自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

Benbenmum 發表於 18-12-21 19:22
SPCC一向低調,九龍人同新界人可能未聽過,又或者混淆為St Paul Covent,St Paul Boy
小朋友去過學校interv ...

呢個才是重點,小孩其實有感覺老師是否感覺親和,呢一點才重要。

至於咩鋪定路mark有錢仔/建人網,其實我覺得想多咗,一心勢利對孩孑有害冇益,當人地懵盛盛咩。

男爵府

bmuimami 發表於 18-12-21 20:56
問我,當年小姊弟都唔係十分標青小朋友,只係屋企家底厚,父親係有知識同生意成功人士
(我都唔想係咁,但 ...

我有聽過,要入spcc要先入寶山。
好老實,我朋友個女係反應快果款,但係咪叫叻呢?到底呢D神校眼中點先為之叻呢?
我反而有興趣知道

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好多年前friend 女見DGSJS, 見完唔出聲, 返到屋企狂喊。 問佢見到乜野? 女點都唔肯講。

男爵府

Sumyeema1 發表於 18-12-21 19:42
識2個女仔考到兩間,揀咗入女 but.

家長揀?小朋友自己揀?

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-21 21:08
好多年前friend 女見DGSJS, 見完唔出聲, 返到屋企狂喊。 問佢見到乜野? 女點都唔肯講。 ...

可能覺得輸左唔抵?

大宅

小學DGJS, 中學轉去SPCC

水晶宮

天大地大 發表於 18-12-21 21:05
好老實,我朋友個女係反應快果款,但係咪叫叻呢?到底呢D神校眼中點先為 ...

而家點選唔清楚
當年小姊弟媽媽同我講,帶女兒去見幼稚園校長(定負責人?)時,問佢老公生意上的問題比考核小朋友(或同小朋友交流)嘅時間長十倍以上

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

我相信考入SPCC或女拔中學部就真係揀小朋友本身條件了(可以係成績或者係體藝或文武雙全)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

velma 發表於 18-12-21 21:11
小學DGJS, 中學轉去SPCC

象牙宮

2024年龍年勳章

天大地大 發表於 18-12-21 21:09
家長揀?小朋友自己揀?

家長問過我應該揀邊間(因為佢太苦惱,唔知點揀),我話我鍾意 coed。

但佢女都係入咗女 but, 應該慎重考慮過。

珍珠宮

天大地大 發表於 18-12-21 21:05
好老實,我朋友個女係反應快果款,但係咪叫叻呢?到底呢D神校眼中點先為 ...

冇根據,只係吹

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

天大地大 發表於 18-12-21 21:10
可能覺得輸左唔抵?
小朋友應該唔知收定唔收? 如咁直接話比小朋友唔收佢, 太殘忍, 呢間學校,唔讀都無損失。

男爵府

bmuimami 發表於 18-12-21 21:13
而家點選唔清楚
當年小姊弟媽媽同我講,帶女兒去見幼稚園校長(定負責人?)時,問佢老公生意上的問題比考 ...

即是考家長?咁小姊弟後來讀成點?

男爵府

Sumyeema1 發表於 18-12-21 21:22
家長問過我應該揀邊間(因為佢太苦惱,唔知點揀),我話我鍾意 coed。

但佢女都係入咗女 but, 應該慎重考慮 ...

可能個女真心喜歡DGJS 多,我入過去,都覺得DGS個大禮堂超吸引,仲有佢洗手間交畀學生髹油設計,好吸引!

珍珠宮

天大地大 發表於 18-12-21 20:52
請問,可以也想了解一下精英類學生到底有什麼特質呢?我將來自己果個夠班考下插班都好。
不過我同意你所說 ...

有禮(自覺那種),有主動學習/探究動力最重要,唔使“咀招招”,學校重視家長孩子互動,唔好咩都外判,唔好面試見到名人就眼金金評頭品足

男爵府

brindlewin 發表於 18-12-21 21:23
冇根據,只係吹

我的確借朋友個case來吹下水。不過,我真是羨慕朋友的,可以培養到個叻女。(兩間神校都收正選,應該不會僥倖吧?)

男爵府

brindlewin 發表於 18-12-21 21:32
有禮(自覺那種),有主動學習/探究動力最重要,唔使“咀招招”,學校重視家長孩子互動,唔好咩都外判,唔好 ...

的確,我朋友個女在auntie 們聚會,自己坐定定睇本成寸厚的單色印刷的英文書!應該好喜歡學習。
不過朋友是雙職父母,有幾多互動就不知道了

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-21 21:25
小朋友應該唔知收定唔收? 如咁直接話比小朋友唔收佢, 太殘忍, 呢間學校,唔讀都無損失。
...

應該唔知,不過,小朋友做好多tasks,可能有比賽遊戲,輸了唔開心係唔出奇

水晶宮

天大地大 發表於 18-12-21 21:26
即是考家長?咁小姊弟後來讀成點?

喺SPCC讀咗幾年轉去英美升學

大宅

jellomama 發表於 18-12-21 13:50
回覆 天大地大 的帖子

一定揀 SPCCPS.

Agree
識兩間graduates
Spcc嘅氣質係低調humble 又smart

首頁
34567...10

尾頁

跳至