親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為好like 日本鄉下地方,對上一次三大兩小去大阪在和歌山縣玩得超級開心,所以膽粗粗book左八日岡山,住倉敷,唔知有無去過岡山的Jm 可以分享下你的行程呢?唔該曬

伯爵府

我11月中出發,3晚全倉敷,1晚住岡山

伯爵府

回覆樓主:

我一家三口已計劃下年七月中玩一十天,機票已訂,想問酒店幾時訂會價錢合理d同選擇多d呢?我宜家睇d訂酒店網站,唔多選擇同價錢好貴吖!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自駕定搭車?
住岡山旺好多, 淨係地下街同商場都有排行

鷲羽山都 , 條路好好行, 風景一流

食蟹有蟹道樂同甲羅本店
佢都有和牛, 但我唔記得乜名

有時間可以去埋附近玩

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

henry102 發表於 18-10-30 20:28
因為好like 日本鄉下地方,對上一次三大兩小去大阪在和歌山縣玩得超級開心,所以膽粗粗book左八日岡山,住 ...

我又是去了大阪好喜歡,也想去福岡福岡是否岡山?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆 emily22 的帖子

福岡係九州... 岡山係屬於山陰山陽個度~

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

C.yan110 發表於 18-10-31 10:36
回覆 emily22 的帖子

福岡係九州... 岡山係屬於山陰山陽個度~

哦,原來如此謝謝你解答

男爵府

因為好like 日本鄉下地方,對上一次三大兩小去大阪在和歌山縣玩得超級開心,所以膽粗粗book左八日岡山,住 ...

我上次去左岡山城, 岡山後樂園個邊, 另外你5怕遠D可以去埋小豆島~

伯爵府

回覆樓主:

我想在Agoda訂房,可以揀在Agoda比錢或到酒店付款,比著大家會揀邊個方式比錢呢?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

蘑菇 發表於 18-10-31 11:09
我想在Agoda訂房,可以揀在Agoda比錢或到酒店付款,比著大家會揀邊個方式比錢呢?
...

酒店付款會好啲、Agoda 有機會收貴你,佢話係滙率問題
I 大蚊豬   

男爵府

蘑菇 發表於 18-10-31 00:02
我一家三口已計劃下年七月中玩一十天,機票已訂,想問酒店幾時訂會價錢合理d同選擇多d呢?我宜家睇d訂酒店 ...

我估部分酒店只會開放半年內的booking 呀所以你明年一月再check 吧

男爵府

TMC3012 發表於 18-10-31 07:52
自駕定搭車?
住岡山旺好多, 淨係地下街同商場都有排行

我們搭車咋,因為三大兩小想同一間房又想有得浸spa ,岡山已經冇選擇了,所以就book 倉敷,等我睇下鷲羽山先,謝謝推介呀,冷門城市,功課不易做呢

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-31 10:45
我上次去左岡山城, 岡山後樂園個邊, 另外你5怕遠D可以去埋小豆島~

係呀今天剛剛搵到小豆島超想去呢

男爵府

henry102 發表於 18-10-31 13:37
係呀今天剛剛搵到小豆島超想去呢

去啦! 你有咁多日時間, 預1日去就岩!! 個度都好多野睇架~~
記得寒霞溪纜車搭上去一出間店既可樂餅好好味!!

男爵府

順帶一提樓主其實5怕悶D又鍾意鄉郊D既地方, 搵次可以去四國~
我覺得都幾好玩~ 但對於想去購物既朋友就5係咁岩了!

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-31 15:00
順帶一提樓主其實5怕悶D又鍾意鄉郊D既地方, 搵次可以去四國~
我覺得都幾好玩~ 但對於想去購物既朋友就5係咁 ...

睇來幸運遇到啱咀型Jm 我同小朋友加公公婆婆都超級like 日本鄉郊,小朋友係會prefer 和歌山多過Tokyo Disneyland ,慳皮好多喎日本嘢唔係唔買,但多數Amazon 搞掂,送去hotel 唔洗花時間搵幾好呀

Btw 小豆島如果是撘車會不會好唔方便呀?

男爵府

henry102 發表於 18-10-31 15:11
睇來幸運遇到啱咀型Jm 我同小朋友加公公婆婆都超級like 日本鄉郊,小朋友係會prefer 和歌山多過To ...

For your information:

巴士:
岡山—新岡山港
在岡山站1號巴士站搭車,時間約37~50分鐘。
票價:490 yen

船:
新岡山港—土庄港(航行時間1小時10分鐘)
票價:1050 yen

巴士+船的套票:
票價:一人1300 yen,可以節省240 yen
販售地點:岡山駅東口(巴士総合案內所)
販售時間:08:00~19:00(11:30~12:30休息)

http://ryobi-ferry.com/011timetable/

小豆島交通:
巴士一日券、二日券費用:一日券1000 yen/二日券1500 yen

http://www.shodoshima-olive-bus.com/tickets.html#ticket2

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

岡山好旺,後樂園仲多港人過香港公園呀

首頁

尾頁

跳至