自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我小學已經發現,但屋企人無帶我睇醫生,成日以為我細個跌咩條腰,而我自己無痛就一直唔理。直至幾年前轉做文職長期坐,開始肥同腰酸背痛,年幾前開始成日頭暈,唔夠氣,難集中,呼吸困難,手腳經常麻痺。西醫話我耳水唔平衡,開止暈藥,食咗都無好轉就轉睇中醫,keep住睇半年好咗好多。
我就開始停中藥,停咗幾個月又復發,我發現呢年幾,每一次黎m前我就發病,因為係血虛,唔夠血上腦,我就特別暈同手腳麻痺,嚴重上黎企,坐都會腳痺。
而家先3x歲 幾時到老,有無jm有患脊椎側彎?
做物理治療/yoga會唔會舒緩到同改善?

公爵府

回覆樓主:

我係左肩高咗同腫痛,右邊盤骨高咗同凸起,令到長短腳,腰左右不對稱

珍珠宮

回覆樓主:

收音機有個節目
忘了星期几晚8點財經台
脊醫講解
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

回覆樓主:

你嘅情況都幾嚴重,應該係已壓到神經線及血管,令到血管運行不暢順,頸椎移位,引至唔夠血上腦, 我有朋友都有脊柱側彎,去咗睇我個正骨復位師而家好咗好多, 其實你細個嗰陣可能已經有脊柱側彎,但你一路冇理, 而家好多小朋友嘅時候先天性已有

侯爵府

陪月勳章

easonkinki 發表於 18-12-28 12:24
我小學已經發現,但屋企人無帶我睇醫生,成日以為我細個跌咩條腰,而我自己無痛就一直唔理。直至幾年前轉做 ...

你肯定關脊椎側彎事??

其實我都有哩D問題﹐
不過唔夠氣、難集中、呼吸困難我覺得係身體差所致。

男爵府

Alwy81 發表於 18-12-28 13:12
你嘅情況都幾嚴重,應該係已壓到神經線及血管,令到血管運行不暢順,頸椎移位,引至唔夠血上腦, 我有朋友 ...

我有小朋友也有此問題,可否pm復位師給我?謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我小學已經發現,但屋企人無帶我睇醫生,成日以為我細個跌咩條腰,而我自己無痛就一直唔理。直至幾年前轉做 ...

你身體的不適都是因為脊椎側彎? 或是有其他原因?

請問是否已睇脊醫?已照片?醫生有什麼建議?

只是想了解多些,太多問題唔好意思

公爵府

你嘅情況都幾嚴重,應該係已壓到神經線及血管,令到血管運行不暢順,頸椎移位,引至唔夠血上腦, 我有朋友 ...

呢十年間我爸有帶過我去啪骨,痛到飛起仲要幾百蚊次,所以做過2次就無再做,個時未發過病痛。

男爵府

你真係脊柱側彎影响??食中藥無可能改變側彎架喎,仲要黎m前就發病咁奇怪???你有無問清楚個中醫呀!我同事都有側彎(超過40度)但都無呢d問題!!
你係咪貧血呀?
利申:家有側彎兒,所以好奇你嘅情況!

男爵府

easonkinki 發表於 18-12-28 12:28
我係左肩高咗同腫痛,右邊盤骨高咗同凸起,令到長短腳,腰左右不對稱
我都係類似咁, 我中學閎發現
依家如果坐得個姿勢唔好同耐,
都會痛, 但對比細個已經好好多

公爵府

siumak 發表於 18-12-28 13:56
你肯定關脊椎側彎事??

我高小已經有脊椎側彎,一眼已經睇得出,我盤骨好明顯高低,長短腳。
我暈,麻痺都煩擾我年幾,一直只係睇西,中醫調理身體。
起初唔知咩事,睇咗幾個月醫生都唔好,仲去埋急症照磁力共振,抽血都話我一切正常。
自從頭暈後我一做帶氧運動就會腰背痛,呢2年幾乎0運動,就越黎越肥,返工又由朝坐到晚,腳成日麻痺。
一直反覆發病 影響埋個人情緒,好想知有咩方法改善?

公爵府

phchan 發表於 18-12-28 14:29
你身體的不適都是因為脊椎側彎? 或是有其他原因?
請問是否已睇脊醫?已照片?醫生有什麼建議?
只是想了 ...

呢2年只係睇中醫,佢話我血虛,每一次黎m前我特別暈,頭痛同呼吸困難,佢話我血氣咁差唔適宜做針灸,食中藥只係令我減低痛症同麻痺,一停藥又黎過
無睇過脊醫,幾年前照過xray,做過啪骨,啱啱book左1月做物理治療yoga ,睇下做咗物理治療會唔會改善痛症。
我自小就有側彎近年發病睇極醫生都唔好,先開始諗關唔關事,因為上網睇話嚴重會壓到神經線引致麻痺。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

easonkinki 發表於 18-12-28 15:14
呢2年只係睇中醫,佢話我血虛,每一次黎m前我特別暈,頭痛同呼吸困難,佢話我血氣咁差唔適宜做針灸,食中 ...

建議你找個脊醫睇睇,安排照片,睇下彎度有幾多,有否壓住神經線,醫生會根據你的問題給予建議,講真骨已生成,是改不了的,但不要讓它惡化,因為可以愈彎愈多,以致最終要做手術的,若輕度的彎,日常生活多注意及做運動,一舨是不會有大影響的,可以如常人一樣‥‥根據你不適的形容,個人覺得不一定全是因為脊椎側彎‥‥

(因為我自己都有脊椎側彎問題,睇過脊醫及骨醫,現在沒有睇了,因沒有用)

伯爵府

要去睇脊醫照x-ray

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我都有脊柱側彎,接近30歲時開始有你講既問題,但無咁嚴重,但好明顯神經線受壓,感覺氧氣上唔到腦,我自己有做開瑜伽,要做hot detox, 式子一定要正確,每次做完後會舒暢好多,另外夏天會去游水游蛙式,頂唔順就去按摩針灸,平時無論坐定瞓覺都要保持姿勢正確。

男爵府

可以介紹正骨復位師給我嗎?我女兒大約28歲仲可以嗎?

男爵府

你彎度係幾多度呀?度數大會有腰酸背痛,另外有冇check過自己會唔會有椎間盤突出,麻痹可能係壓住神經線,最好睇睇醫生了解清楚,起碼知自己個病情係點。

另外你會頭暈,唔夠氣,未必一定同側彎有關,可能身子弱,需調理身體。

大宅

easonkinki 發表於 18-12-28 14:40
呢十年間我爸有帶過我去啪骨,痛到飛起仲要幾百蚊次,所以做過2次就無再做,個時未發過病痛。
...

我做復位又唔覺痛喎

公爵府

回覆樓主:

多謝大家意見,我今日book左下星期睇脊醫,希望睇一排+做物理治療yoga會有好轉

侯爵府

牛年勳章

我廿歲就發現,當時照有三十幾度,睇開多年嘅中醫幫我正骨,用咗大半年時間,最後再照淨返十幾度,但因地點太遠無恆心繼續睇。Touchwood十年後陀bb都無腰痛膝頭痛。我自己都睇過一段時間physio但覺得用長時間只能舒緩,未必能夠好明顯改善彎嘅程度

首頁

尾頁

跳至