母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

好唔開心,我囡6個月得6.2kg一日4餐人奶,1餐奶粉,訓到2次晏教,bb都唔長肉咁,比糊仔佢食佢食得好少,點算好,好想佢肥d呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

lovebaby2018 發表於 18-11-20 16:00
好唔開心,我囡6個月得6.2kg一日4餐人奶,1餐奶粉,訓到2次晏教,bb都唔長肉咁,比糊仔佢食佢食得 ...

最緊要健康, 精神, 肥唔代表d 乜, 同埋bb 開始增加活動量, 第日會重得冇咁快.

別墅

bosch 發表於 18-11-21 03:48
最緊要健康, 精神, 肥唔代表d 乜, 同埋bb 開始增加活動量, 第日會重得冇咁快.

...

我都擔心佢食得少會唔夠營養

複式洋房

lovebaby2018 發表於 18-11-20 16:00
好唔開心,我囡6個月得6.2kg一日4餐人奶,1餐奶粉,訓到2次晏教,bb都唔長肉咁,比糊仔佢食佢食得 ...

佢出世幾多磅呀? 只要跟住生長線行就無問題,除非跌出生長線太多啫。阿囡精神各樣OK已經唔需要擔心。人始終有肥有瘦,唔需要比較。:mother:

大宅

指標是6個月時是出生兩倍,一歲時達出生體重三倍。

別墅

回覆樓主:

高矮肥瘦都有遺傳啊~

別墅

bulldog64 發表於 18-11-22 12:34
佢出世幾多磅呀? 只要跟住生長線行就無問題,除非跌出生長線太多啫。阿囡精神各樣OK已經唔需要擔心。人始 ...

出世6磅,今次磅重 掂唔到條線,差少少
摸佢個身 會摸到骨,覺得好瘦....唔知係咪我諗多左....

侯爵府

回覆 lovebaby2018 的帖子

如果6個月又真係瘦左D, 我BB 2個月已經5.9KG, 4個月已經7.52KG, 佢每一餐奶食幾多?同埋6 個月可以加固喇, 試下唔同既野

別墅

freshrose 發表於 18-11-23 15:05
回覆 lovebaby2018 的帖子

如果6個月又真係瘦左D, 我BB 2個月已經5.9KG, 4個月已經7.52KG, 佢每一餐奶食幾 ...

嘩好羨慕你呀
我埋身食每邊都食十分鐘,奶粉就180ml
加固2餐都係粥,有胡蘿蔔薯仔菜瘦肉,全部打碎打到好稀,每餐食得半碗....
唉 下星期再覆診 希望有重到

侯爵府

其實真係個個小朋友唔同架
我仔全人奶bb
依家就黎8個半月
出世時7磅多d
之前每次去健康院都比上次條線跌半格
健康院話半格冇問題
我自己初初都有dd 擔心
因為係我第一次全人奶餵bb

但諗返起大家姐细個
佢出世8磅多d
全奶粉b
每次去健康院都係跌半格既
佢係细细粒既
我99話佢似我c6细個時咁
到左歲幾健康院仲話覺得佢有問題驗屎驗尿
但驗出黎所有野正常
最後醫生先話佢應該家族遺傳喎

所以只要bb 健康冇話唔精神or 唔多郁動既話
我覺得唔洗擔心囉

別墅

Mary媽咪 發表於 18-11-25 14:45
其實真係個個小朋友唔同架
我仔全人奶bb
依家就黎8個半月

多謝你呀,聽完你講之後放心左好多
我諗我囡都似爸爸媽媽,細個個陣都係瘦

大宅

其實bb健康,食得瞓得玩得就ok~唔一家要肥b先好

複式洋房

lovebaby2018 發表於 18-11-23 12:49
出世6磅,今次磅重 掂唔到條線,差少少
摸佢個身 會摸到骨,覺得好瘦....唔知係咪我諗多左....
...

咁出世6lbs 好難一下子增到同其他7-8lb出世嘅BB比較。你要明白永遠有BB大隻過,肥過你BB,唔需要比較。至於摸到骨,我BB 6個月16lbs 幾都摸到骨,你要BB肥到米芝連咁都未必健康。最緊要佢精神、活動能力有進步就OK啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊