自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

del

水晶宮

導修寫少少,留返d星期六再寫。
寫完再擦,寫完又擦再寫。個細路會好討厭做功課。

子爵府

如他在校內做的功課, 字唔太靚我都會擦。老師開學時都有提過家長要跟下小朋友既功課,要整齊同乾淨。

大宅

~~nitto~~ 發表於 18-10-30 09:50
小朋友剛升小一,適應大致上ok,但最大問題係每次導修做功課,D字好醜。返到屋企,開頭我無特別擦,因為太 ...

不要執著字靚否 不錯已可 將來不用寫字 減少衝突和諧相處

大宅

Kittymummy 發表於 18-10-30 09:56
導修寫少少,留返d星期六再寫。
寫完再擦,寫完又擦再寫。個細路會好討厭做功課。
...

每日也有導修,所以無得避

大宅

rubymeow 發表於 18-10-30 10:01

我正正是這個諗法,錯一定擦,但無錯,只是醜,我唔想佢唔開心,所以唔會要佢重做,但擔心自己會否太寛鬆

水晶宮

~~nitto~~ 發表於 18-10-30 10:01
每日也有導修,所以無得避

哦,咁導修時慢慢寫,寫唔晒返屋企時再寫。
同佢講儘量寫靚d, 否則老師叫佢從新寫過,只會用多一倍時間。

侯爵府

~~nitto~~ 發表於 18-10-30 10:03
我正正是這個諗法,錯一定擦,但無錯,只是醜,我唔想佢唔開心,所以唔會要佢重做,但擔心自己會否太寛鬆
...

唔重做,不過再開本練習薄比佢寫番個啱筆順、公整啲既字來比佢自己比較下,佢决定擦唔擦。久而久之迫佢自律,寫得快但醜都係要再寫。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小朋友剛升小一,適應大致上ok,但最大問題係每次導修做功課,D字好醜。返到屋企,開頭我無特別擦,因為太 ...

幼稚園我冇執,小學老師都冇執。但我接受唔到。寫到打風咁。
我唔係要佢重做,我要佢用白紙每個我認為唔得既字寫10次,我唔係要罰佢,我坐係佢身邊,我都一齊寫,我寫比佢睇,佢跟住寫。再睇佢筆順啱唔啱?唔啱再執。我認真坐佢身邊執左3次,加埋約3-5小時,佢現在d字,起碼我接受到,工整左好多。我都有讚佢,佢自都開心左,自信左。
小朋友,真係要比時間慢慢教。共勉之。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

佢唔開心即係想改喇! 叫佢慢少少寫返靚d!
放下自在

侯爵府

陪月勳章

我女也是小一﹐
D字.... 一攰就打風、大小不一;

我成日同女講﹐
媽媽宜家不求你寫得靚﹐
但求正確、不用改正就可以;

其實佢地空間感未完善﹐
不能祈求佢地下下寫得好靚﹐
正確就收貨啦﹐
大下大下能力所及﹐
就會做得到﹐
係哩個 point 哩個時候﹐
我覺得媽媽應該站在小朋友方向支持。

珍珠宮

回覆樓主:

導修堂只做數學,可以嗎?

著他寫慢啲,字要端正:“你寫得醜樣,返來要做多次,或者老師要你改正,即係一份功課要做兩次,幾唔抵呢? 如果做得好,只係需要做一次姐。 加油!”
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

熱血勳章

我個仔之前又係咁,跟住我同佢講屋企寫得咁靚,喺學校都要架,如果唔係老師以為屋企果D功課唔係你做之後就學校寫都靚番

APIGMA    發表於 18-10-30 16:18

侯爵府

陪月勳章

tester5 發表於 18-10-30 10:10
幼稚園我冇執,小學老師都冇執。但我接受唔到。寫到打風咁。
我唔係要佢重做,我要佢用白紙每個我認為唔得 ...

在我地角度﹐
10個好易﹐
其實佢地唔易架﹐
仲要未必只有一個未寫唔好﹐
我覺得寫10個對佢地來講是太煩重。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

我仔剛上小一都有咁嘅情況, 唯有同佢講寫好D, 如果唔係因為寫得太拿西, 比老師要改正, 重寫5次咪仲大件事. 自始阿仔寫字比心機寫好D.

大宅

回覆樓主:

我女小一,小二D字好醜,D功課又求奇,到小三,四巳好好多,知醜了,因為好小女仔寫字甘求奇,小五,小六,已達正常了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

siumak 發表於 18-10-30 10:21
在我地角度﹐
10個好易﹐
其實佢地唔易架﹐

都係,我知唔易架,第一次寫,佢喊咁口。
我耐心咁話:媽媽倍你一齊寫,我寫50個,你寫10個,我地寫到靚為止。
我坐低一個個咁寫比佢睇,佢知我堅持,就開始慢慢寫囉。
總之我同佢一齊行,倍佢一齊做
唔多,我執左3次,現在佢既功課雖然唔算好靚,但起碼我睇到隻字寫咩,佢能力係做到,在乎佢盡唔盡力,我都有讚佢。

珍珠宮

rubymeow 發表於 18-10-30 10:01

同意。有時間俾佢玩下 relax 下對佢發展仲好

樓主你個小朋友好明顯係夠電同無電o既分別,佢知要做乜,唔係全天候 hea 做唔難搞。我仔都係咁,自細都係要訓好多o既人,小一考試放半晝返來唔逼佢訓陣,溫完等於無溫。但佢地o既活動時間慢慢會增長,今年小二已經明顯好好多,d 電係夠佢用一日,當然夜晚訓落床都係秒速訓著

大宅

貓頭雀 發表於 18-10-30 10:18
導修堂只做數學,可以嗎?

著他寫慢啲,字要端正:“你寫得醜樣,返來要做多次,或者老師要你改正,即係一 ...

好方法呀,點解我諗唔到?數》英》中咁做

大宅

zitzai 發表於 18-10-30 10:40
同意。有時間俾佢玩下 relax 下對佢發展仲好

樓主你個小朋友好明顯係夠電同無電o既分別,佢知要做乜,唔 ...

係呀,戒午睡對佢係一個大挑戰,但過左午睡時間又正常返,不過導修正正就是午睡時間

首頁
12345...6

尾頁

跳至