論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做左一年多二個月
湊b ok, ,但做野好慢,煮菜煮得太淋,我懷疑因為佢唔食爽菜,專登煮淋,因為我地一齊同怡食野,我無夾定餸比佢, 佢自己食野有要求,多菜二啖飯,唔食豬牛,只食魚+雞,但請佢前我地唔知

平日中午野食外母煮,有時煮埋比佢或佢自己煮,佢自中午自己煮+食要玩最小一個鐘,同b沖完涼,佢可以訓覺,我外母買餸,
佢訓2-3個鐘午睡,跟住煮晚飯比我地食同bb野食,但買餸+處理食物我外母搞,佢只係洗+煮我同老婆食材要玩個半鐘,我地都係食蒸野+炒菜(有d餸我外母整埋,湯外母煲埋),我覺得佢煮太耐,以前講過,無乜改善,佢一直覺得自己識好多野,樣樣皆可....

同埋佢好夜訓,佢老公係沙地做,佢每晚同佢老公傾完計二點幾先訓,我都同佢講過叫佢早d訓,但你私人時間我唔會理你,我地其實無講明比佢午訓,但做開左,我都明湊b倦,我又費事咁絕,諗住將心比己

十二月佢老逗死左,應該係真,因佢面書黑曬無更新,佢d朋友叫佢rip,佢唔知我有佢面書,佢話佢自費買機票返去,問我可唔可放七日大假再請七日假,

我比足十日大假比佢,佢返多一日工,我比錢比佢,加埋紅日公眾假期放夠14日,我私人比多1300元佢當帛金,外母及外母姊妹比左五百帛金佢

好喇一月一日早上九點機返到黎,果日係佢假期,我問佢何時返黎,佢話佢要比野佢朋友,我知佢有做傳銷,但我無督爆過佢,晚上六點半返黎,果日香港好凍,佢一返黎喉嚨係沙的,佢話佢唔知點解返到黎香港先咁,叫佢食必利痛,第二日睇醫生,醫生話佢鼻涕+啖係黃色(即係病左唔止一日),開坑生素比佢食,醫生叫佢唔好食d酸性野,醒起昨晚佢喉嚨沙都仲飲波羅汁,

我地叫佢帶mask, 夜晚訓廳,都係做下吸塵,換下片,洗下衫,其它外母+我老婆做,工人下午都係比佢訓2-3鐘,買+處理bb食材都係外母做,煮都係外母,夜晚我地叫外賣,叫佢自己煮自己,我地又比d清d外賣野佢食

好喇昨晚我問佢,星期日出街,叫佢著多件衫,佢話佢唔出,想係家工作,我問佢你覺得係家你現在能工作? 佢話yes same as everyday, 呢一秒我真係忍唔住小爆佢,我問佢十日大假我係咪老鳳放.......佢唔明我講乜,我重覆問題三次,我問佢你去產生所有問題我一句都無小過你, ,現在我食緊外賣中, 係咪我要求? 無人想病我知,我老婆叫我算啦,收聲廢事同佢嘈, 跟住黑左我一陣面

其實我要求高?還是我找一個新工人好?

男爵府

BB防敏心得分享勳章

如果係菲姐姐,佢地係唔會感恩,覺得係老馮,佢地應有既權利,好似我家姐姐,剛做滿一年就話要返去探個女,佢逢月尾出糧因出糧日佢已回鄉所以返黎先出,佢就大我話問過入境處我咁做唔得,又話佢有權放假......全部講到僱主應份比佢咁!激鬼死!

大宅

suetfunglui 發表於 19-1-5 08:34
如果係菲姐姐,佢地係唔會感恩,覺得係老馮,佢地應有既權利,好似我家姐姐,剛做滿一年就話要返去探個女, ...

十四日有薪假係做滿二年先有

巳經比多左....

真係炒佢一日假都無

出足比佢

出係人情,唔出係道理

大宅

係太好,有得訓幾個鐘晏覺,又唔使處理食材,工作量真係唔多。你地最好唔好同佢同枱食,免佢覺得自己同你地平起平坐。

做野慢 煮野冇改善 話完都係依然故我 擺明唔放你地在眼內 我覺得你可以搵定個工人 搵到就炒左佢

水晶宮

你地管人出問題! 要做的, 就唔洗工人做; 唔洗比的, 就比工人. 個工人係你地縱出來的.
你地若不改變 管人的方式, 難保以後的工人都是如此表現.

ecling    發表於 19-1-8 13:14
wcpcelia    發表於 19-1-7 09:53

子爵府

你要求一d都唔高,問題係開頭未好好set規矩,未由一開始就矯正姐姐的不良行為。菲傭會認為你比她的都係她應份的,鍾意講權利,所以你都要同佢時時講佢應做的工作、履行的義務。我地絕對唔會比姐姐甘多帛金或額外錢(如果你係好有錢人可以忽略呢句),她們不會珍惜不會appreciate也不會因此做得更好,只覺得你有錢、她應份。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮換人

侯爵府

回覆樓主:

工人已養成壞習慣,我會換人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

煮得難食既餸我會當面煮一次比佢睇。其實煮菜好易。可以買個計時器比佢睇住煮

家人過身可以人情上比佢放多d..但訓晏覺就一定唔得

我都唔太明你意思,係米佢又病唔想放星期日當工作時間又叫你比錢?係我我會叫佢放假可以選擇係屋企休息。

大宅

kit2004 發表於 19-1-5 14:10
煮得難食既餸我會當面煮一次比佢睇。其實煮菜好易。可以買個計時器比佢睇住煮

家人過身可以人情上比佢放多 ...

工人意思
佢唔想出去
想留係屋企照返工
當然糧要照出多日比佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

csysimon 發表於 19-1-5 14:57
工人意思
佢唔想出去
想留係屋企照返工

得寸進尺,你太好人了.

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆樓主:

剛帶工人睇多次e生

大宅

換得啦、睇你形容你外母仲做得多過佢,請佢返黎唔係幫輕外母,掉返轉外母仲要繼續做!仲要煮埋比工人食。同埋乜都外母做,佢緊係唔學同扮唔識咪繼續唔使做。你換過個新嘅叫外母聲控佢做,唔好怕佢慢,日日做比佢睇,同心諗自己做快過佢,佢地係唔會有心學。做得慢咪早啲叫佢做。開壞左個頭,下個唔好了。

大宅

買餸都要帶埋佢落去拎野,叫佢揹住bb一齊落去、順便比bb出去街。老人家有時怕煩怕佢地慢、寧願自己快快手買同自己快快手洗切同煮好過,咁就養懶哂啲工人。

子爵府

回覆樓主:

我對上個工人就係咁,hea精一隻,間屋唔係大,但抹地+洗廁所就日日玩足兩個幾鐘,成日做到冇哂時間,連婆婆餐晏都成日delay,好多時都反而要我準備,食完飯就洗自己衫又玩個幾鐘(叫極佢夜晚洗完浪起第二朝已乾,話極唔聽),下午出街買日用品又個幾鐘,返上來浪自己衫(浪衫架在廁所窗口)就匿入廁所又半個鐘,總之叫佢做嘢就好似玩捉衣因咁,我行出廳佢就匿入廚房,我入廚房佢就匿入廁所,成日匿來匿去,晚飯連洗連煮兩個幾鐘,飯後洗碗又起碼個半鐘,全日生產力極低,真係唔幫輕得好多,做嘢水de de,又成日整爛嘢,不過佢就唔會假放,大家冇乜交流,終於捱夠兩年拜拜

大宅

Neutraly 發表於 19-1-5 18:55
換得啦、睇你形容你外母仲做得多過佢,請佢返黎唔係幫輕外母,掉返轉外母仲要繼續做!仲要煮埋比工人食。同 ...

自己其實想用滿二年先換

襯個女讀n班
用過第二個
所以都傾向唔再同佢訓話

現在隨時搵人,搵啱就即炒

當然我地二個都想搵

大宅

Bling11 發表於 19-1-5 19:43
我對上個工人就係咁,hea精一隻,間屋唔係大,但抹地+洗廁所就日日玩足兩個幾鐘,成日做到冇哂時間,連婆婆 ...

佢病完我想同佢講叫佢做快d

但我知都係曬我口水

wcpcelia    發表於 19-1-7 09:53

子爵府

回覆樓主:

雖然工人做好多嘢在我哋眼中都不可理喻,但諗深層大家文化背景唔同,中國人講儒道、禮義廉恥,以為對對方好對方就必會回報,呢啲只係我哋自己既文化,好難期望對方一定會作出自己期待既反應,佢哋只當打份工,有著數就攞,總之唔蝕俾你,所以你都唔好太勞氣,免影響自己身心,你老婆都叫明白你算係咁了,見到有啲人喺度post話工人勁衰但另一半就幫住工人,佢哋才最氣頂,甚至影響家庭和諧,勁慘! 我覺得你工人都係好逸惡勞hea人一個,炒唔炒就睇你自己情況,因為要補錢,如果覺得佢真係已到達面目可憎每日影響自己心情既地步而你又唔介意補俾佢既話,搵到人後就步署炒人啦

子爵府

csysimon 發表於 19-1-5 08:23
工人做左一年多二個月
湊b ok, ,但做野好慢,煮菜煮得太淋,我懷疑因為佢唔食爽菜,專登煮淋,因為我地一齊 ...

星期日話要留家,想你俾錢,我都嬲,有冇咁勤力呀?但僱主冇需要用你喎! 而家你話事呀!
新工人就唔好再同工人同枱食飯,餸煮好,自己分俾佢,在厨房分,或全部攞晒出飯枱,再夾俾佢,工人在厨房食

瞓晏覺,就一定唔好再俾,工人總唔會由朝做到黑,冇停手,佢哋自己會偷時間休息坐吓,是可以的,但瞓就唔得

首頁

尾頁

跳至