懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前發現胎沒心跳,十二月中左右喺醫院塞藥做藥流,當晚劇痛左一晚,排了好多血塊,到琴日番醫院照,醫生說仲未清晒,叫我用多次藥,但今次俾藥我食,但我琴日朝早食完藥,下午肚痾左兩次,到而家都無痛過,同上一次分別好大,我好擔心。。
有無sis 之前試過食藥?情況係點?
因為我睇d post 有d係含脷底藥,有d又食幾次藥,我只係一次過吞左三粒藥丸

複式洋房

sammihysteric 發表於 19-1-3 12:11
之前發現胎沒心跳,十二月中左右喺醫院塞藥做藥流,當晚劇痛左一晚,排了好多血塊,到琴日番醫院照,醫生說 ...

我都係12月中藥流,我31/12返威記複診只是流VV驗孕,醫生話驗孕棒呈陰性代表已經排清唔需要再複診叫我可以走得,但係我而家都仲有得流量唔多好似最後2-3日咁,威記醫生話正常,因為子宮未修復,可能會流到下次黎m(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️我而家都好擔心⋯⋯

別墅

jessie818yip 發表於 19-1-3 16:11
我都係12月中藥流,我31/12返威記複診只是流VV驗孕,醫生話驗孕棒呈陰性代表已經排清唔需要再複診叫我可以 ...

咁你上次藥流後有無見到有組織排出?
如果有可能真係清左,而血我醫生都說係會流好耐,上網都見有人咁講,但點解你個醫生吾再幫你照陰照睇多次既

複式洋房

sammihysteric 發表於 19-1-3 17:05
咁你上次藥流後有無見到有組織排出?
如果有可能真係清左,而血我醫生都說係會流好耐,上網都見有人咁講, ...

醫生話我拿去化驗既嘢係胎組織,驗孕棒又陰性所以無必要照,我28/12因為我個婦科醫生放大假,轉左私家婦科睇都無同我照陰超只係照腹照話我仲有好少量未排清我要15/1先可以睇我個婦科醫生

別墅

jessie818yip 發表於 19-1-3 18:14
醫生話我拿去化驗既嘢係胎組織,驗孕棒又陰性所以無必要照,我28/12因為我個婦科醫生放大假,轉左私家婦科 ...

咁唯有信醫生啦!到時再照多次,肯定d
你都好過我,我都吾見有組織排出,咁你係食藥定塞藥架?

大宅

我12月頭照無心跳,藥流當晚肚好痛,但無咩血,所以過兩日我買益母草煲黎飲,當日有肚痛,屙左胎組織,屙完兩日就無血,有啡,一個禮拜後番去醫院照話淨番好少好少組織,提議我吃藥,我話唔食了,因為覺得藥流對我無咩用,想試中醫,之後我去睇中醫,飲完嗰幾日多了血,之後就乾淨了,再番去照話排清晒。我覺得中醫可試下中醫幫排,佢開左活血化瘀既湯比我,而家我都有睇幫我養血。

別墅

tongyuenyuen 發表於 19-1-3 18:24
我12月頭照無心跳,藥流當晚肚好痛,但無咩血,所以過兩日我買益母草煲黎飲,當日有肚痛,屙左胎組織,屙完 ...

可吾可以俾你中醫資料我啊?我都想試下中醫。。。我而家只想盡快排清。。我琴日食完藥,肚痛都吾痛下,唉

大宅

回覆 sammihysteric 的帖子

我在福明堂睇,太子,屯門都有,李醫師。我當時好擔心排唔排到淨番嗰d,佢叫我唔好咁大壓力,一定會清的。

複式洋房

sammihysteric 發表於 19-1-3 18:18
咁唯有信醫生啦!到時再照多次,肯定d
你都好過我,我都吾見有組織排出,咁你係食藥定塞藥架?
...

我係威記塞藥

大宅

同埋你係咪無去照過清唔清呀?我睇呢個中醫前兩日睇過另一個,佢開了生化湯,我唔係幾想飲,怕傷,跟住我飲完又無反應,啡都無埋,呢段時間真係好擔心。

大宅

我月頭塞藥,已無血無啡兩個禮拜倒,有血不如去照下。

別墅

tongyuenyuen 發表於 19-1-3 18:50
同埋你係咪無去照過清唔清呀?我睇呢個中醫前兩日睇過另一個,佢開了生化湯,我唔係幾想飲,怕傷,跟住我飲 ...

我琴日去覆診,照左呀,醫生說胎囊就見吾到,應該清左,但仲見到有其他未清得晒,所以叫我食藥。

你意思係你睇另一個飲完生化湯無反應,跟住再睇而家呢個,就清到?

大宅

係呀,生化湯飲完無反應,過左兩日我就睇李醫師,醫院醫生話我得番好少組織痴住,佢都鼓勵我用自然方法,唔好食藥去排。可能淨番唔多組織,即刻就排埋。

別墅

tongyuenyuen 發表於 19-1-3 22:56

係呀,生化湯飲完無反應,過左兩日我就睇李醫師,醫院醫生話我得番好少組織痴 ...

但你話飲完多左血,佢開咩俾你飲呀?

大宅

sammihysteric 發表於 19-1-3 23:05
但你話飲完多左血,佢開咩俾你飲呀?

佢話係活血化瘀的,排血,佢話d人古時生唔出,用中藥幫助生產,類似呢d湯,如你需要,可比藥單你參考下。

別墅

tongyuenyuen 發表於 19-1-4 10:54
佢話係活血化瘀的,排血,佢話d人古時生唔出,用中藥幫助生產,類似呢d湯,如你需要,可比藥單你參考下。
...

好啊,可否俾資料我丫

別墅

sammihysteric 發表於 19-1-3 12:11
之前發現胎沒心跳,十二月中左右喺醫院塞藥做藥流,當晚劇痛左一晚,排了好多血塊,到琴日番醫院照,醫生說 ...

我兩年前到家計會藥流(當時9週半)藥流前一天到家計會食咗一粒藥無特別,正式落個日再到家計會食第二粒藥丸,開始劇痛,不停去洗手間!夠鐘就放我走返屋企休息,之後唔知隔幾耐返去覆查,但唔會幫你超聲波。
當時一路排緊惡露,伴有m痛嘅感覺。血流咗一星期左右,依然有血加有m痛嘅感覺,即時去瑪嘉烈醫院急症室,上病房超聲波有殘留物,落得唔乾淨!第二日又食多次藥…之後休息一日後就出院。
樓主,如果你血keep住多同腹痛,要去急症室!

別墅

Wendyyyyy 發表於 19-1-4 11:32
我兩年前到家計會藥流(當時9週半)藥流前一天到家計會食咗一粒藥無特別,正式落個日再到家計會食第二粒藥 ...

咁食第二次藥後就排乾淨嗎?
我係上次塞藥當晚痛了一晚,之後都無乜痛,但血keep住有,醫生話正常
其實惡露係點既,咩色?我都吾知我有否排出惡露

別墅

sammihysteric 發表於 19-1-4 12:30
咁食第二次藥後就排乾淨嗎?
我係上次塞藥當晚痛了一晚,之後都無乜痛,但血keep住有,醫生話正常
其實惡 ...

d血已經係惡露

大宅

pm左你

首頁

尾頁

跳至