自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

學校group有時d人講野都唔知幾成真。

小女佢幼稚園,話說某d家長話覺得程度淺,話功課量少。
有個話,佢小朋友嫌寫字少,會自己擦完再寫。
有個話,佢小朋友嫌功課少,會要求做其他練習本。

嘩! 咁積極主動真唔真架?得4歲人仔唔係想玩樂而係嫌寫字少嫌功課少?
我唔係完全唔信,但好驚訝如果小朋友們真係鍾意做功課到咁!

係咪我太認真咋?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你太認真。呢d 聽完就算。

珍珠宮

王國教室勳章

我細女三歲開始返幼稚園,間學校零功課,佢成日都要買功課做,真係鍾意做,剪剪貼貼,畫畫線。到k2開始學寫字都好鍾意,成日自己做。
上左小學,學校一星期得幾張worksheet,佢都想唔做佢話最好零功課

侯爵府

回覆樓主

名幼?
我吾多信。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

太認真了
咁細個小朋友最中意就玩,玩,玩

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我三個唔同性格,大果兩個唔太鍾意寫字,真係唔會想擦,最細果個,e家正正4歲,對自己有dd要求,寫得太醜,佢真係會叫我幫佢擦,有時係我叫佢唔使擦啦,都冇大問題咁。
不過有時d人,可能講嘅係真,但有誇張成份,所以唔使太認真啦

水晶宮

honeybibibibi 發表於 18-12-2 23:30

我冇講大話,我仔差不多5歲,今年k2開始要寫字,佢真係好鍾意寫字,做完功課,有時都會叫我拎練習本俾佢寫,又會喺我電話手寫板度用手指寫字,佢覺得好有趣!咁當然佢都一樣會好鍾意去公園同埋玩玩具

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

honeybibibibi 發表於 18-12-2 23:30

會架! 我fd個女當年考到兩間kg, 一間學卷happy school, 一間私幼, 多功課, 佢自己話鍾意多功課! 笑c
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

未見識過真正功課果陣真係會要求做課外練習(幼稚園時期),但係一定一定唔會擦自己功課
*課外練習係畫綫,填色,對碰,貼貼紙
我囝好鐘意做,因為佢覺得係玩緊

子爵府

回覆樓主:

係都唔奇,我仔幼稚園嗰陣,老師啱啱教佢寫字 又教佢寫自己個名,佢好開心放學就同我講學識咗個(大)字(人)字仲成日攞屋企冇用嘅仔喺度自己寫,當然而家上咗小學就轉呔話少功課好啲啦

大宅

回覆樓主:

我女k2每日放學自己做功課,佢會教埋細佬做,其實佢係覺得好玩,因為暫時啲功課都冇難度~
個仔k1見到成日都話想做功課,因為想有筆~
正常你唔會聽到小學生講好鐘意做功課,因為佢地已經有意識同埋開始難,幼稚園鐘意做真係唔出奇,貼下貼紙,寫少少字覺得新鮮好玩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我覺得有,但可能100個人會有1個,你同時遇到兩個係好好運,可以買六合彩。

鐘意做功課啫,又未必一定神童或資優,無必要講大話既。

男爵府

回覆樓主:

我女K2,做完功課都會問我拎紙,自己寫字,佢係覺得有成功感,寫寫吓會問我,佢仲學咗咩字,又會問佢鍾意嘅人事物係點寫。

我諗人人唔同,我又冇覺得佢咁係叻,應該只係出於好奇同成功感。

公爵府

我阿細k1日日主動要求做「功課」,因為佢未見過世面,好羨慕家姐有功課,但佢happy school k1冇功課的,我求其淘咗啲colouring book同貼紙書過佢慢慢做

子爵府

我女k1成日話自己有功課,渴望做功課我仔k3成日唔想做功課

子爵府

laumuichu 發表於 18-12-3 02:16
我女k2每日放學自己做功課,佢會教埋細佬做,其實佢係覺得好玩,因為暫時啲功課都冇難度~
個仔k1見到成日都 ...

係!

大宅

Ashleycorina 發表於 18-12-2 23:50
我細女三歲開始返幼稚園,間學校零功課,佢成日都要買功課做,真係鍾意做,剪剪貼貼,畫畫線。到k2開始學寫 ...

好似我個女
但我女真係有同學仔鐘意做功課,會要求買補充練習做,幼稚園至小學都係咁,到中學就好喜歡補習。。。

侯爵府

學校家長谷,聽完便算,不要太認真。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

1.的確有朋友賺幼稚園功課少,所以讀公文不斷做功課。
2.我女細時想老師比貼紙蓋公仔印,係會擦左醜字寫靚佢,我仲叫佢唔好擦,已經0k,佢幼稚園的確是少功課。
3。佢亦會叫我買練習做,不過只做配對,連線,簡單的題。
所以k1咁講不足為奇,但現在我女小學,見到多功課,牙痛咁嘅聲

大宅

回覆樓主:

咩階段都有d甘既人, 係要抬高自己仔女先安乐

首頁

尾頁

跳至