, 好奇怪, 得佢一个生過咩? 你生完照顧bb好多時間比左bb, 千祈提 ...

是吖, 老公幾個下屬都算後生,有男有女,全部未結婚添... 得她一個結左生埋,同其他應該同年紀。

我覺得我就是太顧他,我暫時沒做也。成日覺得老公返工已經辛苦,所以大住肚都煮飯,照顧他所有也... 乜都自己搞盡量等他唔好操心... 但在我眼中,他對屋企也得閒就做(甘都冇所謂,因為我唔想他辛苦)

但昨晚之後我就覺得自己有D傻,唔應該體諒他甘多。 他有冇主動諗下小朋友的也吖,有冇主動D諗我需要吖 :( 下下要我提他... 成日都腦輕鬆。 但e+竟然因為她返屋企主動溫書,又問我工作上的意見,根本是問完我再教返她 :(

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

baby_suki 發表於 18-10-26 13:47
都係既... 多謝你提醒
其實老公是大細佬,平時都是我照顧佢,但我都成日讚佢gar... 不過真是少左嘇佢既
...

千萬唔好做老公阿媽,
唔好諗住「照顧」佢,
男人為你做得越多,
佢越放你在心,
故此盡量assign多D野俾佢做。
唔好在佢面前「特別注意」A小姐,
以免佢將與A小姐的聯絡地下化。
其實有冇需要放左工仲傾咁多公司野?
你覺得A小姐係咪想收你老公做兵?
既然你識A小姐老公,
睇下用乜方法俾A小姐知道,
等佢醒醒定定。

別墅

soso1227 發表於 18-10-26 17:24
千萬唔好做老公阿媽,
唔好諗住「照顧」佢,
男人為你做得越多,

你啱... 男人真是犯賤! 但我老公唔可以使佢做也... 他是個D懶懶行,叫他做也會覺得有壓力的人。

昨晚我嬲我都只是話不喜歡他帶工作返屋企,冇提A小姐的事。

其實A小姐又冇做錯什麼事,她都是工作啫。我相信只是老公的問題。我同A小姐老公唔熟的,Hi bye friend 都不是,而且反而是我同A小姐老公大學時有D也(係咪自作業吖,不過個時大家都未有另一半gar),所以都不會個邊着手。

突然覺得是個天令我難過

首頁

尾頁

跳至