自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

戴定頭盔先,我唔係華仔fans,唔敢話識好多歌,不過hit ge廣東歌一定識,但個concert…真係令我諗到香港站,唔係為香港fans而設

幾經辛苦,訂到華仔演唱會,19/12第5場8點開始到紅館準備入場,沿途咁多強國人放飛,經過上紅館空地樓梯位成地血跡,港鐵姐姐清潔緊,有阿蛇睇住,
相信係黃牛爭客,流血收場
8:30開場,上下左右都係強國人,華仔主力唱國語歌,以中國人開場,加上後面一大班人大合唱,已經聽到起雞皮
唱大約2~3首後,換衫,唱獨自去偷歡(lee首我識唱),理應順住個勢炒起d氣氛,但唔知點解,會轉返慢歌,原本開始high ge情緒down左,幾次都係咁,舞台構思係無連貫性,唔知想表達d咩(可能係我理解能力差)
唱到10點鬆少少,華仔話差唔多完場送上最後一首歌,(下…我坐足全場,無起過身wor,完場?)
點知唱完真係熄曬燈,唔緊要ge,咁咪叫encore,點知叫左陣發現…全場無人會咁叫…係咪我太耐無睇concert,唔興叫encore?等左陣,dancer開始上返台…華仔上台繼續唱,唱到華仔換左牛仔衫,出串燒快歌,梗係起身一齊唱,fing螢光棒la,坐足全場個pat已經痛,點知後面班強國人,叫我哋坐底,唔好遮住佢,心諗"先生,你無野ma,睇concert唔係企起身一齊唱…不如返去買dvd睇下,你哋d朋友,個個都走出位,去拍video tim ar" 唔理佢之後,佢哋有幾個走落欄杆邊睇,俾d職員趕返位,d職員仲叫我哋坐下,唔好遮住後面…
串燒歌後,華仔再唱多2首就真係開燈(大約11點左右),而一班強國人,就係梗係趕羅湖尾班車,一湧而散la,出到紅館場外,煙霧彌漫....

公爵府

吓! 現在連睇CONCERT 都要守國內的規則了.

大宅

回覆 Yeelim 的帖子

我唔知係咪我太耐無睇show,唔會企起身,唔會一齊叫encore

子爵府

回覆樓主:

多謝樓主分享! 終於有一個長而有閱讀價值嘅貼喇!

keLLy_yip    發表於 18-12-20 15:45
keLLy_yip    發表於 18-12-20 15:45

大宅

回覆樓主:

下!要坐係度睇不如唔好睇!
聽你咁講,個concert根本係開俾大陸人睇。

大宅

Yeelim 發表於 18-12-20 15:26
吓! 現在連睇CONCERT 都要守國內的規則了.

大陸人係會企上張凳度睇

珍珠宮

開場"中國人"甘老土?!
FANS不要插我, 我以前有睇過劉華演唱會

大宅

回覆 asukav6 的帖子

真心唔知係咪得尋晚果場係咁,問題係連華仔天地d會員都無叫encore先奇怪

大宅

回覆 asukav6 的帖子

行黎行去就有,不停行出位,博大霧去d前,偷拍片

大宅

CACACAROL 發表於 18-12-20 15:46
開場"中國人"甘老土?!
FANS不要插我, 我以前有睇過劉華演唱會
我第1次睇四大天王ge concert,尋晚同frd講,四大天王果然唔係我年代,即被圍剿

男爵府

2024年龍年勳章

睇演唱會買貴飛最開心就係可以企起身一齊又唱又跳

keLLy_yip    發表於 18-12-20 16:20

伯爵府

DHA勳章

7-8年前睇過華仔演唱會. 都會會叫encore架.....

大宅

其實d歌星可以上去開跟上面style做,响香港就照顧香港捧左佢幾廿年的fans啦,張學友响紅館都唱好多國語歌啦,唉,冇計唯有少數服從多數啦。

子爵府

我睇左,都有少少失望,開場15分鐘已經好大陸,加上都多唱國語歌,跟本就唔係比香港人睇既感覺,同埋不停慢慢唱,好多時都走去換衫定行來行去,去到10PM,都唔係聽左好多隻歌,不過可以咁講,佢咁既年紀,表現上算唔錯,我幾欣賞現場派既手裱,幾有氣氛,我本人都係好耐無睇過演唱會了..............

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

asukav6 發表於 18-12-20 15:44
大陸人係會企上張凳度睇

子爵府

回覆樓主:

睇左18/12好悶 衫 hea人更hea 唱勁多國語歌唱足成首猛repeat 最尾果句鄧波鐘
但有叫encore
Fans勿打頭

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

話哂5x歲一定唔可以連續唱好多首,快歌更唔洗講,郭富城都已經唔多掂。佢哋會行下講下野換下衫黎攝時間

不過成日唱國語歌又係幾反感!

大宅

回覆 namc 的帖子

我覺得係主辦單位排rundown問題,有好多位係可以推高個氣氛,但就無啦啦排下一首係隻慢歌可能都會顧及華仔腰傷問題掛…純個人推測

子爵府

回覆 keLLy_yip 的帖子

我無睇華仔,但都有同感.我睇憶蓮,睇左好多年了,對上果次都係同妳有同感,覺得不是為香港FANS而設的!好悶,所以決定以後唔會再買票入場

珍珠宮

keLLy_yip 發表於 18-12-20 15:23
戴定頭盔先,我唔係華仔fans,唔敢話識好多歌,不過hit ge廣東歌一定識,但個concert…真係令我諗到香港站 ...

其實劉華做戲得,唱歌屎,加上而家把聲沙成甘,又受過大傷,真系吾想睇佢演唱會

首頁
12345...8

尾頁

跳至