自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

green_flower 發表於 18-12-2 15:06
其實呢幾年對識朋友有d抗拒,公司d同事,我攞個心出來對佢,點知原來佢步步都有計算,行近你因為有目的,因 ...

我係係街見到同事跟住佢扮唔識

公爵府

2024年龍年勳章

JoanC 發表於 18-12-2 16:38
向上流所指上流並非上流社會,係心理質素向上。理念原來來至另一本日本作者嘅書,日本係鼓勵一年結交500個 ...

重點係日本⋯特別多宅男宅女

珍珠宮

JoanC 發表於 18-12-3 07:49
因為想改變一下自己。係 comfort zone太耐,每日過住同樣嘅生活,面對同樣嘅朋友,對咩人做咩事,底線係邊 ...

你做咩行業

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-12-3 08:08
冇,照你形容咁,我一定唔會睇,應該都唔會buy個idea, (一) 可行性低,(二) 所提供方法同目的唔等同,即係 ...

同意,其實樓主可以由搵返舊朋友舊同學,或深入了解下家人開始先,同樣係跳出 comfort zone 開始

男爵府

一年識到10個已經好勁啦,仲要100個?

別墅

一年識一百個新朋友,仲要個個出過嚟食飯,一年見一兩次都冇幾多日喺屋企食飯喎..

珊瑚宮

畀面勳章

rose-mag 發表於 18-12-3 08:08
冇,照你形容咁,我一定唔會睇,應該都唔會buy個idea, (一) 可行性低,(二) 所提供方法同目的唔等同,即係 ...

完全同意。
正如我之前嘅回覆,我係唔 buy 呢個所謂認識新朋友嘅 concept, 個人性格亦係好重要一環,根本唔係針對認識新朋友嘅多寡,而係針對認識新朋友背後嘅方法同意義。
仲有正如玫瑰版主話齋,跳出 comfort zone 仲有其他方法。

水晶宮

回覆樓主:

我覺得浪費緊自己時間就真

時間又唔係多,仲要迫自己應酬一啲可能同自己唔啱key嘅人

Mnbvcxdsa    發表於 18-12-3 12:47

子爵府

回覆樓主:

達到呢個100目標,是否只為向上游?
如係,咁朋友唔係儍,抱住目的,點交到心,咁嗰啲食吓飯的只算相識唔算朋友啦!
要識咁多朋友,若無目的,只會週身唔得閒又記唔到邊個打邊個
咁實會得失朋友
好易反而向下游

珍珠宮

小可愛11 發表於 18-12-3 10:58
完全同意。
正如我之前嘅回覆,我係唔 buy 呢個所謂認識新朋友嘅 concept, 個人性格亦係好重要一環,根本 ...

做朋友要志趣相投
才能享受聚會的快樂
所以有共同嗜好
例如追星跑車潛水攝影運動
較易結集出來玩樂
都是這句
為識朋友而勉強做些不感興趣活動
怎會樂在其中

珊瑚宮

畀面勳章

72leelily 發表於 18-12-3 11:35
做朋友要志趣相投
才能享受聚會的快樂
所以有共同嗜好

完全同意,話不投機半句多,唔啱咀型點會成為朋友。
即係我老公有個酒肉朋友,佢講嘅嘢完全唔啱聽,每次見到佢都想舂佢,差不多每次都係不歡而散,所以我老公係將我哋兩個隔離!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小可愛11 發表於 18-12-2 18:58
完全同意。
正如我之前嘅回覆,我係唔 buy 呢個所謂認識新朋友嘅 concept, 個人性格亦係好重要一環,根本 ...

補充:喺comfort zone入面都唔一定係錯,只係有時人有惰性,不思進取,我呢份工做咗十幾年,冇comfort zone就假嘅,但我唔會坐喺度做番十幾年前同一樣嘅嘢,我有去增值,有去識新同事,有了解公司改變嘅嘢(年年都改嘢,大大小小都有),不斷去搵更有效完成我工作嘅方法,同埋去認識新嘅同事(有新入職又有新合作嘅),我嘅comfort zone都唔細,假期儲到成廿幾日,點捨得轉工,但唔轉工又唔代表唔好,不過如果有好工,我又唔會考慮唔轉,人係活到老學到老,要適應改變同主動改變,令自己每日進步。

最近學到一樣嘢:原諒,人生苦短,要憎一個人嬲一個人好容易,但自己被情緒牽動,唔開心但被憎被嬲果個又唔會少緊忽肉,咁樣變成懲罰我自己,好笨啫!今朝老公問我點解會咁forgiveful(最近半年有D事發生,佢同我都唔開心,但唔係我地感情有問題,但詳情唔講啦,離題)?我話我覺得俾個機會人地,或者佢會改變,我都想佢好,雖然佢好唔關我事,但佢唔好一定影響我,咁我行出一步,令事情有D轉機,何樂而不為?

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

100好難喎! 你話唔搵著數, 唔牽涉利益嘅一年來10個都未必識到

大宅

KTKTKT5 發表於 18-12-2 16:23

靠人際關係向上爬唔係咁簡單。

有見地

伯爵府

大陸微信圈而家有人要減少朋友tim,好多都係無謂add既

珍珠宮

去不同行山組
不過真是沒有興趣識咁多人

不合理。現在資訊時代,普通朋友還會出來吃飯

珊瑚宮

畀面勳章

rose-mag 發表於 18-12-3 11:53
補充:喺comfort zone入面都唔一定係錯,只係有時人有惰性,不思進取,我呢份工做咗十幾年,冇comfort zon ...

同意。

首頁

尾頁

跳至