自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇咩考慮餘地。佢話除非我再想生多個,我其實唔會生架啦 但2個小朋友仲細,我成日擔心手術唔成功或番下手尾咪好大鑊?宜家粒瘤對我既影響係佢真係大粒,摸都摸到,但touchwood冇多經血,尿頻呢d情況。簡單嚟講除左被人以為有左之外沒其他不便,係著衫時成日突左個大肚腩出嚟肉酸咁。宜家睇到初朱古力瘤都可能藥物敏感冇左條命仲驚,但醫生又話唔割出嚟驗又唔知粒瘤係良性定惡性。。。。。。我希望我有命捱到d小朋月大d先做。。。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

邊單新聞請問

侯爵府

回覆樓主:

係咪四五十歲收經果陣粒瘤自然會 萎縮?係就等下算喇。

男爵府

koala904 發表於 18-11-15 08:53
邊單新聞請問

https://hk.news.yahoo.com/%E5%88%87%E9%99%A4%E6%9C%B1%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E7%98%A4%E5%BC%95%E5%9A%B4%E9%87%8D%E8%97%A5%E7%89%A9%E9%81%8E%E6%95%8F-%E5%9B%9B%E5%AD%A9%E4%B9%8B%E6%AF%8D%E6%98%8F%E8%BF%B713%E6%97%A5%E4%B8%8D%E6%B2%BB-151101422.html

男爵府

tutik 發表於 18-11-15 08:55
係咪四五十歲收經果陣粒瘤自然會 萎縮?係就等下算喇。

唉,次之覆診佢都叫我認真考慮,其實我心底里好驚開刀。。。。。。

男爵府

陪月勳章

唉, 我睇到單新聞都好唔開心, 呢啲手術好正常, 點知原來可以攪到咁大件事, 睇完好心up, 4個細路仲咁細.....

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:24
ic34    發表於 18-11-15 15:15

大宅

回覆樓主:

其實藥物敏感.....唔試過真係唔知

水晶宮

我諗個別個案,
朱古力瘤,係婦科黎講好常見,
係醫生角度,都唔係話d 好大手術

對4孩之母既死,真係好痛心.

珍珠宮

樓主,
發現左幾耐呀?呢段期間有無變大?E生叫你只割瘤定全割子宮,?如果沒有不適,問下E生介囗`觀察OK嗎?更年期後會萎縮的。子宮有功能的'割走左老得好快!

伯爵府

其實藥物過敏⋯真係可以好大單
但未試過用⋯又5知!

侯爵府

回覆樓主

呃 個別姐 唔好over generalised
唔係個手術高風險喎
夠有人中頭獎 又唔見你同我中?

男爵府

TingTing 發表於 18-11-15 09:10
樓主,
發現左幾耐呀?呢段期間有無變大?E生叫你只割瘤定全割子宮,?如果沒有不適,問下E生介囗`觀察 ...

我由第一胎做產檢先知有,都7年啦,有慢慢大粒到,生完b曾經細粒左,可能我冇戒食雞,又大番。佢冇講割子宮呀,因為我冇話做手術,所以佢冇再講詳細了。佢話平均51歲更年期,即係仲有1x年。。。

伯爵府

回覆樓主:

唔駛咁驚,其實這個case係好罕見,我本身有藥物敏感,開過幾次刀都冇事,死唔去。

有事就要去醫 開刀本身都有風險,但好低,睇下中唔中既啫。

伯爵府

朱古力瘤微創就做到,做完有三個傷口仔,其實唔需要開刀。

侯爵府

choibobo 發表於 18-11-15 08:51
自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇 ...

呢單個死因係手術前服用藥物敏感,同做乜手術唔太大關係喎~~

而且嗰隻藥引起敏感嘅機會率係十幾萬份之一

但當然做任何手術都有風險,如你身體唔係有不適,就要衡量下值唔值喇

我子宮有粒肌線瘤引至我啲M量多咗好多,如可以只割啲瘤我會做架,但我個case要根治哂係要割咗個子宮,所以我就唔考慮住啦。我唔怕會藥物敏感因機會率唔高,但割子宮影響太大了

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

自己有粒超大子宮肌瘤,醫生一路建議割左佢,我考慮左2年,因為驚有後遺症。醫生見我生左2個就覺得做手術冇 ...
果單又吾關手術事,係吾好彩。。
你有無睇中醫?? 我有同事睇中醫控制住無俾瘤變大。你驚做手術,不如睇下中醫有無幫助??

男爵府

Tabo63 發表於 18-11-15 09:56
果單又吾關手術事,係吾好彩。。
你有無睇中醫?? 我有同事睇中醫控制住無俾瘤變大。你驚做手術,不如睇下中 ...

都好喎,我冇想過中醫果個途徑添

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:26

公爵府

大肚系最最最最最危險活动,揾命博,但你都生左2件。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

回覆 choibobo 的帖子

我情況同你一模一樣,肌瘤巨大似五、六個月身孕,搭巴士被人讓座,一直怕做手術牽一髮動全身、手術中途出意外、手術後遺症等等。直到上月底我去了公立醫院開大刀割巨瘤,成功回家我只諗這是我好運無出意外。

珍珠宮

我媽同你情況一樣,我都聽咗十幾年,佢經量超多但都冇割,而家等收經囉,不過都係個個frd收哂佢都久唔久仲有,醫生話收經個瘤就會細

首頁

尾頁

跳至