自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

一百個喎,平均咪3.65日要識一個,仲要深交食飯個啲,我覺好難喎。

我一世人有5個好朋友,我已經好滿足。

珊瑚宮

畀面勳章

JoanC 發表於 18-12-2 16:33
向上流的意思不是向上流社會進發,是令正面思維向上。每年認識100個新朋友,可以擴闊自己生活圈子,及保持 ...

坦白講我真係唔太 buy 呢個 concept, 想擴闊自己生活圈子可以去讀下 course ,至於保持自己不會沒有朋友的一天,可能由細到大我都好容易結交到朋友,亦可 keep 到今時今日,最耐嗰幾個係由出世認識到依家幾十年(因為我哋老媽係好姐妹), 有啲就由小學到依家,我自己個人對朋友係重質不重量,後生嘅時候就重量不重質。
但我都唔會抗拒認識新朋友,上個月先至認識咗幾個後生女啱咀型,我哋有個 group 吹下水。不過可唔可以變做深交就隨緣。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

平均3-4日要識一個,仲要食過飯,深交,根本無可能,何來時間?日日約人食飯咩!深交要keep住傾喎,顧到新朋友又顧唔到舊朋友啫。提出呢個概念的人,純粹吹水,唔係咁都信呀?

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章

JoanC 發表於 18-12-2 16:33
向上流的意思不是向上流社會進發,是令正面思維向上。每年認識100個新朋友,可以擴闊自己生活圈子,及保持 ...

仲有一樣嘢,想令正面思維向上,個人性格亦好重要,你聽過性格改變命運嗎?
如果性格有缺陷,就算比你一年認識到一千個新朋友,到頭來又有幾多個係相知相交嘅知心好友,或者只係酒肉朋友。

大宅

JoanC 發表於 18-12-1 21:46
今日睇咗本講向上流嘅書(向上流並非指加入上流社會,係指做人態度積極向上),其中內容有一則係一年內認識10 ...

呢一年識新朋友多左, 感覺俾人搵笨既機會亦多左..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

縱使到識100個人,都唔代一定上流。
一班急切去結識既朋友,實良莠不齊,一個豬友都嫌多,何況可能一班?!
有無聽過「拖後腿」

珍珠宮

JoanC 發表於 18-12-2 16:41
可能我無解釋清楚,向上流並非指進上流社會。

就算識100個普通朋友, 每個最少食一次飯, 先唔好當食貴價野, 當每次60蚊*100次 = 6000蚊, 每年食兩次: 12000蚊, 真的為了識新朋友每年洗12000蚊交際費嗎? 我還是鼓勵你做義工, 義工是一班人的, 定期有活動可交流, 也來自各行各業, 活動完了也可能是一班人去吃飯, 不用每次單獨吃飯, 高交際費的應酬活動

大宅

今日睇咗本講向上流嘅書(向上流並非指加入上流社會,係指做人態度積極向上),其中內容有一則係一年內認識10 ...

影本書封面黎睇下

男爵府

小可愛11 發表於 18-12-2 16:53
仲有一樣嘢,想令正面思維向上,個人性格亦好重要,你聽過性格改變命運嗎?
如果性格有缺陷,就算比你一年 ...

同意,識朋友唔難,keep朋友同長久發展先難。

子爵府

要識100個人咁真係要好多時間

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

識一百個,都可能未必有一個啱傾

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-12-2 21:03
識一百個,都可能未必有一個啱傾

啱傾好難,仲要多數同異性比較啱傾

珊瑚宮

畀面勳章

green_flower 發表於 18-12-2 20:48
同意,識朋友唔難,keep朋友同長久發展先難。

所以我唔明樓主點解要信嗰本書,無錯,朋友係好緊要,但朋友係貴精不貴多。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

識外地遊客機會大啲,或者去外地旅遊時識朋友,香港人疑心太重,我識到幾個好傾的都是外國人,但我是內向人,成日冇回答,因為英文又唔夠好,都要諗辦法改變自己

珍珠宮

princesspig 發表於 18-12-2 20:46
影本書封面黎睇下

書係我係圖書館借,已還無得影,係網上搵返相。

雖然未必百分百啱用,但覺得好多都係有幫助。

珍珠宮

小可愛11 發表於 18-12-2 21:16
所以我唔明樓主點解要信嗰本書,無錯,朋友係好緊要,但朋友係貴精不貴多。
...

我只係講咗本書其中一章裏面嘅一小段,可能大家一見100個就覺得真係好多好濫,其實又唔一定。不過要從一個慣有嘅生活模式轉去另一個模式係好困難,哩個係人之常情。

珍珠宮

papagirl 發表於 18-12-2 21:23
識外地遊客機會大啲,或者去外地旅遊時識朋友,香港人疑心太重,我識到幾個好傾的都是外國人,但我是內向人 ...

確實唔易,不過我有啲朋友好勁,係街行行下都可以搵到陌生人吹水,交換埋電話做朋友。

注:但佢本身唔係 sales,唔須要搵客。

侯爵府

回覆樓主

唔好話識新朋友,維持現在嘅朋友都難

而家處理朋友關係要淡如水先可以

有時雖然互相都當對方係好朋友,但大家生活都忙碌,你關心下對方,約下食飯,想溝通吓,對方有時未必會覆你,其實心裡係幾難過嘅

一group人約食飯,半年先約一次,永遠都已讀不回。

舊朋友都難維持,何況識新呢?
8-)

伯爵府

回覆樓主

100個朋友不涉及搵著數、推銷等有利益前題的朋友,樓主小學中學有嗎?

首頁

尾頁

跳至