自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

去,做人好化學!

大宅

回覆樓主

其實大部分人都叫你去,但你不停幫自己搵藉口,一時又話會流淚、一時又話唔知點面對⋯⋯咁其實你心入面已決定左唔去啦,仲有咩好問呢?

子爵府

Aley1204 發表於 19-1-3 21:18
佢意思係點解長輩已經同你道歉,你都仲唔可以釋懷,係咪要長輩同你跪地認錯先得?

我自己觀點- 去啦,長 ...

坦白講,即使做任何野都唔會make me feel better. 反而越做越係我傷口了。

我唔想見到係因為我唔想記番起件事。

翡翠宮

畀面勳章

既然放不低,就不要去。但當然如果你家人不諒解你的話,要有心理準備有說話聽。
我也有類似的親人,總之我不想再見她,也和家人講了任何關於她的事不用告知我,包括喪禮。我家人從此沒有再提。

日日是好日

子爵府

Ronman 發表於 19-1-3 21:24
其實大部分人都叫你去,但你不停幫自己搵藉口,一時又話會流淚、一時又話唔知點面對⋯⋯咁其實你心入面已決 ...

你不是當事人,當然認為係籍口,但切切實實係我既感受。

我問係因為唔想俾自己主觀情感影響太太太多,想聽番容觀既意見。

男爵府

上面JM要開解都開解你了。剩下你一人,固執地執著未能放下。你好傻呀。

男爵府

hnh_mami 發表於 19-1-3 21:25
坦白講,即使做任何野都唔會make me feel better. 反而越做越係我傷口了。

我唔想見到係因為我唔想記番起 ...

如果咁多人勸你你都唔可以放低,你自己都有答案啦。

我都有類似的親戚,佢過份到我同阿媽都超憎佢!她的所有從來都不聞不問,以後不.相.往.還!!!

珍珠宮

回覆樓主:

人哋道咗嫌,又send greetings俾你,仲係團年飯,應該去,費事俾人話小器,到時咪求其應酬佢, hea佢囉,佢再唔俾面當眾話你,甚至人身攻擊,咪唔駛再同佢客氣,爆佢一鑊。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔想去咪唔去囉~你都講左咁多回覆都係覺得受傷,做人執著成咁,俾人話可能人地都係講事實,我係個長輩就

子爵府

AACheungCheung 發表於 19-1-3 20:43
我會去。

樓主到呢刻都重會心痛,亦即係你還重視呢個人,只係唔知點面對佢,好似上面JM講今次去食團年飯 ...

由細至大,我都重視呢位長輩。

就係越知佢愛錫我,嗰啲說話出自佢口中,真係難聽過粗口,傷害就越大。

從來朋友係可以選擇,家人親戚係無得揀,我知道我要原諒,但嗰種傷痛仲係我心。

我都好想overcome, 但呢一刻未得。

大宅

hnh_mami 發表於 19-1-3 21:29
你不是當事人,當然認為係籍口,但切切實實係我既感受。

我問係因為唔想俾自己主觀情感影響太太太多,想 ...

客觀意見係,人地長輩出發點係為你好,知道你傷心已道歉,過時過節照send message同你示好,但你都放唔低。

既然係咁,就唯有睇下佢夠唔夠長命,等到你唔知幾多年後放得低時先見個面,或是等佢百年歸老後你先去面對佢幅相囉⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

揾過另一個籍口唔去

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

hnh_mami 發表於 19-1-3 19:45
以我當時既狀況,佢係打擊我,直頭係人生攻擊,我嬲到奪門而出,掉低小朋友係親戚家。

但我心知佢一直以 ...

如果你知佢真係待你和小朋友好,而理智上你知道要原諒,加上對方亦就那次事件道歉(其實,道歉唔係咁易開口)。我就會覺得,你好應該放下了。試試吧。

禁止訪問

子爵府

hnh_mami 發表於 19-1-3 20:14
我出post前都有諗過,同媽媽講唔去,請佢尊重我決定。

但應該會俾媽媽炳一獲,我仲覺得委屈。

我性格係官逼民反。我媽炳我,我連阿媽都唔見一排
忠於自己好重要,我覺得。因為逼唔嚟
唔見有咩大件事啫!又唔係嬲到要鬧佢,係受傷要多啲時間養傷,咁都唔得?
我覺得屋企係應該包容,唔係強迫

你兜嚟兜去諗餐飽,浪費精力,真心唔明。去,咪去,唔去,咪唔去。去的話只係一晚幾小時。唔去的話一句覆完,case closed! 俾我唔會煩啲無謂無關我幸福嘅嘢。有時間不如瞓吓覺

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實我都有類似經歷,憎咗嗰個人十幾年,之後慶幸都可以放下,而家仲可以互相關心

如果認為仍未夠時間就不用 勉強,遲d再畀機會自己放下

子爵府

crvcrv 發表於 19-1-3 21:44
既然你認為自己站在道德高地, 可以三分顏色上大紅. 自己 200% 對, 對方 200% 錯.
唔好去啦.

我講左大家觀點與角度唔同,誰對誰錯好難去分。

子爵府

anyuser18 發表於 19-1-3 21:50
我性格係官逼民反。我媽炳我,我連阿媽都唔見一排

唉~咁又唔可以燒埋媽媽度,一單還一單。

子爵府

回覆樓主:

我會去, 長輩都放下身段同你道歉, 回港又約食飯, 人生都幾多個人會真心對自己? 比次機會大家囉。

子爵府

回覆樓主:

或者你不如講埋佢究竟講咗乜你咁hurt 嘞!你講啲唔講啲,好難判斷

首頁
34567...10

尾頁

跳至