自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教有經驗的家長, 點樣判斷小朋友有語言發展遲緩? 上網睇過話如果到1歲9個月都唔識講嘢, 就可以判斷為語言發展遲緩, 咁識講嘢的定義係要自己有意識地講到d 說話, 定模仿到大人說話? 話說我個女已經10個月有多, 但教佢講咩都只係: ya, 或者: ya ya, 未曾聽佢發到要合口發的音, 好似: ba, ma, mum...不過喊的時候又好似隱約聽到佢講: mummy, 可能係我太緊張, 不過都想聽下大家分享

水晶宮

kobiesa 發表於 19-1-4 11:05
請教有經驗的家長, 點樣判斷小朋友有語言發展遲緩? 上網睇過話如果到1歲9個月都唔識講嘢, 就可以判斷為語言 ...

去母嬰院問吓醫生,

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁佢發到幾多個單音? 去健康院時問下
一歲時唔記得話要發到幾多個音

大宅

Pollyowen 發表於 19-1-4 11:20
咁佢發到幾多個單音? 去健康院時問下
一歲時唔記得話要發到幾多個音

有時會唔覺意講到: 吓, 喂, 係呀, 好呀... 類似呢到, 其實知1歲返健康院會檢查, 不過都想了解下先, 當增進知識

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

如果係直頭得,呀呀呀聲

你囡唔似言語遲緩

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

10個月太早下定論,最緊要佢呢個時候有眼神接觸,聽覺正常

子爵府

請教有經驗的家長, 點樣判斷小朋友有語言發展遲緩? 上網睇過話如果到1歲9個月都唔識講嘢, 就可以判斷為語言 ...

十個月未咁快講

子爵府

回覆樓主:

10個月大,通常都仲係一啲冇乜意思嘅發音,咁細個判斷唔到,你可以睇返健康院比嘅書仔,佢有寫幾大都未達標的話,先為之遲緩,但呢個遲緩亦唔係永久性,有啲小朋友會突然進步好多,做家長嘅多啲同小朋友互動,多啲同佢傾計已經足夠,有疑問返健康院檢查時再問下姑娘

大宅

lam133 發表於 19-1-4 11:56
如果係直頭得,呀呀呀聲
多謝你, 因為'係呀', '吓' 呢d 音其實同'ya' 音都好似, 有時都唔知佢其實係咪講緊'ya', 不過我哋問佢係唔係呀, 佢會答:係呀, 雖則唔知佢係咪識

大宅

親親小孩子 發表於 19-1-4 11:58
10個月太早下定論,最緊要佢呢個時候有眼神接觸,聽覺正常

有眼神接觸, 叫佢識望, 聽到聲會周圍望, 其實除咗講嘢, 佢其他發展都好好, 包括早一兩個月已經識伸手bye bye, 拍手, 聽指令比嘢人/擺好D 嘢, 佢其實到差不多5個月先笑到出聲, 所以我估佢係咪語言發展比較慢

大宅

musiccisum 發表於 19-1-4 12:01
十個月未咁快講

明白, 多謝

大宅

sg51244 發表於 19-1-4 12:08
10個月大,通常都仲係一啲冇乜意思嘅發音,咁細個判斷唔到,你可以睇返健康院比嘅書仔,佢有寫幾大都未達標 ...

明白, 多謝

子爵府

十個月未能下判斷,但見你說小朋友有反應,不用太擔心

大宅

yydaddy 發表於 19-1-4 12:28
十個月未能下判斷,但見你說小朋友有反應,不用太擔心

多謝

伯爵府

十個月太早,我小朋友歲半先講第一個字。兩歲講句子。不用過份擔心

男爵府

回覆樓主:

我仔兩歲先識講有意思既單字
我女好d 14個月識講單字

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我囡好似3個幾月就笑出聲,一路丫下丫下,丫到差不多到6個月先聽到佢爸爸爸ber

最搞笑佢成日好似叫緊help....

但我都未聽到媽,有d媽媽既bb好似好早5個月已經叫媽⋯⋯

伯爵府

回覆樓主:

你個b10個月大啫,仲有好大發展空間,可以到打1歲針時問健康院姑娘。
我個女打歲半針時,姑娘話佢講嘢慢,要2歲再返去評估,原本2歲係唔洗打針嘛

伯爵府

我記得個時係我女到1歲半都未識叫「爸爸媽媽」,覺得唔妥,帶佢出去搵專家check,先確定佢有言語發展遲緩

大宅

tang0809 發表於 19-1-4 13:11
你個b10個月大啫,仲有好大發展空間,可以到打1歲針時問健康院姑娘。
我個女打歲半針時,姑娘話佢講嘢慢, ...

主要係睇咗D 咩發展參考, 話咩7, 8個月就可以發到: babamama 的音, 加上見差不多月份的BB (有join 媽媽group) 都已經babamama 咁叫, 所以就開始有D 焦急...

希望你個女好快學識bilibala 講唔停, 兩歲評估一切正常

首頁

尾頁

跳至