1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女女14個月大,現在每日3固2奶,另外水果或少許茶點小食。加固情況我個人覺得算唔錯。
佢一向需要奶睡,本來係每日3固3奶,我尼2星期幫佢戒左下午果餐奶睡,我覺得無食下午果餐奶,到晚上食飯係非常好,食多d又食快d。
依家在早餐同午餐中間都有一餐奶睡,我想幫佢戒埋尼餐奶睡,但之後就變得每日只有晚上訓前既一餐奶。
依家得14m如果只每日食一餐奶,會唔會太少?各位經驗媽媽可否俾d意見我,謝

水晶宮

Yolander.k 發表於 18-12-28 12:38
女女14個月大,現在每日3固2奶,另外水果或少許茶點小食。加固情況我個人覺得算唔錯。
佢一向需要奶睡,本 ...

一歲後無記錯要約杯幾兩杯奶(或奶嘅代替品),如果埋身食就按需要,唔使特別計。你奶睡是否即係指人奶埋身?如果係,有特別原因要戒嗎?

其實既然小朋友三餐固食得好,並唔使太擔心。你亦可加奶或奶製品(或其他代替品)落三餐/茶點,例如:牛奶麥皮、牛奶芝士白汁通粉、芝士肉醬意粉、芝士多士、水果乳酪。當然,如果加牛奶要先試過有冇敏感,同埋要揀全脂奶/全脂奶製品。

大宅

我囡都係14m,我近日都面對咁嘅問題,上次一歲時健康院建議歲半前最晏餐奶可以戒咗去
我一歲起已經俾一盒盒全脂奶,佢朝早個盒多數飲哂,夜晚果盒只飲細半,所以我會跟據佢夜晚食幾多食得好唔好去決定俾唔俾,因為我囡雖然瘦但食量都大,大人碗飯連餸可以食碗幾,飽過頭反而訓唔好

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-12-28 13:14
一歲後無記錯要約杯幾兩杯奶(或奶嘅代替品),如果埋身食就按需要,唔使特別計。你奶睡是否即係指人奶埋 ...

佢要埋身餵奶先訓交,原先每日3奶係上午小睡時.下午小睡時同夜晚訓前就會埋身餵奶訓交。
自從戒左下午果餐奶,佢晚餐食得比較好,相反上午食左奶小睡,午餐就食得好慢好慢同食得小。所以心思思都幫佢戒埋上午餐奶。
BTW,謝謝你意見。

複式洋房

qqapplepie 發表於 18-12-28 13:29
我囡都係14m,我近日都面對咁嘅問題,上次一歲時健康院建議歲半前最晏餐奶可以戒咗去
我一歲起已經俾一盒盒 ...

我都有試過俾盒仔奶佢飲,但佢唔肯飲,問埋佢都唔鐘意食芝士,所以我都無逼佢,暫時都係全埋身餵奶。
如果依家14m,每日只係夜晚埋身食一餐奶,會唔會太少?

大宅

回覆樓主:

健康院建議份量係360-480ml,包括奶及替代品,如乳酪、芝士等,咁佢一日入面有食夠呢個份量就得。

我仔係2餐奶,朝早起身一餐,之後先食早餐,夜晚瞓前一餐。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得一餐既話,真係太少喇

男爵府

我地係朝早一起身果餐比奶阿仔食,有時下午茶時間會比兩三安奶佢食

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我女2歲 唔食其他奶製品就2奶
有食就1奶
食吓芝士乳酪咁囉

男爵府

應該至少要早晚一杯呀

首頁

尾頁

跳至