自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 Waimok 的帖子

家教會家長?不是入了家教會就是家教會家長嗎?我覺得很難想像N班小朋友被K1小朋友打,之後又被安排坐在一起,就算是保姆的疏忽.我覺得學校責任更大,因為校車保姆是新上任,學校是有責任監管的,更何況校車隊不是外判,而是學校營運!
之後小朋友再發生爭執,究竟是因為被安排坐在一起發生,還是樓主小朋友自己走去打人?你這位家教會家長也不是在場,就好像是想轉移大家視線,指出樓主小朋友之後也有傷人!
其實,將自己小朋友送入學校,最初也是基於對學校信任,假若有事情發生了,想知道清楚事件也是正常,未至於要隱惡揚善,不可指出自己認為校方有過失的想法吧!

珍珠宮

Waimok 發表於 18-11-15 13:18
回覆 macie 的帖子

Macie,

你唔好當呢度jm係傻
打幾行字扮學校積極處理、教導學生、關注家長.....

睇完苦主描述已經睇得出學校處理不當、縱容學生欺凌、漠視學生安全、懶理家長訴求......

加埋你呢幾行hea到爆官腔回應,受害者竟反變成問責校方、唔包容個經常欺凌幼小嘅k1學生....簡直是非顛倒、不知所謂!

之後仲出民房打手留言支持學校
晒時間做埋d無謂嘢,都懶理學生被欺凌

人在做,天在看!

伯爵府

ytsang 發表於 18-11-15 11:15
分享下... 我完全明白樓主既心情, 因為我小朋友1個月前都在校巴受傷
同校長, PTA, 交涉過, 又報埋警, 打埋 ...

點解同一間幼稚園咁多校車欺凌事件

珍珠宮

ENO1234 發表於 18-11-15 13:38
我好理解呢位媽媽嬲咩,對小朋友被打傷,心都好唔舒服。但小朋友甘細,得三歲,互相抓傷,大家都唔想,真係 ...

家教會會長出完回應幾分鐘後
就出民房留言
學校打手

珍珠宮

回覆樓主:

pm

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 馬爾太 的帖子

我小朋友當年也是讀緊這間KG, 好記得醜聞事件發生後, 全校老師同校長都沒有親自解釋這件事, 係咁而出張MEMO就算話在調查中, 不方便回應,之後更不了了之! (直到畢業也不知真相) 但有相為証, 事實已見, 都沒有合理解釋, 真係難以說服事情....。所以我有第二位小朋友,都沒有再報這間學校了。另外, 呢間學校校車係由另一部門營運, 要查詢是搵校車部秘書小姐接洽的。不過校車有埋小學部學生, 加上你小孩讀PN太細, 車程時間又咁長, 你真係唔會知道, 究竟誰人整傷。建議樓主可以的話, 退學轉校吧!

大宅

好媽媽勳章

Choby 發表於 18-11-15 12:46
咁有冇影低d相?

不用擔心,第一次小朋友被打時,姐姐有影d傷口比你睇!這些都足夠去報警的!
不過,見到小朋友被綁手罰跪的相後,這樣的學校唔讀冇損失!

wcpcelia    發表於 18-11-15 15:32

大宅

macie 發表於 18-11-14 22:40
之前都有聽聞過呢間學校校長唔掂
後來聽啲媽媽講佢有改善我先比小朋友讀
一嚟貪佢校車有規模

一定親身踩場要求見校長,校長不見就即場報警,你有相做證據。最好父母一起去,有男人在她们唔敢蝦女人,也讓學校知家長對此事件好重視同好心痛

公爵府

馬爾太 發表於 18-11-15 13:28

你唔記得有個k3雙手被綁行刑式跪係班房嘅相?對校長處理手 ...

OMG! 你不提,我都忘記了。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

馬爾太 發表於 18-11-15 13:28

你唔記得有個k3雙手被綁行刑式跪係班房嘅相?對校長處理手 ...

poor kids

男爵府

OMG!這間學校究竟出名係邊?咁大醜聞都仲咁多人報,個樓主寧願迫個仔返學都唔願退學

公爵府

nikfan 發表於 18-11-14 22:50
報警,驗傷

支持。傷到咁。

子爵府

回覆樓主:

老實講,學校唔係串到搵打手係度回post,我都唔想recap之前虐兒單新聞。

複式洋房

好奇想問...咁..... 在16號約見校長 是今朝打電話之前定打電話之後? 如果是打電話之前已約...咁點解話約唔到校長.... 校長好忙?

男爵府

支持報警報埋教育局推上報搞大佢不知所謂嘅學校既然有姐姐湊就叫姐姐幫手照顧小朋友唔好再俾佢返呢間學校

複式洋房

我小朋友返左玫記2個月, 學到好多基本禮儀, 表現得好喜歡返學同老師,
所以又唔覺得老師係無愛心, 無心教。

玫記校巴有19條線,出事係其中一條,
whatsapp 媽媽 group 有提到學校有加派老師跟車,
又更換跟車保姆, 客觀睇, 學校似乎都有跟進事件,
呢單依家係3歲小朋友打架既無頭公案,
對方家長各執一詞,

樓上個 post 話班主任安排左同校長見面,
我明白見到小朋友的受害遭遇會好心痛,
但會唔會當中有溝通上的誤會?
見到校長試下再提議校巴裝CCTV, 強調安排雙方小朋友同其他學長坐。
學校校巴始終比外判校車公司安全。
大家試下理性解決問題?

複式洋房

lshakhak 發表於 18-11-15 16:41
好奇想問...咁..... 在16號約見校長 是今朝打電話之前定打電話之後? 如果是打電話之前已約...咁點解話約唔 ...

校長從來無搵人約我哋

係我先生忍唔住話要上學校
然後問我地班主任,我哋班主任話建議我地自己上去逢一至五 11:30度踩上去
然後我先生話比班主任聽我哋諗住星期五去
就係咁

直到今朝收到校長同佢秘書無厘頭咩個女俾蚊咬嘅電話,再問佢先話聽日見面
啱啱下午先收到一個”見面提示”

子爵府

premierpen 發表於 18-11-15 17:02
我小朋友返左玫記2個月, 學到好多基本禮儀, 表現得好喜歡返學同老師,
所以又唔覺得老師係無愛心, 無心教。 ...

民房家長,如果連基本嘢都唔識教,佢個幼兒教育學位唔通買返嚟架咩!全校老師都好似樓主班主任咁就等上A1啦!

複式洋房

其實媽媽group最近真係討論緊一宗疑似蚊叮的個別事件,
可能校長都收到風,真係 mix up 左?

子爵府

premierpen 發表於 18-11-15 17:07
其實媽媽group最近真係討論緊一宗疑似蚊叮的個別事件,
可能校長都收到風,真係 mix up 左? ...

蚊叮又咩事?

首頁

尾頁

跳至