嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb13個月大
由開始食固體食物起就開始有便秘嘅傾向
仲愈黎愈嚴重...
屙便便嘅間隔愈黎愈長,由兩至3日去一次
,直到呢排4、5日先去一次
便便愈黎愈粗同硬
bb好怕去便便,一便便就好痛苦,喊到眼水鼻涕都噴出黎
爸爸媽媽見到bb咁痛苦嘅樣,都忍唔住同佢一齊喊...
真係好心痛同無助
已經用過好多方法:食好多高纖食物、生果、飲大量水、甚至隔日食益生菌、4日都冇便便就食埋乳果糖...
但乳果糖令bb便便軟化屙清晒之後,一唔食都回復返便秘...
平時bb每日都會有便意想屙,但谷紅塊面一陣屙唔出就放棄...一想抱起佢把屎就喊到癲...
唉,真係唔知仲可以點幫佢...
每日都好期待bb屙到便便...
睇過醫生話可能飲唔夠水、奶粉太熱氣...
但不停畀bb飲水,每次換片都濕晒片,轉咗另一隻奶粉(能恩轉安佳全脂奶)都冇幫助...
仲可以點做
一幫bb用凡士林搽肛裂嘅地方...真係想喊...

大宅

我個女都試過,肛裂得好犀利,佢一想poopoo,未poo就喊定先,去完之後成頭汗。後尾同佢睇左醫生,食左個半月乳果糖同搽痔瘡藥先好返

大宅

我女個醫生就話佢咁嚴重,要日日幫佢清便便(即令佢有得去大便,等佢唔好咁粗,逼爆肛門),另一方面要搽藥膏等個傷口好返。
加油啊,我個時都係好心痛

禁止訪問

大宅

shirley0513 發表於 18-11-20 23:02
bb13個月大
仲愈黎愈嚴重...

會吾會飲奶太多,好熱氣

別墅

zhuoyi 發表於 18-11-20 23:13
我個女都試過,肛裂得好犀利,佢一想poopoo,未poo就喊定先,去完之後成頭汗。後尾同佢睇左醫生,食左個半 ...

我個女就係咁!一想屙就喊,又係屙完出晒血同汗! 請問係睇普通科醫生定兒科醫生?

別墅

Money.ngaiTse 發表於 18-11-21 06:46
每日有無俾足夠嘅生果同埋 蔬菜佢食?我囡囡細細個時都係咁。主要原因唔肯食菜。不過佢好肯飲湯, 我媽教我 ...

每日食3次生果,早午晚都有,每餐粥都有2份蔬菜、蔬果同1份肉...不過湯就未試過畀佢飲,呢幾日試下先,thanks ar!!

別墅

neversaynever88 發表於 18-11-21 07:30
會吾會飲奶太多,好熱氣

轉左奶粉又真係嚴重咗...呢排試減佢一餐奶都係冇改善

禁止訪問

回覆 shirley0513 的帖子

Hi shirley0513 ,明白BB經常排便困難會令媽媽好心疼 試下加入糙米、紅米、薏米、燕麥片入白米度增加纖維攝取,低糖乳酪做小食亦會增加天然益菌,每日同BB去公園做20分鐘運動/步行/跑跑跳跳,排便前用陰力順時針方向按摩肚仔5-10分鐘,搽D凡是林/橄欖/椰子油係肛門附近按摩一陣,都有助刺激腸道蠕動/排便。 媽媽可以考慮俾BB係便盤去便便,將雙腳放係矮凳上, 好似”蹲”嘅姿勢咁,腸道壓力少左都會易D將便便自然排出架。BB識得表示便意未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

shirley0513 發表於 18-11-20 23:02
bb13個月大
仲愈黎愈嚴重...

去檢查一下區條腸仔.如果飲食各方面均衡噶話最好做個檢查啦.我有朋友個仔仔又係成日便秘.持續左一年幾.後來區檢查係巨結腸.

男爵府

蕉,牛油果,蜜糖水好work

大宅

winya 發表於 18-11-22 15:58
蕉,牛油果,蜜糖水好work

蜜糖水太細個唔可以俾佢飲。起碼要5歲以上嘅小朋友先可以飲。

男爵府

steven1110 發表於 18-11-23 06:41
蜜糖水太細個唔可以俾佢飲。起碼要5歲以上嘅小朋友先可以飲。

1歲以上已可以.

大宅

回覆 shirley0513 的帖子

應該係兒科,我都唔係好記得

侯爵府

Deleted.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

我個囡以前BB時也試過嚴重便秘,當時個便秘情況比你的BB仲嚴重,試過好多高纖食物、水果等等都唔得,最後親戚教咗個偏方,兩三日即見效,一周後便便已轉返正常,你不妨試下。即係:番薯1個+黑木耳少量(份量隨意),煲20分鐘,加紅糖(少甜),就咁俾BB飲湯水,番薯黑木耳如果唔鐘意也可以唔食,1日1-2次。唔知係埋個個都有效,但對我個囡係超work!

子爵府

GinnyLam 發表於 18-12-3 00:34
我個囡以前BB時也試過嚴重便秘,當時個便秘情況比你的BB仲嚴重,試過好多高纖食物、水果等等都唔得,最後親 ...

7個月大可以試嗎?

大宅

pp123456 發表於 19-2-19 23:32
7個月大可以試嗎?

記得當時我個囡係8個月大左右,飲咗幾日蕃薯黑木耳糖水後便便轉為正常,之後我間唔中見佢有少少便秘就煲俾佢飲,一兩次就見效!但唔知係埋個個都work,一試無妨。

子爵府

GinnyLam 發表於 19-2-20 12:27
記得當時我個囡係8個月大左右,飲咗幾日蕃薯黑木耳糖水後便便轉為正常,之後我間唔中見佢有少少便秘就煲俾 ...

想問份量有冇話要幾多?

首頁

尾頁

跳至