家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

可否有選擇3 同4? 換間平d嘅, 例如三房轉兩房, 貴區轉平區,新樓轉舊樓, 可以有舊無債嘅cash, 可以安心d。 而且, 最少有得住先。 又或者租一間房俾人增加收入。

大宅

回覆樓主:

加按層樓放租,搬去細d單位住。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

建議你去銀行問咗意見先再諗下一步
因為你仲爭銀行錢(我諗你字面意思係仲爭4-5成?),你要加大個額,就要俾個合理解釋俾銀行、要重新審批&做壓測,唔易批㗎... 見有jm建議「加按之後出租」應該就無可能啦,出租最多只可按5成,咁樣你其實套現唔到幾多錢㗎咋...

大宅

考慮到賣樓也要每月支負租金,但如果將來再買,又要支付佣金,裝修及稅,一來一回成本太高。 如果自我控制力強,我會選擇加按並拉長供款年期(加按時選擇有ML戶口的-加按的錢不動用不計息)。 現在是供款=租金,加按並拉長供款年期後,估計屆時供款也與現時供款相若, 但手上有筆現金,人心就會定好多。

男爵府

回覆樓主:

我試過2015年尾大市回調想換樓
嘩!畀人一成兩成咁鋤價
結果轉按套現等機會
2016年買多間收租
始終平息
借30年後嘅錢投資今日嘅樓
又或者頂住不時之需
如預視有足夠能力的 我會借

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

小孩可以不轉校。

除非你有親人可擔保一世租樓俾你, 否則賣左自住樓, 帶小孩要東搬西走, 你仲死得。
我一家四口每月連供樓, 都係洗3萬月。
你話每月洗突2萬, 你一家人每月洗費應該洗唔少。

馬死落地行, 節流一定係痛苦, 邊有輕鬆節流?

認真每一蚊都計過才洗, 同埋試下把屋企可轉賣的東西放上2手網賣。

大宅

Meryl 發表於 18-10-27 12:04
我印象中唔可以年齡+按揭年期唔可以超過60, 所以估計不能拖長年期

我舊年轉按,銀行俾我供到75歲才供完,唉長命債,長命還

大宅

如果層樓係4-5年前買,已經累積了升覆,可以轉按就能realise之前升咗的價值為cash.定係層樓新買或剛已轉按?

子爵府

虎到金來勳章

Meryl 發表於 18-10-26 19:48
家庭收入驟減
唔知幾時先會正常返
每月使突兩萬

樓主有冇打去銀行問加按?
因在原銀行加按/轉另一銀行按都要做壓力測試。層樓係單名定聯名?如當初聯名買而依家收入少左,仲過到壓測嗎?

如已入不敷出$20,000。再加按,樓主唸住延長供款年期?加按之後如年期不變,即每月還款多了,怕你更快爆。

如只需短期周轉,可留意近期稅貸。

明白樓主不想家中老少擔心,但一家人坦白很緊要。預先講定黎緊家庭生活有變化,唔好自己死頂。

識人人到中年被公司cut,尋覓多年都找不回原先的人工。唔想家人擔心,維持原有生活水平,攪到自己壓力爆煲。

男爵府

肯劈2成再加經紀佣金, 應該賣到既
租住先下年年尾再買返

銀行加按, 過1年息口高企冇乜so
不過如果等$駛又唔肯劈價賣樓都冇計

子爵府

你現在收入驟減,要加按亦未必容易,直接去銀行問,叫職員幫你計一計數再打算吧!

以你現在情況,想加按吐現可能行不通

伯爵府

Meryl 發表於 18-10-26 19:48
家庭收入驟減
唔知幾時先會正常返
每月使突兩萬

如果層樓出租是要比稅的,你計淸楚條數

男爵府

回覆 Meryl 的帖子

2019年無意中睇到1年前呢個post,今年經濟比起舊年更差,想知道大家依家萬一面對經濟問題時,會揀賣自住樓定加按?謝謝。

大宅

rubycourt 發表於 18-11-22 11:48
如果層樓出租是要比稅的,你計淸楚條數

其實物業稅要成20%,就算租細D都未必著數,仲要計埋租俾人時的空窗期,租樓俾人的風險,都未必有很多收入。

首頁

尾頁

跳至