婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello, 今日我老公同奶奶兩個人好溫馨咁出發去左長途旅遊,令我就黎谷爆,容我響度申兩句。
諗反兩年半前,我同老公結婚,洗費多近乎清袋,又未儲夠錢買樓,大家各自回家分開訓。我老公同奶奶同住,我同我family 同住。本來我唔想擺酒,但我奶奶堅持要。咁好,遷就老人家,沒什麼大不了。

當時我好理智咁決定延期honeymoon, 等手頭鬆啲再去個短trip。說時遲那時快,我果個奶奶就同我老公報名兩個去土耳其10 日旅行。。。。新婚幾個月,係honeymoon呀, 但係係奶奶同老公去喎,咁既情況令我不知喊左幾多次

我奶奶視仔如命,一定要個仔陪先去得旅行既,就算係佢啲兄弟姐妹叫佢去,佢都一定要叫埋個仔。而且佢成日好proud 咁同周圍既人講佢個仔好乖好錫佢,每年最少同佢去幾次旅行既。拍拖時多次埋怨我令佢少左同仔旅行。奶奶行得走得食得訓得,但每分鐘都話自己全身病痛唔知幾時,交足戲既。

好啦,過左一年,買左渡假樓,又有驚無險咁生左個仔,再大半年,岩岩又陀住小B。 我要反工,屋企無工人,得媽咪,佢負責哂所有家務,有時都心痛媽媽咁大年紀仲要湊埋B好辛苦,每天我同老公都趕住反屋企輪流分擔媽咪的工作。

點知響呢個咁忙既 moment, 我果個奶奶又再提出同個仔第二度長途旅行2 次 honeymoon

響我陀住 b , 要反工,夜晚再湊b 咁既 status, 我奶奶都係咁要拉住個仔去梳乎,咁你話火唔火滾?!

水晶宮

iammonkeyching 發表於 18-11-14 22:43
Hello, 今日我老公同奶奶兩個人好溫馨咁出發去左長途旅遊,令我就黎谷爆,容我響度申兩句。
諗反 ...

叫你老公同佢媽結婚啦,咁嘅男人嫁來做乜,仲同幾生第二個,唔明你點想

別墅

回覆樓主:

你老公又會去?
佢要有界限,自己有家庭,有妻兒要照顧,咁都可以走開?

大宅

有問題嗰個係你老公,99衰就當然啦,但你老公樂意配合

公爵府

問題系你C6果度WO ? 各個99都系自私ga啦 ? 問題系你C6無底線JE ?

子爵府

你老公好大責任吓喎

大宅

旅行錢奶奶出?

男爵府

奇就奇在點解你老公肯去?兩次都係99俾錢?正常男人應該想同老婆去多過阿媽去,佢係媽寶?

複式洋房

回覆樓主:

正常老公都吾會掉低個老婆law

珍珠宮

王國教室勳章

Pianocake 發表於 18-11-14 23:35
有問題嗰個係你老公,99衰就當然啦,但你老公樂意配合

有無問個老公想點

複式洋房

回覆 Gengen4321 的帖子

奶奶負責旅費,我老公負責洗費,一個出雞一個出鼓油

別墅

iammonkeyching 發表於 18-11-14 22:43
諗反 ...

你老公問題大D窩,咁聽話,不如叫佢同佢阿媽結婚好過

複式洋房

回覆 asamantha 的帖子

結婚前已經知道老公好孝順,明白佢係老來得子既拉仔,老爺走左,奶奶有情緒問題,好依賴我老公。

基本上佢連個仔要結婚果時都話唔捨得,又曾經阻止我地買樓,依家可以搬出黎住,可以唔日日反去同佢食飯,咁既情形已經同當初拍拖既情況好左好多

子爵府

回覆樓主:

其實有問題嘅係你老公,唔係你99。
你99根本當你唔存在,你老公又偏向你99,死症。你老公唔醒後年分分鐘去個歐遊。

大宅

10個有9個99 都係咁, 介意在所難免
而家我99 成日做咩D 西事, 我都同自己講, 佢唔做你先驚

大宅

iammonkeyching 發表於 18-11-15 08:26
回覆 asamantha 的帖子

結婚前已經知道老公好孝順,明白佢係老來得子既拉仔,老爺走左,奶奶有情緒問題, ...

咁唔關係架, 係睇下您老公愛您幾多姐.
結婚果次都還可以, 雖然心唔接受..
但係呢次講緊您有左, 又要照顧B, 佢咁都放心十幾日旅行?

您現在有左, 得閒嗲下老公呢度病果度累....

水晶宮

iammonkeyching 發表於 18-11-15 08:13
回覆 Gengen4321 的帖子

奶奶負責旅費,我老公負責洗費,一個出雞一個出鼓油 ...

你老公有問題喎、奶奶出埋錢想搵仔陪唔理你係自私、但你老公掛住去玩係無盡老公同爸爸責任、仲有咁大個人仲要阿媽請

男爵府

牛唔飲水唔㩒得牛頭低嘅
講緊樓主個老公呀

大宅

最搞笑, 果老公又唔會帶埋老婆去?!!

如果果老公正正常常的話, 一定會叫埋自已老婆一齊去。

男爵府

老公問題多,
之前我老公都BOOK咗機票自己一個出埠玩比賽,
我嗰陣生完細B, 一聽到佢自己出去玩已經唔多老黎,
點知細B好衰唔衰又勁惡湊, 我直頭崩潰晚晚無覺好訓,
臨近佢出埠時間, 我心情就愈差,
之後我老公醒水自己CANCEL咗個TRIP

首頁

尾頁

跳至