1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chanchanling 發表於 18-12-6 14:24

請問你小朋友發濕疹時幾大,你第一次查藥膏查左幾耐, ...

三四個月大就開始發作

複式洋房

chanchanling 發表於 18-12-5 14:15
我小朋友26個月開始起濕疹,初起時在手摺位痕下,未紅,開始日日同佢查cream,到27個月紅到好大達,仲r到流 ...

我之前聽過話有濕疹bb沖涼咩都唔好用,只用温水沖!因為任何鹼液都會傷到佢嘅皮膚
有d人買雞屎滕既滕利保水比小朋友去濕

好內之前見過朋友個bb都係濕疹,跟住佢比自己用開隻cream佢搽,搽完好反好多!

大宅

kammmmmmmy 發表於 18-12-13 12:29
我之前聽過話有濕疹bb沖涼咩都唔好用,只用温水沖!因為任何鹼液都會傷到佢嘅皮膚
有d人買雞屎滕既滕利保 ...

謝謝,我現在用bath oil 冇用皂,好似這兩天冇咁紅,用左甘油,再睡前厚full油膏,再慢慢減藥膏看看有冇改善先,然後中醫調理

複式洋房

我囡四個月由6299湊就開始出現濕疹,問題由於佢哋唔會幫我囡搽Lotion,除咗小朋友自己搲,佢兩老仲要幫囡搲埋一份,就算我囡唔搲,佢哋都幫佢搲。
加上佢哋衛生真係會爭啲,用洗地巾嘅盤清潔我囡啲嘢,最激氣下下叫我哋睇醫生,就算有藥膏都唔幫手搽,我囡試過爛到出水。
類固醇,芫茜水,雞屎蕂,金盞花一一都唔得,而且會惡化。
最平嘅方法睇政府,佢會開護膚同豬油,一齊用,都有啲效。
不過有時我想有效啲,會用韓國P字牌或者H牌,沖涼就用日本一隻咩咩糖加入水度沖。
另外我會搵人調配金盞花護膚,但超貴。
少少分享。。。

大宅

cmyvonne 發表於 19-3-14 16:08
我囡四個月由6299湊就開始出現濕疹,問題由於佢哋唔會幫我囡搽Lotion,除咗小朋友自己搲,佢兩老仲要幫囡搲 ...

多謝既分享,我女好返好多了,起碼冇損,我都係用左氧化鋅金盞花膏,蘆薈同人地自制既油,係貴好多,但最緊要天然有效,希望大家寶寶都快啲好拉

別墅

回覆 chanchanling 的帖子

[color=rgb(43, 43, 43) !important]濕疹可根治,自己和BB 食得有營養啲,特別係魚油、益生菌和維他命A.

找出濕疹元凶【蘋果日報】香港夏天天氣又濕又熱、秋天溫差及濕度改變大,加上空氣質素不佳,使不少有濕疹問題的人叫苦連天。濕疹引致的痕癢、脫皮、泛紅等,不但影響日常生活,亦令人因外觀變化而大失自信。但最令人困擾的是治療濕疹的過程反覆、易復發,短則數月、長則數年,難以根治。濕疹的成因主要分為環境或食物過敏,就由身為營養師的我和大家探討一下由食物敏感引起的濕疹吧。我們常常聽說「有濕疹就避免進食濕毒的食物,如牛肉、奶類製品、海鮮等。」雖然營養角度並無「濕毒」概念,但食物的確可引致身體的過敏反應,造成濕疹。

【第一步】避開致敏原

可致濕疹或過敏反應的常見食物:小麥、大麥、燕麥等含麩質的穀類;牛奶、芝士等乳製品;蝦、蟹等甲殼類海鮮;花生、杏仁、腰果等堅果;黃豆及其製品;牛肉、蛋及其製品。最直接簡單的預防方法便是避開致敏原,除了避免進食以上食物的原形外,我們亦應留意包裝食物上的陷阱。在包裝上找出有否「此產品含有麩質、蛋、奶製品」的標語,或在材料列表中找出是否使用了致敏食物作為原料。不妨先查看清楚食物的成份標籤,再決定是否購買。

【第二步】增強皮膚免疫力

患者可多進食含有以下營養素的食物,以紓緩濕疹情況。

【維他命A、胡蘿蔔素】

有助皮膚細胞更新及修復,減輕皮膚痕癢、脫皮的情況。

食物來源:深綠/橙色蔬果(如胡蘿蔔、南瓜、番薯、菠菜、柿子)、豬肝、牛奶、雞蛋

【維他命B】

有助皮膚的正常代謝及保濕,維持皮膚黏膜的健康。

食物來源:牛奶、雞蛋、肉類、糙米、燕麥、果仁、大豆

【奧米加三不飽和脂肪酸】

可抑制前列腺素分泌,有助抗發炎作用,減少濕疹引起的紅腫不適。

食物來源:深海魚(三文魚、吞拿魚、沙甸魚等)、亞麻籽油、果仁、魚油

牛奶、蛋、果仁等可能致敏原也是以上營養素的食物來源,如進食這些食物後並無即時或延遲的過敏反應,便不應盲目戒口,保持均衡飲食更有助身體增強免疫力,以對抗濕疹。

撰文:吳耀芬

編輯:施明慧

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

tissuehorse 發表於 18-12-10 16:33
有冇除蟎?塵蟎都係好常見嘅致敏原。
同埋我都試過好多隻cream, 暫時覺得真係有效嘅,係一隻只可以醫生處方 ...

乜原來physiogel有隻係要醫生開架?

男爵府

chanchanling 發表於 18-12-6 09:52
我都諗緊,想同佢睇中醫調理

我仔滿月開始有濕疹,3M大爆發,7M開始搽類固醇,搽左半年都要斷斷續續搽,唔係就發,我覺得唔係辦法,同埋6M 69cm高,12M得76cm高,我覺得真係阻礙

13M開始食中藥,醫師都話本身醫濕疹會慢,仲要搽過類,好彩佢係吸收個d, 對中藥反應好好,雖然未好返哂,但起碼有覺好訓,d皮膚唔會好熱,最重要係而家15M 84cm高

我覺得可以試下中醫,但都要時間,同埋搵到夾既醫師,個醫師都話我仔情況算快,仲咩我係咪忍唔住搽類

我睇左佢,頭4日真係有d頂唔順俾左止敏藥佢食,之後去覆診,之後就忍得住停哂所有西藥

同埋要搵開藥粉既醫師, 我上網睇,話藥粉唔止係方便,仲可以去左硫黃同重金屬

禁止訪問

男爵府

chanchanling 發表於 18-12-6 14:24

請問你小朋友發濕疹時幾大,你第一次查藥膏查左幾耐, ...

基本上去出世一個多月已經開始一直有濕疹, 最嚴重嗰次發生係一歲, 醫生話如果 唔用 類固醇, 直頭冇得醫

禁止訪問

大宅

baby1628 發表於 18-12-6 12:10

慘痛嘅經驗分享

我之前又係堅持唔用類固醇,搞到阿女濕疹成日番發,後來都係睇皮膚專科聽醫生講用最低劑量類固醇

禁止訪問

大宅

kaomui 發表於 19-6-27 14:36
宜家西医已有非類固醇藥膏,效果一樣,但副作用少D,只是價錢貴,要成几佰蚊支,我女都用過,几好㗎
...

請問可以俾藥膏名我睇下嗎,thx

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至