婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hkbusfan 發表於 18-10-30 12:05
有考慮請工人,不過99 可能玻璃心,到時又煩

其實工人湊會唔會好過99? 工人可以話,99 唔話得架

……

珍珠宮

回覆樓主:

有無餵人奶?餵人奶都可以增進親子關係~
我都係在職媽媽,每日都係得好少時間見BB,不過我都堅持放工放假就自己湊,bb副食日用品全部自己準備,係辛苦D,不過值得!

大宅

pi0219 發表於 18-10-30 12:10
你99一個人獨居好得閒, 生活重心已經係晒你個BB度, 佢話等BB返學比番你地湊呢點我好有保留, 到時佢一定要生 ...

我老公好感激99專登辭職搬嚟我哋屋企湊BB,佢話好大犧牲,咁我唔否認,但99 好似唔明working mum 係好珍惜平日放工後幾個鐘對住BB 的時間

另外BB 晚晚爆喊半個鐘以上,其實我兩個見到都好心痛,而我哋都知道俾99 抱BB就會平靜落嚟。為咗令BB 停止爆喊,最後又只可以雙手將BB 交返俾99。

你話99 重心去哂BB 度,我是認同的。。。

複式洋房

回覆樓主:

晤使擔心,bb而家先四個月,放工堅持自己湊返,餵奶沖涼同玩,就算99話晤使你都要企硬,等你99知你先係bb媽媽,你地都需要同bb建立親子關係,或者每晚晚飯後同bb去街散步,等bb知只有媽媽同爸爸先會同佢去,等bb都期待你地放工返去

禁止訪問

大宅

路過。忍不住留言。

恕我直言,看你的故事,其實我看不到有甚麼問題,除了你"小器" 之外 (唯一問題所在)。其餘一切情況,根本就甚好! 又或者,非常令人羡慕。

湊BB 也辛苦的,你應該感激你奶奶啊!

男爵府

陪月勳章

身同感受... 我媽只係幫我揍日抖, 放完產假返工冇耐, 大女4個月大, 放工返到屋企想抱佢佢唔肯仲要喊, 要婆婆抱返, 當時我真係心碎滿地, 所以我非常明白樓主既心情.... 好彩既係, 夜晚我自己揍返, 因婆婆要返自己屋企, 涼都係我放工返屋企幫大女沖, 大大下佢都會搵阿媽

到生左細女, 細女朝早要搵婆婆, 就算我同婆婆o係度佢都只係要搵婆婆, 我都冇辦法, 夜晚婆婆要靜靜雞返屋企唔俾細女知, 到夜晚細女就會搵我陪佢瞓, 當係數啖屎中既一粒糖啦.....

不過要小心當你教女時你99一定會做炸兩, 呢樣先係最最最嘔血

複式洋房

其實搵姐姐湊你可以有返D控制權, 不過請着個吾好既就更瀨野, 有婆婆或麻麻湊其實都有好既地方, 明白當BB痴佢地吾痴父母的心情, 我都係過來人, 但當BB大D一定係痴返爸爸媽媽, 你可以依家盡可能放左工自己湊返, 同奶奶坦承請佢就算BB夜晚訓要搵佢都請佢忍住, BB喊既你地都要忍, 過一排一定會冇野, 加油。

男爵府

hkbusfan 發表於 18-10-30 12:00
多謝你哋安慰同意見

我99 本身一個人獨居 (同62分開多年),佢話佢幫手湊我BB 到佢返學喎 (我assume 3 歲左 ...

原來佢咁過份
既然你地考慮緊請姐姐,唔好諗,即刻請!請得黎都3個月,bb都7-8個月大... 至於你c6, 同佢講唔想99咁辛苦,得閒上黎同bb玩下得啦。

大宅

99湊得掂俾佢湊都冇問題,你99肯湊都幾好,好過有d撟埋雙手喺度阿支阿左丫。

大宅

回覆樓主:

BB痴照顧者係好正常,就算工人湊都會。我以前工人湊囝囝,囝囝痴到工人不得了,後黎我發現唔對路(雖然知工人好錫佢)我堅持放工自己揍佢訓,開頭實喊爆架,咪喊一陣比返工人湊,但你會發現每日就算抱佢暗訓一陣,慢慢BB會冇喊咁利害,最後我係可以抱住佢訓著。夜晚就算工人暗左佢訓,我會抱佢去我房訓,試過朝早佢一開眼見到我,笑得好甜(我只係weekend先同佢訓,因為平日同工人同房)

仲有,我放工無論幾攰都會同BB出去附近行下,同佢傾下偈,大d就推BB車同佢去遠少少...慢慢BB最痴既係我。到再大d就我陪佢講睡前小故事。

肯付出時間實會有回報,不要灰心

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

曾經情況是一樣。
記得放假帶BB去下街,玩得開心會痴返媽媽。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

hkbusfan 發表於 18-10-30 09:41
BB 出世前同99關係冇問題,直情可以話覺得佢都錫我
佢為咗BB 辭咗份工搬嚟同我哋住,冇諗過會搞到咁唔開心
...

無 我都係每日見幾個中 但bb大過佢都好痴我 所以唔好太擔心 你要覺得佢係好多人錫 係好事

男爵府

我奶奶之前都係覺得我地搞唔掂阿女,要靠佢去湊,俾說話我聽,鬧我唔識做人老母,但我地唔同住,之後我開始請工人,當然都係試左好多個,先請到個好的,中間我做part time,盡量自己照顧返阿女,奶奶不時都有俾說話我聽,但少左。到女上小學,以功課忙,又有姐姐照顧阿女,我返全職,奶奶先無聲出,依家一星期見一次,如果我地有活動,直情唔見

樓主,你奶奶就係睇死你地搞唔掂個B,真係要同C6傾掂數,以請姐姐幫輕奶奶為名,請姐姐,到時你奶奶有乜唔高興又話拖行李走,咪送佢返歸,當然,咁都要好多年,但起碼叫做有個希望

珍珠宮

回覆樓主:

咁就梗有d老人家永遠覺得新抱唔識湊b
我就由係出世至小朋友兩歲,依然有說話比我聽

老人家爭住做,你地又選擇放手,少機會去實戰自然唔熟手,個個新手父母都係邊學邊做
但就咁睇你奶奶出發點係錫bb,唔忍心bb喊得耐
奶奶仲好錫你,知你返工辛苦唔洗你捱夜湊b,試過捱夜湊b你就明有幾辛苦,第二日起身個樣有幾似喪屍
捱夜湊b堅辛苦
有咩問題一家人坐低心平氣和尋求共識,唔好鑽牛角尖覺得奶奶存心同你作對

男爵府

回覆樓主:

我覺得你應該試下調整心態,諗下99幫你日夜湊bb,佢係真心愛錫bb先會咁抵得諗,我自已做FTM無長老工人,平時屋企得自已一個對住bb我明有幾辛苦,我成日都會想番工想有人睇住bb比我訓多陣,你99老人家一個人湊bb唔係輕易既事
至於bb唔痴你,好正常,因為bb仲細佢痴照顧者多d,4個月大既bb睇野仲未好清楚嫁,等bb大多d,你多d同佢互動多同佢玩,佢就會知邊個係媽媽,咁當然你放工放假好應該接手自已湊b啦,呢點你同老公要開聲講比99知,初頭一定會喊嫁,你唔係熟手湊開bb個位麻,日子有功摸熟bb就會ok,睇開d啦

大宅

wingwing2009 發表於 18-10-30 20:43
BB痴照顧者係好正常,就算工人湊都會。我以前工人湊囝囝,囝囝痴到工人不得了,後黎我發現唔對路(雖然知工 ...

多謝你,放工後同平時放假我同老公都自己湊返BB,希望BB 慢慢會癡返我哋多啲

大宅

3aaa_baby 發表於 18-10-30 21:45
我奶奶之前都係覺得我地搞唔掂阿女,要靠佢去湊,俾說話我聽,鬧我唔識做人老母,但我地唔同住,之後我開始 ...

唉,唔知呢,99知道我一定唔會辭職,事實係如果唔請工人就一定佢幫我哋湊。可能佢成日哄到BB 停止爆喊,亦覺得有優越感/成功感/自信(咩都好啦)。有時BB 爆喊我自己試下安撫佢,哄足半個鐘都唔收聲,我都好心痛,99會喺我面前行過個咀一路笑,唔知佢想表達咩???

大宅

firsttimemom 發表於 18-10-30 15:38
路過。忍不住留言。

恕我直言,看你的故事,其實我看不到有甚麼問題,除了你"小器" 之外 (唯一問題所在)。 ...

啱呀,應該係我小器呀

大宅

秋天與楓葉 發表於 18-10-31 00:29
咁就梗有d老人家永遠覺得新抱唔識湊b
我就由係出世至小朋友兩歲,依然有說話比我聽

你的說話好安慰到我,其實上討論區出下post 都係呻下,未必會得出咩解決辦法
但打出來又好似個人有少少釋懷,好多謝你哋睇我打既嘢又花時間回覆我

琴日下午同老闆講想早走,3點幾放工返屋企想陪下BB
我帶佢落樓下公園散下步,同佢講嘢睇下花花草草,返屋企餵奶哄瞓覺到夜晚
雖然中間有小喊,不過總算同老公一齊成功哄到BB 瞓覺,而興幸99 中途沒有插手
希望以後慢慢會越來越順利

首頁
12345...6

尾頁

跳至